Українці через кризу змушені їсти імпортне сало

Сало стало найбільш імпортованим продуктом тваринництва в 2014 році
Depo.Гроші
16 січня 2015 15:19
ФОТО: depo.ua
Українці через кризу змушені їсти імпортне сало
Українці через кризу змушені їсти імпортне сало

Про це depo.ua повідомили в прес-службі асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

За даними митної статистики, торік імпорт сала в Україну склав 70,4 тис. т, що майже на 60% перевищує показники 2013 року.

Основними постачальниками сала в Україну стала Німеччина - 33,1% від загального обсягу, Польща - 27,0% та Угорщина - 11,7%. Також імпорт здійснювався з таких країн як Данія, Франція та Бельгія. Середня ціна імпортованого сала в минулому році була досить низькою і склала $0,92 за кг, тоді як в 2013 році вона становила $ 1,53 за кг.

«Такий рівень цін в умовах девальвації гривні сприяв збільшенню обсягів його ввезення. За рахунок цього м'ясопереробні підприємства могли дещо компенсувати стрімке скорочення імпорту свинини, яка раніше була для них дешевою сировиною», - зазначили в УКАБ.

Цікаво, що в 2014 році поставки свинини в Україну зменшилися майже в 5 разів і за офіційними даними склали лише 30,8 тис. т.

Фахівці пояснили, що імпорт сала в останні роки зростає. Це пояснюється тим, що в Україні існує дефіцит твердого сала, яке використовується у виробництві ковбасних виробів. Переважна більшість підприємств займається відгодівлею свиней беконних порід, адже за них можна отримати більше грошей.

«Минулого року виробництво ковбасних виробів дещо зменшилося, тому зростання імпорту сала було пов'язано, насамперед, з прагненням м'ясокомбінатів знизити собівартість виробництва продукції за рахунок використання дешевої сировини», - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Як повідомляв depo.ua, ще влітку 2014 року фахівці припускали, що за річними підсумками імпорт свинини в Україну може скоротитися вдвічі.