Що приготувати на Старий Новий рік: 12 традиційних страв

Маланка або Щедрий вечір – це ніч з 13 на 14 січня, коли наші пращури збиралися за одним столом, аби продовжити святкування новорічно-різдвяного циклу. На відміну від Святвечора, окрасою якого були 12 пісних страв, застілля на Маланку було насправді щедрим та багатим 

Що приготувати на Старий Новий рік: 12 т…

Depo.ua пропонує приготувати ці сім українських страв, які точно прийдуться до смаку усім родичам та друзям. До речі, якщо шукаєте швидкий рецепт десерту – кекс в мікрохвильовці врятує вас у ситуації, коли гості на порозі, а у холодильнику нема смаколиків. 

Отже, що ж готували наші пращури на Старий Новий рік (назва з'явилася через зміну системи літочислення), який у народі називали Василів вечір, Щедрий вечір або просто Маланкою? Головною родзинкою столу була кутя, яка отримала назву – щедра. У ввечері 13 січня (за новим стилем) родина сідала разом за стіл і куштувала найсмачніші страви, серед яких були і м'ясні, і борошняні.

Пропонуємо долучитися до традицій предків і спробувати власноруч приготувати декілька традиційних українських свят до Щедрого вечора.

Щедра кутя

Головна відміннімть Щедрої куті віб Багатої (у Святвечір) і Голодної на Водохреще – це наявність у складі молочних продуктів – вершкового масла, вершків чи молока. 

кутя

Складові:

  • пшениця – 400 грамів
  • мак – 200 грамів
  • волоський горіх – 100 грамів
  • родзинки, курага, чорнослив – по 75 грамів кожного сухофрукту 
  • мед – 100 грамів
  • коньяк – 1 столова ложка
  • вершкове масло – 2 столові ложки

Приготування щедрої куті:

Пшеницю замочити на ніч. Злити воду і промити зерно. Варити до готовності у такій пропорції: 1 порція зерна до 2.5 порцій води. 

Мак залити окропом. Згодом розтерти із цукром.

Нарізати дрібно сухофрукти, поєднати з маком та сухофруктами. Мед розвести гарячою водою. Додати до куті. Слідкуйте, аби каша не була рідкою. За бажанням можна здобрити кутю маслом та коньяком.

Закуска із сала або Потапці 

Складові:

  • сало – 300 грамів
  • часник – 2 зубчики
  • сіль та перець – до смаку
  • чорний хліб – 6 шматків

Приготування:

Обирайте сало без м'ясного прошарку. Трохи підморозьте сало і пропустіть тричі через м'ясорубку разом із часником. Додайте спеції.

Подавайте на тостах чорного хлібу, які можна підсушити у тостері чи на сухій пательні. 

Вареники із картоплею та шкварками

вареники

Складові:

  • Тісто:
  • борошно – 500 грамів
  • вода – склянка
  • олія – 2 столові ложки
  • яйце – 2 штуки
  • сіль – дрібка
  • Начинка:
  • картопля – 500 грамів
  • молоко – 50 грамів
  • сало – 200 грамів
  • цибуля – 1 велика
  • сіль – дрібка
  • вершкове масло – 50 грамів

Як приготувати вареники

Варимо картоплю, з якої робимо пюре з маслом та молоком. Трохи солимо.

Тим часом робимо тісто. У просіяне борошно додаємо воду, олію, яйця та сіль. Вимішуємо тісто і залишаємо у теплому місці під рушником на півгодини.

Робимо кружечки з розкачаного тіста за допомогою склянки. Накладаємо начинку у кожне кружальце. Зліплюємо краї. Варити вареники слід 5-7 хвилин після спливання. 

Підсмажуємо дрібні шматочки сала з дрібно порізаною цибулиною. Подаємо вареники присипані салом з цибулею. 

Кров'янка із гречкою


Фото: depositphotos.com

Складові:

  • гречка варена – 200 грамів
  • сало – 400 грамів
  • цибуля – 3 штуки
  • кров для ковбаси – один літр
  • молоко – склянка
  • три кишки для ковбаси 
  • лавровий лист та чорний перець у горішках

Приготування: 

Починаємо із того, що варимо гречку і паралельно у іншій каструлі сало. Його потрібно варити з лавровим листом та перцем і сіллю. Цибулю потрібно підсмажити. 

