Що приготувати на Старий Новий рік: 12 традиційних страв
Маланка або Щедрий вечір – це ніч з 13 на 14 січня, коли наші пращури збиралися за одним столом, аби продовжити святкування новорічно-різдвяного циклу. На відміну від Святвечора, окрасою якого були 12 пісних страв, застілля на Маланку було насправді щедрим та багатим
- Головна
-
12 січня 2021 19:00

Depo.ua пропонує приготувати ці сім українських страв, які точно прийдуться до смаку усім родичам та друзям. До речі, якщо шукаєте швидкий рецепт десерту – кекс в мікрохвильовці врятує вас у ситуації, коли гості на порозі, а у холодильнику нема смаколиків.
Отже, що ж готували наші пращури на Старий Новий рік (назва з'явилася через зміну системи літочислення), який у народі називали Василів вечір, Щедрий вечір або просто Маланкою? Головною родзинкою столу була кутя, яка отримала назву – щедра. У ввечері 13 січня (за новим стилем) родина сідала разом за стіл і куштувала найсмачніші страви, серед яких були і м'ясні, і борошняні.
Пропонуємо долучитися до традицій предків і спробувати власноруч приготувати декілька традиційних українських свят до Щедрого вечора.
Щедра кутя
Головна відміннімть Щедрої куті віб Багатої (у Святвечір) і Голодної на Водохреще – це наявність у складі молочних продуктів – вершкового масла, вершків чи молока.
Складові:
- пшениця – 400 грамів
- мак – 200 грамів
- волоський горіх – 100 грамів
- родзинки, курага, чорнослив – по 75 грамів кожного сухофрукту
- мед – 100 грамів
- коньяк – 1 столова ложка
- вершкове масло – 2 столові ложки
Приготування щедрої куті:
Пшеницю замочити на ніч. Злити воду і промити зерно. Варити до готовності у такій пропорції: 1 порція зерна до 2.5 порцій води.
Мак залити окропом. Згодом розтерти із цукром.
Нарізати дрібно сухофрукти, поєднати з маком та сухофруктами. Мед розвести гарячою водою. Додати до куті. Слідкуйте, аби каша не була рідкою. За бажанням можна здобрити кутю маслом та коньяком.
Закуска із сала або Потапці
Складові:
- сало – 300 грамів
- часник – 2 зубчики
- сіль та перець – до смаку
- чорний хліб – 6 шматків
Приготування:
Обирайте сало без м'ясного прошарку. Трохи підморозьте сало і пропустіть тричі через м'ясорубку разом із часником. Додайте спеції.
Подавайте на тостах чорного хлібу, які можна підсушити у тостері чи на сухій пательні.
Вареники із картоплею та шкварками
Складові:
- Тісто:
- борошно – 500 грамів
- вода – склянка
- олія – 2 столові ложки
- яйце – 2 штуки
- сіль – дрібка
- Начинка:
- картопля – 500 грамів
- молоко – 50 грамів
- сало – 200 грамів
- цибуля – 1 велика
- сіль – дрібка
- вершкове масло – 50 грамів
Як приготувати вареники
Варимо картоплю, з якої робимо пюре з маслом та молоком. Трохи солимо.
Тим часом робимо тісто. У просіяне борошно додаємо воду, олію, яйця та сіль. Вимішуємо тісто і залишаємо у теплому місці під рушником на півгодини.
Робимо кружечки з розкачаного тіста за допомогою склянки. Накладаємо начинку у кожне кружальце. Зліплюємо краї. Варити вареники слід 5-7 хвилин після спливання.
Підсмажуємо дрібні шматочки сала з дрібно порізаною цибулиною. Подаємо вареники присипані салом з цибулею.
Кров'янка із гречкою
Фото: depositphotos.com
Складові:
- гречка варена – 200 грамів
- сало – 400 грамів
- цибуля – 3 штуки
- кров для ковбаси – один літр
- молоко – склянка
- три кишки для ковбаси
- лавровий лист та чорний перець у горішках
Приготування:
Починаємо із того, що варимо гречку і паралельно у іншій каструлі сало. Його потрібно варити з лавровим листом та перцем і сіллю. Цибулю потрібно підсмажити.
Готуємо кров – якщо у ній є часточки, то потрібно її пропустити крізь м'ясорубку.
Змішайте гречку, подрібнене сало, цибулю і кров'янку. Пропустіть масу крізь м'ясорубку і начиніть нею кишки. Не забудьте, що кишки мають бути промиті і прочищені до прозорого стану. Кидаємо ковбасу в окріп і варимо протягом 12 хвилин. Проколіть ковбасу зубочисткою і покладіть на деко, змащене олією. Печіть 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Вареники із м'ясом
Складові:
- Тісто:
- борошно – 500 грамів
- вода – склянка
- олія – 2 столові ложки
- яйце – 2 штуки
- сіль – дрібка
Начинка:
- фарш з телятини – 300 грамів
- фарш зі свинини – 300 грамів
- цибуля – 1 велика
- масло топлене – ложка
Приготування вареників з м'ясом
У просіяне борошно додаємо воду, олію, яйця та сіль. Вимішуємо тісто і залишаємо у теплому місці під рушником на півгодини.
Фарш змішуємо, додаємо смажену цибулю.
Робимо кружечки з розкачаного тіста за допомогою склянки. Накладаємо начинку у кожне кружальце. Зліплюємо краї. Варити вареники слід 5-7 хвилин після спливання.
Подавайте зі сметаною.
Крученики із свинини
Фото: shynok.mamajeva-sloboda.ua
Складові:
- свиняче філе – 500 грамів
- білі гриби сушені або печериці свіжі – 500 грамів
- цибуля – 1 велика
- борошно – 2 столові ложки
- олія
- спеції до смаку і сіль
Приготування:
Нарізаємо філе на битки. Добре відбиваємо. Солимо, перчимо та приправляємо.
Сушені білі гриби замочуємо на ніч, варимо дві години і смажимо з цибулею в олії разом із сіллю та спеціями. Якщо берете печериці, тоді просто помийте їх та подрібніть і смажте із цибулею.
Начиняємо свинину грибною начинкою. Скріплюємо краї зубочисткою і ретельно обсмажуємо на олії. Беремо велику каструлю, у яку складаємо крученики, не забуваючи покласти між шарами грибну начинку. Заливаємо бульйоном і тушкуємо близько 45 хвилин.
Узвар багатий
Складові:
- яблука сушені – 200 грамів
- цукор – 200 грамів
- чорнослив – 200 грамів
- груші сушені – 200 грамів
- курага – 200 грамів
- сушена вишня – 200 грамів
- родзинки чорні – 200 грамів
Приготування:
Заливаємо сухофрукти окропом і даємо настоятися декілька годин. Доводимо 3 л води до кипіння і закидаємо ретельно вимиті сухофрукти. Після закипання варимо 20 хвилин. За 5 хвилин до фінішу додаємо цукор.
Знімаємо узвар з вогню і ставимо у тепле місце настоятися півдоби. Подаємо охолодженим.
Верещака
Складові:
- свинячі ребра – 400 грамів
- хліб чорний – 200 грамів
- сало – 100 грамів
- цибуля – 2 середні
- сіль та чорний перець до смаку
- Для квасу:
- буряк очищений – півкілограма
- вода чиста фільтрована – 1 літр
Приготування:
Спочатку готуємо квас. Буряк ріжемо та заливаємо водою і даємо настоятися 5 діб у теплому і темному місці.
Ребра рубимо і заправляємо сіллю і перцем. Обсмажуємо реберця і заливаємо їх квасом та ставимо на 200 градусів до духовки на 30 хвилин. Обсмажуємо сало з цибулею і додаємо до каструлі. Нарізаємо хліб і також додаємо до страви. Готуємо це все 5 хвилин і подаємо на стіл із зеленню.
Лизень у торбі
Складові:
Для фаршу беремо:
- 50 г відвареного яловичого язика;
- 20 г обсмажених печериць;
- 20 г обсмаженого подрібненого ріпчастої цибулі;
- 20 г сметани;
- 5 г білого вина;
- 1/2 зубки часнику;
- сіль; цукор; чорний мелений перець.
Для тіста:
- 250 г борошна;
- 500 г молока;
- 3 яйця;
- 1/4 чайної ложки солі;
- 1/2 столової ложки цукру;
- 2 столових ложки розтопленого вершкового масла;
- 2 столових ложки топленого масла (для змазування сковороди).
Приготування:
Язик, гриби і цибулю пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо цукор, сметану, сіль, часник та спеції. Варимо протягом 10 хвилин, наприкінці додаючи вино.
З інших складових готуємо млинці, додаючи до тіста окрім борошна, молока, яєць та солі ще розтоплене масло. Смажимо на маслі млинці. Викладаємо туди фарш, робимо з них торбу і ставимо на 15 хвилин при 150 градусах на деко запікатися.
Холодець або Драгалі
Фото: depositphotos.com
Складові:
- ніжка свиняча – 1 штука
- ніжка теляча – 1 штука
- пісна свинина – 600 грамів
- телятина – 400 грамів
- крило індика – 1 штука
- стегно курки – 2 штуки
- цибулина – 2 штуки
- часник – 7 зубчиків
- лавровий лист, чорний перець і сіль.
Приготування:
Усі складові потрібно залити холодною водою і витримати чотири години. Добре промити і покласти у велику каструлю, де варити разом із цибулею, сіллю та перцем протягом чотирьох годин. Важливо знімати піну, що утворюється у першу годину. Згодом чекаємо, коли остигне. Розбираємо м'ясо, виймаючи кістки та шкіру. Викладаємо у глибокі тарілки м'ясо, яке слід поперчити, посолити та додати натертий часник. Заливаємо бульйоном, у якому варилося м'ясо, і залишаємо у холодному місці. Подаємо з хріном.
Пончики
Фото: depositphotos.com
Складові:
- борошно пшеничне – 9 склянок
- молоко – 1 літр
- жовтки від яєць – 7 штук
- маргарин – 1 пачка
- цукор – 2 склянки
- свіжі дріжджі – 100 грамів
- олія – 3 столові ложки
- сіль
Приготування:
Три склянки борошна слід просіяти через сито, а молоко довести до кипіння. Маргарин має бути у рідкому стані.
Кладемо дріжджі у тепле місце і трохи посипаємо їх цукром.
У молоко додаємо борошно. Жовтки слід збити із цукром, додати маргарин, олію та сіль. Згодом ввести дріжджі. Тепер залишилося ввести у тісто борошно, яке залишилося.
Тісто має бути густим. Залишіть його підходити на декілька годин. Тепер можна робити ковбаски з тіста і нарізати на шматочки, з яких формувати пончики. Посипати їх борошном і дати постояти 10 хвилин. Тепер пончики можна смажити на олії в пательні.
Пряник медовий з родзинками
Пряника, пряник або медова коврижка – давній український рецепт смаколика, який був у давні часи і тортом, і тістечком і шоколадом одночасно, адже інших солодощів майже не було.
Складові:
- цукор – 2 склянки
- яйця – 5 середніх
- сметана жирна – 400 грамів
- борошно пшеничне – 3,5 склянки
- мед квітковий – 1 склянка
- олія соняшникова – 1 столова ложка
- сода – 1 столова ложка
- кориця - 3 столові ложки
- родзинки – 200 грамів
Приготування:
Замочуємо родзинки окропом. Згодом ретельно промиваємо.
Підготуємо деко – потрібне великого розміру із бортами. Прокладаємо деко пергаментом, який змащуємо олією.
Духовку потрібно розігріти при 180 градусах. Саме при такій температурі випікатимемо пряник.
Відокремлюємо білки від жовтків. Білки ставимо у холодильник. До жовтків додаємо сметану, цукор та борошно. Гарно вимішуємо.
Тим часом нагріваємо мед. Перший спосіб – на водяній бані на плиті, а другий – у мікрохвильовці на максимальній потужності не більше 40 секунд.
Наразі існує міф про токсичність нагрітого меду, який не можна нагрівати більше, ніж на 40 градусів. Якщо мед домашній і ви впевнені у його якості, то вам нічого не загрожує. Наші предки пили мед, гріли і додавали до гарячих напоїв.
Мед має трохи охолонути, проте зберігати рідку консистенцію. Додаємо до тіста. Якщо воно надто рідке – додайте ще склянку борошна, а згодом корицю та олію.
Соду розчиняємо водою (у столовій ложці) і додаємо до тіста.
Беремо родзинки, які мають бути абсолютно сухими після маніпуляцій з окропом. Їх можна трохи обваляти у борошні, аби вони усі не пішли на дно нашого виробу.
Додаємо родзинки до тіста. Тим часом збиваємо білки до пружних білих піків.
Додаємо білки до тіста і мішаємо лопаткою або ложкою рухами згори вниз. Виливаємо тісто на деко і печемо до готовності. Виріб має блищати і бути приємно коричневого із золотинкою кольору.
Смачного!
Фото: Shutterstock, з особистого архіву
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 15:16Неподалік Дніпра військові гатили з "Градів" ФОТО
- 15:15Хмельницьке СБУ "накрило" заступника командира угруповання бойовиків
- 15:13Українські полярники показали історичне фото до 25-ї річниці станції "Академік Вернадський" ФОТО
- 15:10Херсонська область має шанси перейти до "жовтої" карантинної зони
- 15:06На Запоріжжі від COVID-19 померли посадовець юстиції і троє членів його сім’ї
- 15:05Путін особисто прокоментував фільм Навального про свій палац Відео
- 14:59Разумков сказав, як вітатиме Зеленського з днем народження
- 14:55 На Донеччині оголосили кількість медпрацівників, які померли від ускладнень COVID-19
- 14:50Українцям спростили в'їзд до Польщі: Що відомо
- 14:43"Мій президент": Подоляк, вітаючи Зеленського з днем народження, ледь не зізнався йому в любові
- 14:40 Стало відомо, які країни виступили проти Росії в ПАРЄ
- 14:39Україна у ПАРЄ порушить питання Криму, – Кравчук
- 14:29 На Луганщині знову наднизький показник виявлення COVID-19 за добу
- 14:28 Дебатам щодо Навального у ПАРЄ бути: Названо дату й час
- 14:24На сітілайтах столиці розмістили фото героїв - учасників війни на Донбасі
- 14:23 Верховна Рада 26 січня може ухвалити законопроект Зеленського про референдум: Що він передбачає
- 14:20 Український чемпіон підписав контракт з UFC ФОТО
- 14:15У "Слуг" розповіли, які питання розглянуть сьогодні на засіданні фракції
- 14:13 У вівторок Рада може скасувати трудові книжки