Україні вперше представлені результати масштабного дослідження харчування українців

16 жовтня 2019 року з нагоди Міжнародного дня харчування на майданчику платформи "ПроЗдорове" відбулася офіційна презентація результатів національного дослідження актуальної структури харчування українців. Дане дослідження є безпрецедентним для сучасної України

В дослідженні взяли участь 1232 особи віком від 1 до 60 років. Вибірка - репрезентативна міському населенню України за критеріями: вік, стать, тип населеного пункту, регіону. Учасники дослідження не лише заповнювали щоденники харчування, але й протягом 7 днів фіксували на фото фактично спожиті страви для верифікації фактичних даних. В рамках дослідження був вперше створений перелік з понад 800 продуктів та страв, які найчастіше споживаються українцями. Кожна з цих страв пройшла нутрієнтну оцінку, що дає змогу говорити не лише про відповідність українській "Здоровій Тарілці", але й аналізувати наслідки таких дій для здоров’я населення в цілому.

Методологія дослідження розроблялась та узгоджувалась за участі локальних та глобальних експертів у сфері харчування. Експертизу дослідження забезпечувало провідне професійне об’єднання у сфері дієтології – Асоціація дієтологів України. Дане дослідження проводилось міжнародною дослідницькою компанією "ІПСОС" за ініціативи компанії Данон в Україні.

Детальні висновки були представлений громадськості Президентом Асоціації дієтологів України, Олегом Швецем. Він розповів про уподобання українських громадян, їх стиль та звички харчуватися в повсякденному житті.

Завдяки дослідженню, вперше вдалося визначити об’єктивний рівень вживання солі, який значно перевищує рекомендований, починаючи з раннього дитячого віку. Це обумовлює прихильність до солоних страв протягом життя. Дорослі чоловіки споживають більше ніж вдвічі, а жінки майже вдвічі більше рекомендованих 5 грамів, що зумовлює збільшення кров’яного тиску та ризику пов’язаних з ним інфарктів та інсультів.

За результатами дослідження, був встановлений низький рівень споживання натуральних харчових продуктів, які мають доведену користь для здоров’я – овочів, фруктів та ягід, бобових, горіхів, риби та молочних продуктів. Як наслідок, це зумовлює дефіцити важливих вітамінів та мінералів. Наприклад, діти дошкільного віку отримують на 11% менше рекомендованої кількості кальцію, а підлітки недоотримують 21% добової норми цього мінералу. У дорослих спостерігається низький рівень надходження магнію та вітамінів А, С, Е. Нестача цих важливих харчових речовин погіршує стан здоров’я та якість життя українців.

Збільшується з віком і споживання найбільш некорисного джерела калорій – вільного цукру. Діти усіх вікових груп споживають забагато цукру: в середньому діти молодшого віку (1-3 роки) споживають 47 грамів цукру на день; діти дошкільного віку – 56 грамів, школярі та підлітки – 67 грамів вільного цукру на день. Нагадаємо, що згідно рекомендацій щодо здорового харчування дорослих, максимально допустимою кількістю споживання вільного цукру для дорослої людини є 50 грамів на добу.

Окрім цукру, діти різних вікових груп та дорослі вживають забагато борошняних виробів, картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги із зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної системи та раку.

В той же час, українські діти споживають невелику кількість молочних продуктів – у середньому 185 мл на добу. Особливо низьким виявився рівень вживання таких продуктів у підлітків – лише 155 мл щодня. Це становить менше 1 порції на день порівняно з загально рекомендованими 2-3. Не є прикладом для наслідування і дорослі українці, споживаючи неналежно мало молочних продуктів усіх категорій (в середньому 140 грамів на день) порівняно з рекомендованими.

Олег Швець наголосив: "Харчування є головним постійним фактором впливу на здоров’я дітей та дорослих. Збалансоване здорове харчування утримує ризик захворювань на мінімально можливому рівні. Вже сьогодні ефективні інформаційні, освітні та законодавчі програми та інтервенції мають бути створені та реалізовані для усунення недоліків у харчуванні українців різного віку".

Підсумовуючи обговорення, Генеральний директор Данон в Україні Наталі Алькер підкреслила: "Здорове харчування лишається найбільшою цінністю компанії протягом останнього століття. А проведене в Україні дослідження є ще однією яскравою ілюстрацією нашої готовності працювати пліч-о-пліч з партнерами, державними органами та експертів аби змінювати звички харчування на краще заради здоров’я українців та здоров’я майбутніх поколінь".

В заході також взяли участь представники Міністерства аграрної політики України. Микола Мороз, Генеральний директор Директорату з питань безпечності та якості харчової продукції, відзначив надзвичайно важливу роль дослідження у підготовці та актуалізації сучасного споживчого кошика українця. "Адже тепер, ми отримали науково-обґрунтовані підстави для прийняття рішень, які спонукатимуть до урізноманітнення споживчого кошику українця за рахунок якісних та безпечних продуктів харчування, які є життєво необхідними для здорового та збалансованого раціону", – повідомив Микола Мороз.

Представник Міністерства охорони здоров’я України, Генеральний директор Директорату громадського здоров’я Андрій Скіпальський зауважив, що дане дослідження є дійсно вчасним та важливим, і надасть можливість врахувати отримані дані під час формування політики у сфері здорового харчування на виконання Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку в Україні.

Більше інформації про результати дослідження ви можете знайти на платформі "ПроЗдорове". (www.prozdorove.com.ua.).

Довідка

Асоціація дієтологів України – національне професійне об’єднання фахівців у сфері дієтології, нутриціології, гігієни харчування та інших спеціальностей, основною метою діяльності якого є вирішення широкого спектру різноманітних проблем харчування населення України та поширення сучасних знань про роль харчування у збереженні здоров’я людини. Більше на сайті Асоціації www.uda.in.ua

Група компаній "Данон" в Україні є виробником і дистриб'ютором широкого асортименту продуктів харчування. Діяльність компанії в Україні зосереджена на виробництві молочних продуктів та дистрибуції продуктів дитячого та медичного харчування. Виробничі потужності компанії представлені двома заводами: "Данон Дніпро" (у м. Херсон) і "Данон Кремез" (у м. Кременчук). Група "Данон" представлена в 130 країнах світу. Місія "Данон" – нести здоров'я через корисні продукти харчування якомога більшій кількості людей. Більше на сайті компанії www.danone.ua

"ПроЗдорове" – це масштабна загальнонаціональна платформа, що містить інформацію про прості кроки, які допоможуть покращити здоров’я кожного українця. Дана платформа має на меті анімувати Рекомендації зі здорового харчування для громадськості схвалені МОЗ України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян. Яким має бути збалансований щоденний раціон, що входить до переліку необхідних організму продуктів, як розраховувати розмір порцій, які страви можна вважати здоровими, – про це та багато іншого на www.prozdorove.com.ua.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme