Українці вдвічі переплачують за гречку

Крупа, яка раніше заміняла українцям хліб, тепер стала для нас делікатесом. Адже коштує дуже дорого -- від 32 до 40 гривень за кілограм

Українці вдвічі переплачують за гречку…

Чому ціна на гречку зросла на 20% лише з початку цього року пояснив Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж, передає depo.ua з посиланням на "Експрес.ua".

Він наголосив, що таке підвищення ціни не є обґрунтованим.

"Нехай торік наші сільгоспвиробники зібрали на 10-15% менше гречки, ніж у попередньому році, та це не означає, що її ціна повинна зрости на 70%. Ситуація з гречкою є показовою. Вона демонструє, як найдешевший товар зробити суперприбутковим", - сказав експерт.

Дорошенко каже, що колись ціна на рис і на гречку була фактично однаковою.

"Зауважу, що гречка в нас вітчизняного виробництва, а рис -- переважно імпортний. Однак перша користується більшим попитом в Україні й деякі підприємці використовують це. Вони скупили весь запас крупи й почали постачати її на ринок невеликими партіями. Щодо рису, то завдяки конкуренції ціна на нього знижується, хоча він мав би коштувати дорожче через логістику. Це ж імпортний товар і його доводиться завозити здалеку", - каже експерт.

На його думку, спекулятивна складова в ціні гречки, не менше половини.

"Тобто вона би мала коштувати не 32 гривні за кілограм, а приблизно вдвічі дешевше. Зрештою, подивімося за аналогією на інші товари. Скажімо, яйця. Коли вони коштували в роздробі 24 гривні за десяток, то їхня собівартість у великих господарствах становила 7 гривень. Тобто оптовик і роздрібна мережа мали по 300% рентабельності. На сьогодні яйця знизилися в ціні до 13 -- 15 гривень у роздробі. А виробники відпускають по 6,5 -- 8 гривень за десяток", -- каже Дорошенко.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme