Українці вдвічі переплачують за гречку
Крупа, яка раніше заміняла українцям хліб, тепер стала для нас делікатесом. Адже коштує дуже дорого -- від 32 до 40 гривень за кілограм
Чому ціна на гречку зросла на 20% лише з початку цього року пояснив Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж, передає depo.ua з посиланням на "Експрес.ua".
Він наголосив, що таке підвищення ціни не є обґрунтованим.
"Нехай торік наші сільгоспвиробники зібрали на 10-15% менше гречки, ніж у попередньому році, та це не означає, що її ціна повинна зрости на 70%. Ситуація з гречкою є показовою. Вона демонструє, як найдешевший товар зробити суперприбутковим", - сказав експерт.
Дорошенко каже, що колись ціна на рис і на гречку була фактично однаковою.
"Зауважу, що гречка в нас вітчизняного виробництва, а рис -- переважно імпортний. Однак перша користується більшим попитом в Україні й деякі підприємці використовують це. Вони скупили весь запас крупи й почали постачати її на ринок невеликими партіями. Щодо рису, то завдяки конкуренції ціна на нього знижується, хоча він мав би коштувати дорожче через логістику. Це ж імпортний товар і його доводиться завозити здалеку", - каже експерт.
На його думку, спекулятивна складова в ціні гречки, не менше половини.
"Тобто вона би мала коштувати не 32 гривні за кілограм, а приблизно вдвічі дешевше. Зрештою, подивімося за аналогією на інші товари. Скажімо, яйця. Коли вони коштували в роздробі 24 гривні за десяток, то їхня собівартість у великих господарствах становила 7 гривень. Тобто оптовик і роздрібна мережа мали по 300% рентабельності. На сьогодні яйця знизилися в ціні до 13 -- 15 гривень у роздробі. А виробники відпускають по 6,5 -- 8 гривень за десяток", -- каже Дорошенко.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Гроші