Згущене молоко: Як зробити вдома

Згущене молоко – це смаколик з дитинства, який не втрачає свою популярність. Проте в епоху здорового способу життя стало модним робити майже усі продукти з магазину власноруч

Згущене молоко: Як зробити вдома…

Depo.ua пропонує декілька рецептів, які можна реалізувати вдома. Вони підійдуть як і поціновувачам класики, так і тим, хто не їсть продукти тваринного походження та відмовився від цукру. 

Калорійність згущеного молока та цікаві факти

згущене молоко

Згущене молоко – вельми калорійний продукт. У 100 грамах соусу – 320 ккал. При цьому 6,4 г білків, майже 8 – жирів і 53,55 г вуглеводів.  За однією з версій, згущенку варили у Стародавній Індії ще п'ять тисяч років тому, хоча достеменних доказів цьому немає. Попри те, що у декого згущене молоко асоціюється з Радянським Союзом, винайшов це диво французький кондитер Ніколя Аппер. У 1810 році після декількох експериментів на кухні він зрозумів, що запаяні у банці та проварені продукти зберігаються набагато краще. Він почав з дослідів із соком і дійшов до молока. Замовником експериментів був сам Наполеон Бонапарт. 

Отже, Аппер варив молоко, доки його не ставало менше на дві третини і запаював його у скляну банку, яку ще деякий час варив в окропі. Бонапарт вручив кондитеру декілька нагород, а після смерті йому навіть поставили пам'ятник, щоправда, більшість французів не зрозуміли захоплення Наполеоном цим молоком, і в чому саме заслуга кондитера. 

Запатентував згущенку американець Гейл Борден у 1856-му. Він робив такі експерименти з м'ясом і навіть був нагороджений на одній із виставок у Лондоні. Коли він повертався з однієї з них, дізнався про трагедію – декілька дітей померли, отруївшися молоком, яке зіпсувалося. Тоді він почав робити експерименти зі згущення молока. Вони були настільки успішні, що згодом він запатентував спеціальний апарат, який робив згущене молоко з цукром. З 1858-го у США почав працювати перший завод із виготовлення такого молока. 

У Російській імперії, в яку певний час входила Україна, згущене молоко почали виробляти у 80-х роках XIX століття. 

Згущене молоко стало вельми популярним у світі – і не лише через підприємницькі таланти його виробників, але й через війни. Знущенка входила до пайків військових, адже гарно зберігалася і добре смакувала до сухарів. Тим паче завдяки калорійності, згущене молоко було не тільки гарним перекусом, а й у найскладніші часи заміняло прийоми їжі.

Також існують факти, що до появи молочних кухонь та дитячого харчування саме згущенку розводили водою та годували новонароджених дітей, якщо у породіллі не було молока.

Як готують згущене молоко на заводі

В одній бляшанці згущеного молока – 1 літр молока і 200 грамів цукру. 

Технологія приготування смаколика на заводі така. Спочатку вариться густий сироп з цукру і води, до якого додають літр пастеризованого молока, жирністю 2,5%. Суміш проходить три стадії кип'ятіння, під час яких зменшується в об'ємі на 70%. Після цього молоко охолоджують і подають до вакуумного кристалізатора, а згодом фасують у бляшанки. 

Згущене молоко: На що звернути увагу при покупці

По-перше, на банці чи етикетці мають бути такі слова: "Молоко цільне згущене", "Вершки згущені", "Молоко згущене". Жодних "згущенка", "варенка", "молочний продукт згущений".

По-друге, звертайте увагу на склад: ніяких барвників, ароматизаторів, рослинних домішок бути не має.

По-третє, зверніть увагу на Державний стандарт.  У нашій країні діють такі державні стандарти щодо якості згущеного молока:

ДСТУ 4274:2003 Консерви молочні. Молоко незбиране згущене з цукром. Технічні умови;

ДСТУ 4275:2003 Консерви молочні. Молоко незбиране згущене з цукром та какао. Технічні умови.

Класичний рецепт згущеного молока

згущене молоко

Звичайне згущене молоко можна зробити вдома – і набагато простіше та швидше, ніж на заводі.

Складові для приготування згущеного молока 

  • молоко жирне – 300 мл
  • цукор – 300 грамів
  • вершкове масло – 30 грамів
  • цукор ванільний – 10 грамів

Приготування

Усі інгредієнти покласти у невисокий сотейник. Варити суміш протягом 20 хвилин, помішуючи її. Дати охолонути згущенці. Для густішої консистенції помістити її в холодильник. Зберігати цей соус також варто у холодному місці.

Спробуйте зробити згущенку із вершків, жирність 20 і більше відсотків. Результат вас здивує. 

Рецепт згущеного молока для веганів

карамель

Люди, які не їдять продукти тваринного походження, також можуть порадувати цим смаколиком.

Складові для приготування веганського згущеного молока 

Кокосове молоко – 1 банка

Сироп агави – 8 столових ложок

Ванільний сироп – декілька крапель

Приготування

Відкриваємо бляшанку з кокосовим молоком, це можуть бути і кокосові вершки. Виливаємо у сотейник і додаємо ваніль. Починаємо на середньому вогні прогрівати суміш.

Поступово додаємо сироп агави.

Варити молоко потрібно протягом 50 хвилин. Перші 20 суміш буде рідкою, проте згодом почне густіти та набувати золотистого кольору. 

Помішувати згущене молоко потрібно постійно. Після того, як воно охолоне, соус стане помітно густішим.

Зберігати його краще за все у скляній банці у холодному місці. 

Низьковуглеводне згущене молоко без цукру 

згущене молоко без цукру

Якщо ви відмовилися від цукру і надаєте перевагу низьковуглеводному харчуванню, наприклад, кето дієті, тоді цей рецепт для вас.

Складові

жирні вершки – 120 грамів

ерітрітол – 40 грамів

вершкове масло – 30 грамів

ваніль – за смаком

Приготування низьковуглеводної згущенки 

Усі інгредієнти кладемо у сотейник і доводимо до кипіння. Після цього варити суміш потрібно 20-25 хвилин до того моменту, доки вона не загусне і не стане на третину менша в об'ємі.

Після цього переливайте згущене молоко до контейнера, де будете його зберігати, і відправляйте до холодильника. Там воно стане ще густішим.

Смачного!

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme