Бутерброд за рік подорожчав на 16%

Станом на кінець червня 2019 року, порівнюючи з минулим роком, бутерброд з ковбасою подорожчав на 16%

Про це повідомив голова асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко у Facebook, інформує Depo.ua.

Асоціація постачальників торговельних мереж взяла найпоширеніший рецепт приготування бутерброда за даними власного моніторингу цін у великих містах.

"Беремо батон вагою 500 грам, варену ковбасу – 400 грам, вершкове масло – 100 грам та все нарізаємо. На хліб намазуємо масло та розкладаємо ковбасу. Вийшло 12 смачних бутербродів. Якщо ви гурман, то можете їсти ковбасою вниз", – пише Дорошенко.

Також він порахував 500-грамовий батон.

"На кінець червня 2018 року ми купували батон, за даними моніторингу Асоціації постачальників торговельних мереж у великих містах, за 11,1 грн, а за рік ціна піднялася до 14,5 грн. Подорожчання за рік склало 30%", – каже голова асоціації.

Він нагадує, що варена ковбаса в червні минулого року 400 грам коштувала 33,8 грн, а 30 червня цього року – 38,6 грн. Ціна зросла на 14%. Також вершкове масло, 100 грам якого коштувало у 2018 році 18,3 грн, а у 2019-му вже 20,5 грн. Продається дорожче на 12%. 

"На кінець червня 2018 року для приготування 12 бутербродів з ковбасою ми витратили 63,2 грн, а за рік вартість зросла до 73,6 грн. А це на 16% дорожче. Кожен бутерброд виходить по 6,1 грн", – наголошує Дорошенко.

Він також порахував, що середня заробітна плата за рік збільшилась на 17%, мінімальна на 12%, середній розмір пенсії за віком – на 14,5%. З цього можна зробити висновок, що для тих хто отримує пенсію та мінімальну оплату звичайний бутерброд став менш доступним. Споживча інфляція за цей час зросла на 8,7%.

"Тобто підвищення вартості бутерброда вдвічі випереджало зростання інфляції в Україні", – резюмував Дорошенко.

Нагадаємо, овочевий кошик борщового набору на кінець грудня 2018 року подорожчала майже в два рази порівняно з 2017 роком, до 56,6 гривні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook