ТОП-5 пирогів із яблук

Літо та осінь – пора дозрівання яблук, які надзвичайно пасують до духмяної випічки та пирогів 

ТОП-5 пирогів із яблук

Depo.ua розкаже, як приготувати класичні та надзвичайно смачні вироби з тіста з соковитою та ароматною начинкою з яблук. 

Місяць серпень радує нас врожаєм фруктів у вигляді яблук. До речі, яблука є однією з найпопулярніших начинок для пирогів у багатьох країнах світу. Якщо усі родинні та популярні рецепти ви вже спробували, а душа бажає чогось нового – від класики до незвичайних рецептів – тоді наша добірка обов'язково стане вам у пригоді. 

Яблучний "Наполеон"

Наполеон яблучний

Класичний Наполеон – улюбленець багатьох українців, проте не всі знають, що існує яблучна версія цього торту. Молоді і свіжі яблука – прекрасна причина для того, аби зробити цей торт за нашим рецептом.

Складові для наполеону:

Перший вид тіста:

  • 200 мл мінералки (Боржомі, Лужанська та інші гідрокарбонатно-натрієві)
  • 3 яйця
  • 480-500 г борошна
  • Третина чайної ложки солі

Другий вид тіста:

  • 500 г солодковершкового масла 82%.
  • 130-140 г борошна.

Заварний крем:

  • 1 л молока від 3% жирності.
  • 160 г борошна.
  • 150 г цукру.
  • 3-4 жовтки.
  • 200 г хорошого вершкового масла 82%.
  • 10-15 г ванільного цукру.

Яблучна начинка:

3-4 середніх яблука сортів, які містять мало крохмалю 

Спосіб приготування яблучного Наполеону

Готуємо тісто номер 1. До збитих яєць додаємо мінеральну воду, гарно збиваємо. Згодом додаємо борошно, сіль. Треба замісити тісто, воно гарно відлипає від рук. Загортаємо у харчову плівку і відкладаємо у сторону. 

Далі беремося за тісто номер 2. Треба порубати масло шматками, додати до нього борошно. Поки масло не розтануло, замішуємо тісто.

Тісто номер 1 і тісто номер 2 ділимо кожне на 6 кульок. Розкачуємо по одній кульці, зверху кладемо коло з іншого тіста і загортаємо у конверт. Заготовлене кладемо у пакет і до холодильника на 15 хвилин. Таку процедуру потрібно повторити тричі – дістаємо конверт, розкачуємо у прямокутник, знову складаємо у конверт. Після третього разу нагріваємо духовку разом з листом до 230 градусів, у цей час робимо тісто прямокутником, тонко його розкатавши. 

Переносимо тісто на лист і випікаємо при температурі 200 градусів 7-8 хвилин. Головне, перед випіканням проколоти тісто виделкою, аби воно не надувалося бульбашками.

Згодом можете залишати прямокутну форму чи зробити круглі коржі, як душа бажає.

Тепер готуємо заварний крем:

Жовтки збиваємо з частиною цукру. Відставляємо у сторону. 

Іншу частину цукру з борошном треба просіяти у каструлю з антипригарним дном. Додаємо половину молока, добре розмішуючи, запобігаючи утворенню грудочок. Коли будете впевнені, що все ідеально, вливайте другу половину молока і ставте на середній вогонь. Майбутній крем потрібно постійно помішувати. Після закипання, варіть ще 15 хвилин, добре помішуючи і не допускайте горіння маси. 

Під кінець додаємо ваніль. Тепер повільно вводимо у наш крем жовтки з цукром, які підготували раніше. Коли маса стає однорідною і блищить, вимикаємо вогонь. Відставляємо каструлю, у крем додаємо вершкове масло і гарно вимішуємо. Можна пізніше, коли охолоне, збити крем міксером. 

Тепер наступив час яблучної начинки:

Яблука почистити, натерти на терці. Помістити трохи яблук у каструлю, додати трохи цукру, якщо яблука не солодкі, і проварити. Коли рідина випариться, зняти з вогню начинку і дати їх охолонути.

Переходимо до збирання яблучного "Наполеону":

Кладемо корж, змащуємо заварним кремом, зверху кладемо начинку з яблук і так, поки не закінчаться коржі. Останній змащуємо зверху лише заварним кремом. 

Класичний яблучний пиріг

яблучний пиріг

Перші згадки яблучного пирога датуються XIV століттям. У виробі тих часів не використовували цукор і різні приправи в рецепті пирога. Чому? Все просто, цукор був, але лише для обраних через обмежену кількість. Типовим американським пиріг став лише у ХІХ-XX століттях. Саме тоді він став символом процвітання і гордості у США. Чому за нього американські солдати йшли на війну – читайте за посиланням. А ми перейдемо до традиційного рецепту цього смаколику. 

Інгредієнти для пирога:

  • Пшеничне борошно – 300 г
  • Яблука "Гренні-Сміт" – 8 штук
  • Вершкове масло – 200 г
  • Лимонний сік – ½ чайної ложки
  • Крохмаль – 1 столова ложка
  • Цукор – 1,2 склянки
  • Кориця – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Вода – 1\4 склянки
  • Яйце – 1 шт.

Як приготувати класичний яблочний пиріг

Масло кімнатної температури порубати на невеликі кубики, борошно просійте з сіллю. Додайте масло і розітріть до появи крихти. Змішайте воду з лимонним соком і невеликими порціями почніть додавати до сухої суміші. Замісити тісто, скачайте в кулю, накрийте плівкою і приберіть в холодильник на 20-30 хвилин.

Яблука помийте, почистьте і розріжте кожну половину на 5 частин. Полийте невеликою кількістю лимонного соку, додайте цукор і крохмаль. Ретельно перемішайте.

Розділіть тісто щодо 2/3. Більшу частину розкачати. Викладіть у форму (22 см), проткніть дно виделкою по всій площі. Викладіть яблука, накрийте залишилися, також розкачаним шаром тіста. Краї необхідно скрутити, посередині зробити отвір. Розбийте яйце і збийте злегка, змастіть зверху пиріг. За бажанням можна присипати цукром.

Що знадобиться для приготування 

Силіконові форми для випічки

Поставте в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 50-60 хвилин. Пиріг повинен охолонути перед подачею, бо може витекти начинка.

Подавайте пиріг гарячим із кулькою морозива.

Шарлотка яблучна

Шарлотка яблучна

Цей пиріг у 60-80-ті роки XX століття був надзвичайно популярним у країнах СРСР і Британії. Власне, у Туманному Альбіоні її і вигадали. І аристократи, а не бідняки. Адже шарлотка – це не глевкий бісквіт зі шматками яблук, а вишуканий десерт з тіста, просоченого кремом і солодким соусом, з ніжними, тушкованими в цукрі фруктами.

Історики кулінарії стверджують (ґрунтуючись на англійських рецептурах XV століття), що назва десерту походить не від усіляких там Шарлот, ким би вони не були, а від англійського charlyt, що означає "страва, приготована зі збитих яєць, цукру і молока". Не шукайте це слово в гугл-перекладачі, воно зі староанглійської.

Щоб приготувати шарлотку, британці викладали дно форми хлібом, занурюючи його в яєчну суміш, зверху викладали шар яблук, які перед цим тушкували з цукром, і закривали шаром розмоченого в яєчній суміші хлібу. 

Так само і наші мами брали засохлий батон, просили тата піти до магазину по молоко і через 30 хвилин з духовки виглядав дещо незугарний, але страшенно смачний пиріг – шарлотка. 

Інгредієнти для шарлотки:

  • 100 грамів вершкового масла,
  • 0, 5 кг яблук
  • Батон хлібу
  • По півсклянки молока і цукру
  • Один сирий жовток

Як приготувати класичну англійську шарлотку

З хліба зрізати корки, нарізати його скибочками, заввишки з форму для випікання, і повністю закрити ним її стінки.

З решти хліба виріжте трикутники. Всі корочки, що залишилися, відкладіть.

Розтопіть 20 грамів масла, викладіть в нього корочки, перемішайте і підсушіть в духовці до золотавого кольору.

З яблук зніміть шкурку, наріжте їх довгими тонкими брусками, як картоплю фрі. Тушкуйте в вершковому маслі до готовності, в кінці додайте цукор і час від часу перемішуйте, щоб сироп карамелізувався, але не пригорів. Тушковані яблука змішайте з підсушеними в духовці корочками і дайте хлібу просочитися соусом.

Хлібні трикутники обмокніть в розтоплене масло і викладіть на дно форми. Зверху розкладіть яблука, перемішані з хлібними корками, зверху знову покладіть хлібні трикутники і так поки не закінчиться начинка. Зверху має опинитися хліб, добре просочений яєчною сумішшю.

Поставте пиріг в розігріту до 180 духовку на 15 хвилин. Подавайте теплим, з варенням, сиропом, вершками чи морозивом.

Яблучна шарлотка на кефірі 

Яблучна шарлотка на кефірі

Цей рецепт сподобається тим, хто не звик до класики і традиційних рецептів. Трошки кефіру і фантазії подарують вам смачний кондитерський виріб.  

Складові:

Тісто:

  • 1 склянка кефіру,
  • 2 яйця,
  • 1,5 склянки борошна,
  • 0,5 склянки цукру,
  • 50 г вершкового масла,
  • 0,5 ч. л. соди (або 1 ч. л. розпушувача),
  • ванілін,
  • дрібка солі.

Начинка для шарлотки:

2-3 яблука і грамів 150 ягід або сухофруктів. Найкраще до яблук пасують вишні.

Приготування яблучної шарлотки

Спочатку приготуйте начинку – яблука очистить від шкірки та серцевини, порізати кубиком, додати ягоди або подрібнені сухофрукти. Збризнути соком лимону. 

Переходимо до тіста – міксером збити цукор, ванілін, яйця й дрібку солі до густої світлої маси. Влити теплий кефір і розтоплене вершкове масло, ретельно перемішати міксером. Тепер відставляємо міксер і аби не порушити структуру тіста вводимо у суміш просіяне борошно з содою або розпушувачем. Догори знизу вмішуємо борошно, утворюючи щільне тісто. 

Беремо форму, кладемо пергамент, який змащуємо маслом, виливаємо половину тіста, кладемо начинку, зверху заливаємо іншою половиною. Можна притрусити верх цукром. 

При 180 градусах печемо 50 хвилин. Перевіряємо готовність пирога спеціальною паличкою. 

Готовий пиріг для краси можна посипати цукровою пудрою. Нарізати квадратами і подавати до столу. 

Яблучний тарт або Тарт Татен

Тарт Татен

Історія появи пирога Татен вельми цікава і вже встигла обрости варіаціями з елементами детектива, мелодрами і комедії. Радимо обов'язково ознайомитися з цим трилером за посиланням. А ми перейдемо одразу до рецепта, адже він настільки смачний, що зволікати – це просто злочин. 

Інгредієнти

Начинка:

  • 1 кг яблук (кажуть, для свого пирога Стефанія взяла "ранет", але кулінари кажуть, що можна замінити їх яблуками сорту Голден).
  • 75 грамів вершкового масла
  • 150 г цукру

Тісто:

  • 200 г борошна
  • 100 г масла вершкового
  • 1 дрібка солі
  • 5 ст. ложок води крижаної

Як приготувати Тарт Тартен

Пательню поставити на слабкий вогонь, розтопити масло, додати цукор, трохи збільшити вогонь і гріти, помішуючи, поки у цукру не з'явиться легкий карамельний відтінок. Викласти нарізані на четвертинки очищені яблука і карамелізувати протягом 15 хвилин на середньому вогні, не перемішуючи.

Для тіста змішайте борошно, дрібку солі і заморожене вершкове масло, натерте на тертушці. Тісто розтерти в крихту, влити воду і трохи замісіть. Важливо не перестаратися, що тісто не стало твердим.

Яблука викласти в антипригарну форму, полити карамеллю. Тісто розкачати в пласт товщиною 3-5 мм і викласти на начинку. Краєчка підігнути всередину.

Випікати тарт в розігрітій до 200 ° С духовці протягом 40 хвилин (або доки тісто не зарум'яниться). Готовий тарт одразу викласти перевернутим на блюдо. Якщо залишити його в формі, карамель застигне і прилипне до дека.

Подавати теплим, найкраще смакує з кулькою морозива.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme