У 2017 році "Газпром" починає лобіювання нового трубопроводу в Балтиці, - Forbes

Російський газовий гігант "Газпром" почав рік правильно, принаймні, на думку Кремля. Він завдав удару своєму колишньому союзнику Україні, почавши переконувати Європу, через пресу, в необхідності ще одного трубопроводу в Балтійському морі, посилаючись на рекордні поставки в Європу по трубопроводу "Північний потік"

Про це пише Кеннет Рапоза в статті "У 2017 році російський Газпром починає лобіювання нового трубопроводу в Балтійському морі", опублікованій на сайті Forbes, перадає Depo.ua з посиланням на УНІАН.

"Газпрому" і його партнерам, в тому числі Shell Oil, нещодавно заборонили прокласти ще один трубопровід "Північний потік-2", поряд з наявною трубою, після того як антимонопольне відомство Польщі скасувало угоду.

Польща сказала, що європейські компанії, залучені в процес, отримають занадто велику частку ринку в Польщі, яка витратила сотні мільйонів, інвестуючи в скраплений природний газ як альтернативу "Газпрому". Але поки що працюють тільки альтернативи самого "Газпрому".

Раніше Україна була їх переважним маршрутом в Європу. Але важкий розрив між двома колишніми радянськими приятелями почався в лютому 2014 року і до цього часу не закінчився. Україна купує газ в інших країн, видобуток газу в країні ледь збільшується на 1% в рік. Країна як і раніше залежить від російського газу, і її державна компанія "Нафтогаз" отримує прибуток від збору за транзит російського газу в Європу.

Але поки обидві сторони страждають від політичної нестабільності, альтернатива "Газпрому" (використання "Північного потоку") створює додаткові труднощі "Нафтогазу". Україні доведеться шукати інші джерела, якщо вона хоче залишатися великим учасником на європейському газовому ринку.

"Швидкість подачі" Північного потоку "ясно показує, що північний коридор для поставок російського газу на європейський ринок користується підвищеним попитом. І це ще раз підтверджує важливість і актуальність затвердження і будівництва газопроводу" Північний потік-2 ". Це говорять покупці", - сказав агентству ТАСС в понеділок глава "Газпрому" Олексій Міллер.

У вихідні компанія "Нафтогаз" заявила, що підписала угоду з кредиторами, Citibank і Deutsche Bank, на $500 млн у вигляді кредитів на купівлю газу, гарантованих Світовим банком. Конфіденційно, українські та європейські інвестори у сфері нафти і газу кажуть, що уряд не вживає достатніх заходів, щоб зробити ринок життєздатним для незалежних виробників. І "Нафтогаз" залишається заручником політичних ігор в столиці. Україна страждає від дій Росії, а Росія тим часом просуває "Північний потік-2".

Водночас, "Газпром" будує трубопровід "Турецький потік" з компанією BOTAS Petrolem (Туреччина). Цей газопровід замінить стару лінію "Південний потік" з італійськими і французькими енергетичними компаніями. Ці угоди були розірвані через санкції, і не були переглянуті.

Неясно, чому "Північний потік-2" все ще на папері, з огляду на участь в угоді компаній з антиросійських Німеччини і Великої Британії.

У понеділок агентство Bloomberg повідомило, що в цьому році Росія стане першою для інвестицій серед країн з перехідною економікою.

У FORBES Investment Guide це передбачали ще в грудні 2015 року, стверджуючи, що Росія - це найсміливіша інвестиційна ставка року.

У минулому році, Market Vectors (RSX) Russia ETF виросли на 44,85%, в той час як Market Vectors Russia Small-Cap (RSXJ) ETF - на 99,4%.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme