Як приготувати чорнобильську паску (РЕЦЕПТ)

Навіть в Зоні відчуження не забувають про велике свято

Як приготувати чорнобильську паску (РЕЦЕ…
Фото: Олександр Хоменко / depo.ua

Два роки тому журналісти Depo.ua з'їздили до Чорнобильської зони відчуження, аби побачитися з тамтешніми самоселами. На жаль, часу було небагато, тож відвідати вдалося лише трьох літніх пані – Марію петрівну Шовкуту, що живе в покинутому селі Опачичі, Валентину Іванівну Саченок з Теремців та Ганну Олексіївну Заворотню, що мешкає у Купуватому. Остання, баба Ганя, поділилася рецептом паски, яку вона пече на Великдень.

"Нагріти літр молока. Додати пачку (брикет) дріжджів, борошно (з кілограм), грам 300 масла, ванілін, 5 яєць (можна і більше, але тоді паска буде жовтою). Вимішати, залишити тісто підніматися. 

Випікати в печі близько години – години і 10 хвилин. 

Паска ніколи не перепікається".

Цей рецепт простий і невибагливий, але може викликати певні питання у сучасних хазяйок. Тож на додачу додамо рецепт – творче переосмислення рецепту баби Гані – від ведучої Depo.Кухня Наталі Литвинової.

Інгредієни:

700 мл молока;

60 г свіжих дріжджів;

1 кг борошна;

300 г вершкового масла;

5 яєць;

150 г цукру

Пакетик ванільного цукру;

 

Приготування:

  • У 300 мл теплого молока розводимо дріжджі, додаємо 150 г борошна і ставимо на годину в тепле місце піднятись;
  • Після того, як минула одна година, у те борошно, яке лишилось, вливаємо обережно підігріте молоко, яйця, додаємо м'яке вершкове масло, цукор, ванілін і вимішуємо. Вливаємо сюди ж дріжджову суміш  ще раз вимішуємо.
  • По мірі вимішування додаємо борошно (можливо, борошна знадобиться більше), але не варто також перебільшувати з борошном. Лишити тісто на годину в теплому місці ще раз піднятись.
  • Далі викладаємо тісто у форми і випікаємо при температурі 180 °С. Якщо форми невеликі – вистачить 30 хвилин для випікання паски, а для великої паски знадобиться біля 40 – 45 хвилин.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme