Вчені визначили інгредієнти пива, яке виготовляли п'ять тисяч років тому
Китайські і американські вчені з'ясували інгредієнти стародавнього напою, вивчаючи глиняний посуд, який, ймовірно, використовувався для виготовлення пива близько 5000 років тому
- Головна
-
24 травня 2016 17:40
Про це передає depo.ua з посиланням на Proceedings of the National Academy of Sciences.
Зокрема, алкогольні напої були відомі в Китаї ще 9000 років тому, один з них готували зброджуванням суміші рису, меду і плодів глоду, або апельсинів. Пиво ж в Китаї з'явилося пізніше, його найдавніші збережені рецепти датуються періодом 3250 — 3046 років тому. В них в якості основного інгредієнта згадуються зерна проса, ячменю або пшениці, з яких давні пивовари робили солод.
Під час розкопок в китайській провінції Шеньсі в 2004-2006 роках, археологи виявили дві ями, що датуються періодом 5400 - 4900 років тому, вони були викопані в грунті. Одна була глибиною близько 3,7 метрів, інша - 2,5-2,7 метра. У кожної з них була зроблена гончарна піч, також у них були знайдені керамічні черепки судин різної форми: горщиків з широким горлом, амфор і воронок.
Археологи припустили, що ями використовувалися для пивоваріння і знайдені в них черепки були "набором пивовара". Вважається, що форма і стиль судин свідчать про те, що процес складався з трьох стадій: пивоваріння, фільтрації і зберігання пива. Гончарні печі, мабуть, служили для підтримки оптимальної температури під час затирання пивного сусла. На внутрішніх поверхнях черепків вчені знайшли жовтуватий осад, придатний для аналізу.
З'ясувалося, що в осаді містився оксалат кальцію, речовина, що утворюється під час ферментації та зберігання пива і є основною складовою так званого "пивного каменю".
Основними компонентами пива в стародавньому Китаї були просо, ячмінь і трава Іовлеви сльози. У менших кількостях в суміш додавалися змієподібний гарбуз (трихозант змієподібний), корені ямсу і лілії, які забезпечували достатню кількість цукру і крохмалю для ферментації і надавали напою солодкуватий смак.
Автори статті припускають, що, можливо, ячмінь був ввезений в Китай із Західної Євразії саме для пивоваріння.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 12:12Наслідки атаки російських дронів на Київщину показали поліцейські ФОТО
- 11:57 В Україну повернули тіла ще 121 Захисника, - Коордштаб
- 11:40Ворог атакував дроном авто на Нікопольщині. Є жертви ФОТО
- 11:19Росіяни обстрілюють Україну з території ЗАЕС, - МАГАТЕ
- 11:03У МВС розповіли про наслідки повітряної атаки 29 березня
- 10:48Вночі у Вінницькій області дрон поцілив у житловий будинок (ФОТО)
- 10:33В Івано-Франківській ОВА повідомили про наслідки нічної масованої атаки
- 10:15В повітряному просторі Буковини вночі збивали ворожі ракети
- 09:46В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у квітні
- 09:45РФ атакувала Львівщину ракетами та дронами. Збито 11 БпЛА, "Кинджали" долетіли
- 09:24На Хмельниччині вночі працювала ППО, - ОВА
- 09:12На Дніпропетровщині збили 12 дронів та 12 ракет: Уражено об'єкти енергоінфраструктури ФОТО
- 08:59 Масована атака на Україну: Для удару РФ застосувала 99 ракет та дронів
- 08:51Втрати окупантів: За добу ліквідовано 820 загарбників
- 08:43На Харківщині внаслідок російських обстрілів є загиблі та поранені – ОВА ФОТО
- 08:01Окупанти вночі атакували об'єкти енергетики, — "Укренерго"
- 07:16Голлівудська акторка родом з України відмовилася грати росіянку у Netflix
- 00:17Ріанна вагітна третьою дитиною та назвала її стать, - ЗМІ
- 23:28 Ігнорують контекст: в УПЦ МП засудили РПЦ за визнання війну в Україні "священною"