Як приготувати кутю: ТОП-5 рецептів

Традиції українського Різдва об'єднують чимало обрядів, вірувань та звичаїв. Головною окрасою Святвечора і Різдва є кутя – обрядова страва, яка має цікаву історію та безліч способів приготування 

Як приготувати кутю: ТОП-5 рецептів…

Щороку на Святвечір, 6 грудня, українці готують 12 страв за кількістю апостолів. Depo.ua поділиться рецептами найголовнішої страви Різдва – куті. 

Що таке кутя: Коротка історія страви

Перш за все, кутя – це ритуально-обрядова страва новорічно-різдвяного циклу. У деяких регіонах кутю готують не тільки на новорічні та різдвяні свята, а й на поминки, проте у народній культурі така страва здебільшого має назву – коливо. Раніше вважалося, що лише задобривши пращурів, можна сподіватися на гарний врожай, який є запорукою ситного та щасливого року. 

Через велику пошану цієї страви, її ставили на покутті під образами – на найпочеснішому місці у хаті, через це ця каша отримала таку назву. 

Наші пращури залишали кутю разом із ложками на столі після застілля у Святвечір, аби померлі родичі могли її скуштувати. Також горщики з кутею наймолодше покоління несло живим родичам, вшановуючи родинний зв'язок. Існувало чимало повір'їв та звичаїв. Українці намагалися спрогнозувати наступний рік, дивлячись за тим, як поводить себе зерно під час приготування. В одних регіонах України кутю для родичів несла малеча з хлопчиком на чолі, а ось в інших – господиня разом з дітьми. 

З цікавих звичаїв – підкидання куті до стелі: чим більше налипне – тим врожайнішим буде рік. Також було заведено сідати біля горщика з кутею під образами усій родині і квокати, аби скотина плодилася і рік був багатим. 

Головними складовими куті, в залежності від свята, до якого її готували, є зерно, мак і мед. Це три стовпи куті, які мають потужний символізм. Зерно – це запорука гарного врожаю, який наші предки асоціювали з достатком та багатством, мак – це плодовитість родини, а мед – це запорука солодкого і безтурботного життя.  В залежності від регіону чи звичаїв до куті додають горіхи, насіння, сухофрукти. 

ТОП-5 рецептів куті

Отже, наразі існує чимало сучасних варіацій куті, до якої додають варення, кокос, мигдаль та інші екзотичні домішки. Головне – це не забувати про українські традиції наших пращурів та намагатися передавати свої знання далі. 

Кутя з пшениці

Найрозповсюдженіший рецепт куті – з зерна. Це класика українського Різдва.

Складові:

  • 1 склянка пшениці
  • 4 склянки води
  • 50 г вершкового масла
  • 2-3 ст. л. меду
  • 2 ст. л. маку
  • 1 жменя волоських горіхів
  • 100 г кураги
  • 1 жменя родзинок

Як приготувати кутю з пшениці:

На ніч заливаємо пшеницю водою. Зранку зливаємо і знову заливаємо чотирма склянками води і ставимо варитися. Через годину знімаємо зерно з плити. Якщо залишилася вода – зливаємо. Додаємо масло до зерна, а тим часом нарізаємо горіхи та сухофрукти. Вводимо сухофрукти до каші, родзинки нарізати не потрібно. Додаємо мак, мед і гарно вимішуємо. Страва готова!

Кутя з рису

Така страва викликає чимало суперечок, адже рис прийшов на українські землі не так давно і викликає сумніви у етнографів та фольклористів. Проте у деяких українських регіонах саме така страва є популярною. 

Складові:

  • Рис – 200 г    
  • Мак – 100 г    
  • Волоські горіхи – 50 г    
  • Родзинки – 50 г    
  • Мед (або цукор) – 120 г    
  • Сіль – до смаку  
  • Узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл    
  • Вода – 600 мл    

Як приготувати кутю з рису:

Починаємо з підготування складових – горіхи подрібнити, родзинки залити окропом і промити. Мак заливаємо окропом і розтираємо із цукром у ступці. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою. Знову заливаємо рис водою і варимо після закипання 15 хвилин. 

Після того, як рис охолов, додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.

Кутя з перловки

Досить розповсюджений варіант куті – з перловкою. Звісно, такий рецепт не можна вважати класичним, проте багатьом такий вид куті особливо смакує.

Складові:

  • Перлова крупа – 250-300 г
  • Журавлина або вишні сушені – 100 грамів
  • Лимонний сік – 50 мл
  • Мак – 50 грамів
  • Родзинки – 50 грамів
  • Волоські горіхи – 50 грамів
  • Мед – 2 столові ложки

Як приготувати кутю з перловки:

Перлову крупу потрібно замочити на ніч. Зранку приготуємо мак – замочити окропом і подрібнити блендером. Родзинки варто замочити окропом і почекати хвилин 30. Змішуємо усі складові, додаємо мед, розведений водою. Не забудьте додати лимонного соку, аби страва вийшла пікантною. 

Багата кутя

Такий вид куті готують на Різдво. Головна її ознака – це велика кількість смачних та святкових інгредієнтів. 

Складові:

  • 1 склянка пшениці
  • 4 склянки води
  • 50 г вершкового масла
  • 2-3 ст. л. меду
  • 2 ст. л. маку
  • 1 жменя волоських горіхів, 1 жменя мигдалю, 2 столові ложки гарбузового та соняшникового насіння
  • 100 г кураги
  • 1 жменя родзинок
  • Узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл

Як приготувати багату кутю:

Зважайте, що серед складових є не пісні продукти, тому таку страву краще подавати безпосередньо 7 січня. 

Заливаємо пшеницю на ніч водою. Зранку зливаємо воду і варимо зерно протягом години. Сухофрукти замочуємо, потім одрібнюємо сухофрукти і горіхи. Збираємо кутю – додаємо до зерна масло, згодом сухофрукти, мак. Мед розводимо узваром чи водою і перемішуємо. 

Щедра кутя

Щедру кутю готують на Старий новий рік або Маланку. А ось голодна кутя – це страва Водохрещі. 

Складові:

  • Перлова крупа – склянка
  • Вода – дві склянки
  • Мед – дві столові ложки
  • Горіхи – 50 грамів
  • Родзинки – 50 грамів
  • Цукати – 50 грамів
  • Мак – 50 грамів
  • Вершки – 100 мл

Як приготувати щедру кутю:

Варимо перловку у двох склянках води. Наприкінці додаємо жирні вершки та варимо дві хвилини, аби каша увібрала у себе вершки. Додаємо мак, горіхи і сухофрукти. Наприкінці додаємо мед. 

Смачної куті вам!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"