Як медова ванна, хрін з редькою та червоне вино рятують від грипу

Гарантії, щоб не застудитися або не заразитися грипом, не дасть жоден засіб. Але ризик захворіти можна значно знизити

Як медова ванна, хрін з редькою та черво…

Цьогоріч українцям загрожують три штами грипу - Гонконг, Брісбен і новий підвид свинячого грипу - Мічиган. Аби уникнути небезпечного захворювання, лікарі радять якнайшвидше зробити щеплення.

Що кажуть лікарі, зрозуміло, але кореспондент Depo.Закарпаття вирушив до всезнаючих бабусь, котрі точно знають, як вберегтися від "зарази" народними методами.

Поради від бабці Марії Бокотей із села Білки на Іршавщині.

У прогрітий чайник необхідно засипати три столові ложки сухих квіток липи і залити склянкою окропу. Через 10 хвилин цілющий настій буде готовий. Приймають засіб по половині склянки тричі на день. Цей рецепт не тільки лікувальний, але і має профілактичну дію, ефективну під час епідемій респіраторних захворювань. Добре, якщо до чаю додати ложечку меду.

Свіжі, злегка відбиті кухонним молотком листя білокачанної капусти прив'язати до шиї, зверху обмотати теплим шарфом. Листя міняти кожні 2 години. Цей спосіб призупиняє запальний процес у горлі.

Якщо сильно болить горло, допомагає тютюн. Пучку тютюну кладуть під язик і тримають протягом години 1 раз на день.

Бабця Софія Порада із Барвінку на Ужгородщині щиро поділилася рецептами з хріну та редьки.

Хрін треба вживати як приправу, а також пити воду, настояну на корені хрону: на 2 л води потрібен середнього розміру корінець, розрізаний уздовж (його можна заливати водою два-три рази).

Терта редька з медом, за словами Поради, є перевіреним засобом проти грипу та застуди, як і канапка з салом та цибулею. Якщо хтось боїться неприємного запаху з рота, може схилитися над розрізаною або тертою цибулиною і подихати над нею. Також варто пити сік цибулі з медом.

Можна приготувати й часникову кашку з двох зубчиків часнику, додати до неї два терті лимони, залити 1 л кип'яченої води і потримати три дні в темному, але не надто прохолодному приміщенні. Потім процідити і поставити в холодильник. Пити щодня натще по столовій ложці.

Існує безліч народних "цибулевих" порад, перевірених часом. Рекомендується не тільки посилено вживати в їжу цибулю, але і вдихати пари подрібненого овоча кілька разів на день. Настоєм цибулі, змішаним з медом, промивають носоглотку 3-5 разів на добу, що дозволяє організму протистояти хворобі.

Зміцнити імунітет допоможе і цибульне вино. У літрову треба банку покласти 100-150 гр. дрібно нарізаної цибулі, додати 100 гр. меду, залити хорошим виноградним вином, дати настоятися два тижні, профільтрувати і вживати щодня по 3-4 столових ложки. Вино сприяє підвищенню імунітету і захищає від інфекцій.

Дієвий народний метод лікування грипу у дітей і дорослих - відвар шипшини. Потрібно подрібнити п'ять столових ложок сухих ягід, і залити їх літром холодної води. Прокип'ячений протягом десяти хвилин відвар настояти протягом ночі, краще всього в термосі, процідити. Необхідно пити відвар через кожні 2 години протягом доби, намагаючись відмовитися від їжі.

А бабця Анця Гелетей із іршавського Доробратова стверджує, що якщо хтось перемерз, вберегтися від застуди допоможе гаряча ванна з медом і цедрою та соком лимона.

Дуже помічним при застуді та грипі є глінтвейн – червоне вино, з якого його готують, має протимікробні властивості. Мед і спеції (кориця, гвоздика, імбир, мускатний горіх, чорний мелений перець) позитивно впливають на імунітет.

А ще такий "винний" рецепт: влити в прозору пляшку 3 склянки хорошого червоного вина і покласти 4-5 товчених зубчиків часнику. Пляшку заткнути пробкою і настояти на світлі 2 тижні. Раз на 2 дні настій перемішувати. Потім відфільтрувати і перелити в темну пляшку, щільно закривши її пробкою. Приймати: перший день - 2 краплі, другий день - 4 краплі, третій день - 6 крапель і т. д., збільшуючи дозу на 2 краплі в день і довівши її до 24-х крапель. Потім кількість крапель на прийом знижувати по тій же схемі. Дійшовши до 2-х крапель в день, треба повторити схему лікування.

Або така настоянка: 20 гр. сухих бруньок берези на 500 гр. горілки або 60-градусного спирту, настояти, процідити, віджати. Приймати при грипі всередину по 10 крапель або 1/2 чайної ложки на воді до їжі.

Також можна зробити противірусне масло: покласти шматок свіжого масла в каструлю з товстим дном і тримайте на вогні доти, поки воно не стане прозорим, без осаду. Залишити на десять хвилин, аби охололо, додати мелених спецій: кориці, гвоздики (всіх по 1 ст. ложці) і поставити в холодильник. Спеції є природними антисептиками, містять натуральні ефірні олії. Таке масло потрібно розсмоктувати невеликими порціями (розміром з горошину) до п'яти разів на день, а перед тим, як виходити з дому, змастити ним ніздрі (чхання добре прочистить дихальні шляхи, а спеції захистять від вірусів).

А ще бабці радять поставити на робочий стіл герань. Ця популярна рослина не тільки не примхлива у вирощуванні, але і володіє цілим рядом цілющих властивостей. Листя герані навіть додають в чай. Однак особлива цінність в ефірному маслі герані, яке бореться з вірусами грипу і бактеріями, що викликають гострі респіраторні захворювання. Крім того, герань знімає депресію і покращує сон.

І ще: протистояти застуді допоможе грибна юшка та інші страви з грибів - ці лісові дари викликають масову загибель вірусів та хвороботворних бактерій, що проникають в організм. Своїх цілющих властивостей гриби не втрачають навіть при термічній обробці, а за кількістю корисних мікроелементів у своєму складі можуть випереджати навіть фрукти й овочі.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme