У хлібі виявили небезпечну добавку

Пропіонат, який використовується як добавка при випічці хліба для запобігання утворенню цвілі, може призвести до підвищеного рівня гормонів, пов'язаних з ризиком розвитку ожиріння і діабету

Такого висновку дійшли дослідники Школи громадського здоров'я Гарвардського університету, повідомляє Depo.ua з посиланням на Science Translational Medicine.

Під час експерименту мишам вводили пропіонат, після чого у лабораторних гризунів різко активізувалася симпатична нервова система і, як наслідок, підвищувався рівень гормонів, серед яких глюкагон і норадреналін, а також нещодавно відкритий білок, що зв'язує жирні кислоти FABP4. Ці гормони сприяли тому, що клітини печінки у мишей стали виробляти більше глюкози, призводячи до гіперглікемії, яка є характерною ознакою діабету.

Крім того, дослідники з'ясували, що регулярне введення мишам дози пропіонату, еквівалентної тій, яка звичайно надходить в їжу людині, призводить до значного набору ваги та інсулінорезистентності.

У другій частині дослідження взяли участь 14 здорових добровольців, які були розділені на дві групи. Люди в одній з них отримували їжу, що містить один грам пропіонату, а в іншій — їжу з плацебо.

Зразки крові збирали перед їжею, протягом 15 хвилин після їжі та кожні 30 хвилин протягом чотирьох годин. Виявилося, що вживання продуктів з пропіонатом також збільшувало вироблення гормонів, що провокують метаболічні порушення.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна