Як приготувати кутю: ТОП-6 рецептів

Традиції українського Різдва об'єднують чимало обрядів, вірувань та звичаїв. Головною окрасою Святвечора і Різдва є кутя – обрядова страва, яка має цікаву історію та безліч способів приготування 

Журналіст стрічки новин
Як приготувати кутю: ТОП-6 рецептів…

Щороку на Святвечір, 6 січня, українці готують 12 страв за кількістю апостолів. Depo.ua розповідає, як приготувати найголовнішу страву Різдва – кутю. У кінці статті ми приготували бонус – смачна різдвяна кутя від шеф-кухаря Лізи Глінської.

Що таке кутя

Кутя – це ритуально-обрядова страва новорічно-різдвяного циклу. У деяких регіонах кутю готують не тільки на новорічні та різдвяні свята, а й на поминки, проте у народній культурі така страва здебільшого має назву – коливо. Раніше вважалося, що лише задобривши пращурів, можна сподіватися на гарний врожай, який є запорукою ситного та щасливого року. 

Через велику пошану цієї страви, її ставили на покутті під образами – на найпочеснішому місці у хаті, через це ця каша отримала таку назву. 

Наші пращури залишали кутю разом із ложками на столі після застілля у Святвечір, аби померлі родичі могли її скуштувати. Також горщики з кутею наймолодше покоління несло живим родичам, вшановуючи родинний зв'язок. Існувало чимало повір'їв та звичаїв. Українці намагалися спрогнозувати наступний рік, дивлячись за тим, як поводить себе зерно під час приготування. В одних регіонах України кутю для родичів несла малеча з хлопчиком на чолі, а ось в інших – господиня разом з дітьми. 

З цікавих звичаїв – підкидання куті до стелі: чим більше налипне – тим врожайнішим буде рік. Також було заведено сідати біля горщика з кутею під образами усій родині й квокати, аби скотина плодилася і рік був багатим. 

Головними складовими куті, залежно від свята, до якого її готували, є зерно, мак і мед. Це три стовпи куті, які мають потужний символізм. Зерно – це запорука гарного врожаю, який наші предки асоціювали з достатком та багатством, мак – це плодовитість родини, а мед – це запорука солодкого і безтурботного життя. Залежно від регіону чи звичаїв до куті додають горіхи, насіння, сухофрукти. 

Готуємо смачну кутю: шість кращих рецептів

Існує чимало сучасних варіацій куті, до якої додають варення, кокос, мигдаль та інші екзотичні домішки. Головне – це не забувати про українські традиції наших пращурів та намагатися передавати свої знання далі. 

Кутя з пшениці

кутя з пшениці

Найрозповсюдженіший рецепт куті – з зерна. Це класика українського Різдва.

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 склянка;
  • вода – 4 склянки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи – жменя;
  • курага – 100 г;
  • родзинки – жменя.

Як приготувати кутю з пшениці:

На ніч заливаємо пшеницю водою. Зранку зливаємо і знову заливаємо чотирма склянками води і ставимо варитися. Через годину знімаємо зерно з плити. Якщо залишилася вода – зливаємо. Додаємо масло до зерна, а тим часом нарізаємо горіхи та сухофрукти. Вводимо сухофрукти до каші, родзинки нарізати не потрібно. Додаємо мак, мед і гарно вимішуємо.

Кутя з рису

різдвяна кутя

Така страва викликає чимало суперечок, адже рис прийшов на українські землі не так давно і викликає сумніви у етнографів та фольклористів. Проте у деяких українських регіонах саме така страва є популярною. 

Інгредієнти:

  • рис – 200 г;    
  • мак – 100 г;    
  • волоські горіхи – 50 г;    
  • родзинки – 50 г;    
  • мед (або цукор) – 120 г;    
  • сіль – до смаку;  
  • узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл;    
  • вода – 600 мл.    

Як приготувати кутю з рису:

Починаємо з підготування складових – горіхи подрібнити, родзинки залити окропом і промити. Мак заливаємо окропом і розтираємо із цукром у ступці. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою. Знову заливаємо рис водою і варимо після закипання 15 хвилин. 

Після того, як рис охолов, додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.

Кутя з перловки

Кутя з перловки на Різдво

Досить розповсюджений варіант куті – з перловкою. Звісно, такий рецепт не можна вважати класичним, проте багатьом такий вид куті особливо смакує.

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 250-300 г;
  • журавлина або вишні сушені – 100 г;
  • лимонний сік – 50 мл;
  • мак – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • мед – 2 ст.л.

Як приготувати кутю з перловки

Перлову крупу потрібно замочити на ніч. Зранку приготуємо мак – замочити окропом і подрібнити блендером. Родзинки варто замочити окропом і почекати хвилин 30. Змішуємо усі складові, додаємо мед, розведений водою. Не забудьте додати лимонного соку, аби страва вийшла пікантною. 

Багата кутя

Багата кутя на Різдво

Такий вид куті готують на Різдво. Головна її ознака – це велика кількість смачних та святкових інгредієнтів. 

Складові:

  • пшениця – 1 склянка;
  • вода – 4 склянки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи, мигдаль – по 1 жмені;
  • гарбузове та соняшникове насіння – 2 ст. л.;
  • курага – 100 г;
  • родзинки – жменя;
  • узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл.

Як приготувати багату кутю

Зважайте, що серед складових є не пісні продукти, тому таку страву краще подавати безпосередньо на Різдво. 

Заливаємо пшеницю на ніч водою. Зранку зливаємо воду і варимо зерно протягом години. Сухофрукти замочуємо, потім подрібнюємо сухофрукти й горіхи. Збираємо кутю – додаємо до зерна масло, згодом сухофрукти, мак. Мед розводимо узваром чи водою і перемішуємо. 

Щедра кутя

щедра кутя на Різдво

Щедру кутю готують на Старий новий рік або Маланку. А ось голодна кутя – це страва Водохрещі. 

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 1 склянка;
  • вода – 2 склянки;
  • мед – 2 ст. л.;
  • горіхи – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • цукати – 50 г;
  • мак – 50 г;
  • вершки – 100 мл.

Як приготувати щедру кутю

Варимо перловку у двох склянках води. Наприкінці додаємо жирні вершки та варимо дві хвилини, аби каша увібрала у себе вершки. Додаємо мак, горіхи і сухофрукти. Наприкінці додаємо мед. 

Кутя від Лізи Глінської

Кутя Лізи Глінської

Екс-суддя реаліті-шоу "МайстерШеф. Професіонали" та "МайстерШеф-9" Ліза Глінська пропонує приготувати кутю за її рецептом. Вона стверджує, що кутя – це господиня, а узвар – господар. Тому ці компоненти обов'язково потрібно поєднати.

Інгредієнти:

  • пшениця, перловка або спельта – 200 г;
  • вода – 600 мл;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи (обсмажені) – 50 г;
  • сухофрукти – на смак;
  • мед – на смак;
  • сіль – на смак;
  • узвар із сухофруктів (груші, чорнослив, в'ялена вишня).

Як приготувати кутю за рецептом Лізи Глінської

Промийте крупу. Залийте водою у пропорції 1:3 та залиште мінімум на п'ять годин. Додати сіль і відварити на середньому вогні до готовності. Періодично помішуйте. Додайте мак, перемішайте. Накрийте кришкою, залиште на 15-20 хвилин. Приготуйте узвар: залийте сухофрукти водою та проваріть. Заправте кутю узваром, медом, подрібненими горіхами, а також за бажанням сухофруктами.

Смачної куті вам!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme