Студент винайшов пляшки з водоростей, що розкладаються

Альтернативу пластиковим пляшкам, які не розкладаються і забрунюють навколишнє середовище, запропонував студент Ісландської академії мистецтв Арі Йонссон

Він представив готовий прототип ємності з перероблених водоростей.

Щойно рідина у такій пляшці закінчується, вона починає швидко розкладатися, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу, пише depo.ua з посиланням на науково-популярний портал Naked Science.

"Її можна просто з'їсти, якщо вам подобається грубий смак "морського" холодцю. Справді, його важко описати. Я б сказав, це як желе з водоростей, не думаю, що хто-небудь у житті стикався з таким смаком", — каже винахідник.

Агар-агар — суміш складних полісахаридів, котрі отримують із червоних і бурих водоростей. Ними багатий Світовий океан. Цей "щільний холодець" широко використовують як тверде поживне середовище для вирощування мікроорганізмів, але значно частіше — у харчовій промисловості.

Нешкідлива харчова добавка Е406 входить до складу багатьох сортів мармеладу і зефіру, пастили і суфле, джемів і морозива.

За задумом Арі Йонссона, змішуючи порошок сухого препарату з водою, можна отримати густу, желеподібну субстанцію потрібної форми. Втім, вона не досить стійка сама по собі, і зберігає форму, доки її підтримує наповнює рідина.

Щойно пляшка спустошена, вона швидко деформується, зменшується у розмірах і швидко — за тижні і місяці — розкладається у природних умовах.

Вода в такій пляшці нібито безпечна і, за твердженням автора,  має лише дещо солонуватий присмак від водоростей. Але навіть сам Йонссон визнає, що агар-агар, можливо, не ідеальний матеріал для пляшок майбутнього.

"Можливо, це підштовхне нас до того, щоб по-новому поглянути на рішення наших проблем", — говорить Арі Йонссон. 

Студент винайшов пляшки з водоростей, які розкладаються - фото 1

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme