Як приготувати кутю: ТОП-6 рецептів
Традиції українського Різдва об'єднують чимало обрядів, вірувань та звичаїв. Головною окрасою Святвечора і Різдва є кутя – обрядова страва, яка має цікаву історію та безліч способів приготування
- Головна
-
24 грудня 2021 17:14
Щороку на Святвечір, 6 січня, українці готують 12 страв за кількістю апостолів. Depo.ua розповідає, як приготувати найголовнішу страву Різдва – кутю. У кінці статті ми приготували бонус – смачна різдвяна кутя від шеф-кухаря Лізи Глінської.
Що таке кутя
Кутя – це ритуально-обрядова страва новорічно-різдвяного циклу. У деяких регіонах кутю готують не тільки на новорічні та різдвяні свята, а й на поминки, проте у народній культурі така страва здебільшого має назву – коливо. Раніше вважалося, що лише задобривши пращурів, можна сподіватися на гарний врожай, який є запорукою ситного та щасливого року.
Через велику пошану цієї страви, її ставили на покутті під образами – на найпочеснішому місці у хаті, через це ця каша отримала таку назву.
Наші пращури залишали кутю разом із ложками на столі після застілля у Святвечір, аби померлі родичі могли її скуштувати. Також горщики з кутею наймолодше покоління несло живим родичам, вшановуючи родинний зв'язок. Існувало чимало повір'їв та звичаїв. Українці намагалися спрогнозувати наступний рік, дивлячись за тим, як поводить себе зерно під час приготування. В одних регіонах України кутю для родичів несла малеча з хлопчиком на чолі, а ось в інших – господиня разом з дітьми.
З цікавих звичаїв – підкидання куті до стелі: чим більше налипне – тим врожайнішим буде рік. Також було заведено сідати біля горщика з кутею під образами усій родині й квокати, аби скотина плодилася і рік був багатим.
Головними складовими куті, залежно від свята, до якого її готували, є зерно, мак і мед. Це три стовпи куті, які мають потужний символізм. Зерно – це запорука гарного врожаю, який наші предки асоціювали з достатком та багатством, мак – це плодовитість родини, а мед – це запорука солодкого і безтурботного життя. Залежно від регіону чи звичаїв до куті додають горіхи, насіння, сухофрукти.
Готуємо смачну кутю: шість кращих рецептів
Існує чимало сучасних варіацій куті, до якої додають варення, кокос, мигдаль та інші екзотичні домішки. Головне – це не забувати про українські традиції наших пращурів та намагатися передавати свої знання далі.
Кутя з пшениці
Найрозповсюдженіший рецепт куті – з зерна. Це класика українського Різдва.
Інгредієнти:
- пшениця – 1 склянка;
- вода – 4 склянки;
- вершкове масло – 50 г;
- мед – 2-3 ст. л.;
- мак – 2 ст. л.;
- волоські горіхи – жменя;
- курага – 100 г;
- родзинки – жменя.
Як приготувати кутю з пшениці:
На ніч заливаємо пшеницю водою. Зранку зливаємо і знову заливаємо чотирма склянками води і ставимо варитися. Через годину знімаємо зерно з плити. Якщо залишилася вода – зливаємо. Додаємо масло до зерна, а тим часом нарізаємо горіхи та сухофрукти. Вводимо сухофрукти до каші, родзинки нарізати не потрібно. Додаємо мак, мед і гарно вимішуємо.
Кутя з рису
Така страва викликає чимало суперечок, адже рис прийшов на українські землі не так давно і викликає сумніви у етнографів та фольклористів. Проте у деяких українських регіонах саме така страва є популярною.
Інгредієнти:
- рис – 200 г;
- мак – 100 г;
- волоські горіхи – 50 г;
- родзинки – 50 г;
- мед (або цукор) – 120 г;
- сіль – до смаку;
- узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл;
- вода – 600 мл.
Як приготувати кутю з рису:
Починаємо з підготування складових – горіхи подрібнити, родзинки залити окропом і промити. Мак заливаємо окропом і розтираємо із цукром у ступці. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою. Знову заливаємо рис водою і варимо після закипання 15 хвилин.
Після того, як рис охолов, додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.
Кутя з перловки
Досить розповсюджений варіант куті – з перловкою. Звісно, такий рецепт не можна вважати класичним, проте багатьом такий вид куті особливо смакує.
Інгредієнти:
- перлова крупа – 250-300 г;
- журавлина або вишні сушені – 100 г;
- лимонний сік – 50 мл;
- мак – 50 г;
- родзинки – 50 г;
- волоські горіхи – 50 г;
- мед – 2 ст.л.
Як приготувати кутю з перловки
Перлову крупу потрібно замочити на ніч. Зранку приготуємо мак – замочити окропом і подрібнити блендером. Родзинки варто замочити окропом і почекати хвилин 30. Змішуємо усі складові, додаємо мед, розведений водою. Не забудьте додати лимонного соку, аби страва вийшла пікантною.
Багата кутя
Такий вид куті готують на Різдво. Головна її ознака – це велика кількість смачних та святкових інгредієнтів.
Складові:
- пшениця – 1 склянка;
- вода – 4 склянки;
- вершкове масло – 50 г;
- мед – 2-3 ст. л.;
- мак – 2 ст. л.;
- волоські горіхи, мигдаль – по 1 жмені;
- гарбузове та соняшникове насіння – 2 ст. л.;
- курага – 100 г;
- родзинки – жменя;
- узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл.
Як приготувати багату кутю
Зважайте, що серед складових є не пісні продукти, тому таку страву краще подавати безпосередньо на Різдво.
Заливаємо пшеницю на ніч водою. Зранку зливаємо воду і варимо зерно протягом години. Сухофрукти замочуємо, потім подрібнюємо сухофрукти й горіхи. Збираємо кутю – додаємо до зерна масло, згодом сухофрукти, мак. Мед розводимо узваром чи водою і перемішуємо.
Щедра кутя
Щедру кутю готують на Старий новий рік або Маланку. А ось голодна кутя – це страва Водохрещі.
Інгредієнти:
- перлова крупа – 1 склянка;
- вода – 2 склянки;
- мед – 2 ст. л.;
- горіхи – 50 г;
- родзинки – 50 г;
- цукати – 50 г;
- мак – 50 г;
- вершки – 100 мл.
Як приготувати щедру кутю
Варимо перловку у двох склянках води. Наприкінці додаємо жирні вершки та варимо дві хвилини, аби каша увібрала у себе вершки. Додаємо мак, горіхи і сухофрукти. Наприкінці додаємо мед.
Кутя від Лізи Глінської
Екс-суддя реаліті-шоу "МайстерШеф. Професіонали" та "МайстерШеф-9" Ліза Глінська пропонує приготувати кутю за її рецептом. Вона стверджує, що кутя – це господиня, а узвар – господар. Тому ці компоненти обов'язково потрібно поєднати.
Інгредієнти:
- пшениця, перловка або спельта – 200 г;
- вода – 600 мл;
- мак – 2 ст. л.;
- волоські горіхи (обсмажені) – 50 г;
- сухофрукти – на смак;
- мед – на смак;
- сіль – на смак;
- узвар із сухофруктів (груші, чорнослив, в'ялена вишня).
Як приготувати кутю за рецептом Лізи Глінської
Промийте крупу. Залийте водою у пропорції 1:3 та залиште мінімум на п'ять годин. Додати сіль і відварити на середньому вогні до готовності. Періодично помішуйте. Додайте мак, перемішайте. Накрийте кришкою, залиште на 15-20 хвилин. Приготуйте узвар: залийте сухофрукти водою та проваріть. Заправте кутю узваром, медом, подрібненими горіхами, а також за бажанням сухофруктами.
Смачної куті вам!
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 12:51Захист критичної інфраструктури обговорили на РНБО
- 12:46 Хлопчика вдалося врятувати: Лисак спростував інформацію генпрокуратури про третю загиблу дитину
- 12:17Внаслідок удару по Дніпру загинула працівниця "Укрзалізниці". Ще 7 залізничників поранені
- 11:58Через обстріли Донеччини минулої доби загинуло 4 людини
- 11:34В Криму скасували парад до 9 травня
- 10:47Ракетна атака на Дніпропетровщину: В лікарні померла третя дитина
- 10:40Ракетно-дроновий удар по Одещині: Є влучання в критичну інфраструктуру
- 10:17 В Польщі затримали російського агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на президента України
- 09:56Укрзалізниця повідомляє про відновлення роботи вокзалу в Дніпрі
- 09:32Внаслідок масованої атаки на Дніпропетровщину загинуло 8 людей, з них двоє дітей, - Клименко
- 09:22ППО знищила російський літак Ту-22М3, понад 20 ракет і 14 "шахедів"
- 09:08Наталію Гуменюк звільнено з посади речника Сил оборони Півдня
- 08:54Під атакою росіян опинилися об'єкти "Укрзалізниці: Вокзал у Дніпрі не працює, є поранені серед залізничників
- 08:43В лікарні померла 8-річна дитина, що отримала важкі поранення під час атаки на Дніпропетровщину
- 08:41 На Харківщині через аварію від світла відключать половину регіону
- 08:36Харківська ОВА заявила про низку масованих обстрілів міста Вовчанськ: Є поранені ФОТО
- 08:34 Ракетний удар по Дніпру забрав щонайменше 2 життя. Ще 9 людей поранено ФОТО
- 08:10Втрати окупантів: За добу стало менше на 870 загарбників
- 08:02Принц Гаррі офіційно підтвердив, що тепер є резидентом США