Готуємо кров – якщо у ній є часточки, то потрібно її пропустити крізь м'ясорубку. 

Змішайте гречку, подрібнене сало, цибулю і кров'янку. Пропустіть масу крізь м'ясорубку і начиніть нею кишки. Не забудьте, що кишки мають бути промиті і прочищені до прозорого стану. Кидаємо ковбасу в окріп і варимо протягом 12 хвилин. Проколіть ковбасу зубочисткою і покладіть на деко, змащене олією. Печіть 20 хвилин при температурі 200 градусів. 

Вареники із м'ясом

Складові:

  • Тісто:
  • борошно – 500 грамів
  • вода – склянка
  • олія – 2 столові ложки
  • яйце – 2 штуки
  • сіль – дрібка


Начинка:

  • фарш з телятини – 300 грамів
  • фарш зі свинини – 300 грамів
  • цибуля – 1 велика
  • масло топлене – ложка

Приготування вареників з м'ясом

У просіяне борошно додаємо воду, олію, яйця та сіль. Вимішуємо тісто і залишаємо у теплому місці під рушником на півгодини.

Фарш змішуємо, додаємо смажену цибулю. 

Робимо кружечки з розкачаного тіста за допомогою склянки. Накладаємо начинку у кожне кружальце. Зліплюємо краї. Варити вареники слід 5-7 хвилин після спливання. 

Подавайте зі сметаною. 

Крученики із свинини


Фото: shynok.mamajeva-sloboda.ua

Складові:

  • свиняче філе – 500 грамів
  • білі гриби сушені або печериці свіжі – 500 грамів
  • цибуля – 1 велика
  • борошно – 2 столові ложки
  • олія
  • спеції до смаку і сіль

Приготування:

Нарізаємо філе на битки. Добре відбиваємо. Солимо, перчимо та приправляємо. 

Сушені білі гриби замочуємо на ніч, варимо дві години і смажимо з цибулею в олії разом із сіллю та спеціями. Якщо берете печериці, тоді просто помийте їх та подрібніть і смажте із цибулею. 

Начиняємо свинину грибною начинкою. Скріплюємо краї зубочисткою і ретельно обсмажуємо на олії. Беремо велику каструлю, у яку складаємо крученики, не забуваючи покласти між шарами грибну начинку. Заливаємо бульйоном і тушкуємо близько 45 хвилин.

Узвар багатий

узвар

Складові:

  • яблука сушені – 200 грамів
  • цукор – 200 грамів
  • чорнослив – 200 грамів
  • груші сушені – 200 грамів
  • курага – 200 грамів
  • сушена вишня – 200 грамів
  • родзинки чорні – 200 грамів

Приготування:

Заливаємо сухофрукти окропом і даємо настоятися декілька годин. Доводимо 3 л води до кипіння і закидаємо ретельно вимиті сухофрукти. Після закипання варимо 20 хвилин. За 5 хвилин до фінішу додаємо цукор. 

Знімаємо узвар з вогню і ставимо у тепле місце настоятися півдоби. Подаємо охолодженим. 

Верещака

Складові:

  • свинячі ребра – 400 грамів
  • хліб чорний – 200 грамів
  • сало – 100 грамів
  • цибуля – 2 середні
  • сіль та чорний перець до смаку
  • Для квасу:
  • буряк очищений – півкілограма
  • вода чиста фільтрована – 1 літр 

Приготування:

Спочатку готуємо квас. Буряк ріжемо та заливаємо водою і даємо настоятися 5 діб у теплому і темному місці. 

Ребра рубимо і заправляємо сіллю і перцем. Обсмажуємо реберця і заливаємо їх квасом та ставимо на 200 градусів до духовки на 30 хвилин. Обсмажуємо сало з цибулею і додаємо до каструлі. Нарізаємо хліб і також додаємо до страви. Готуємо це все 5 хвилин і подаємо на стіл із зеленню. 

Лизень у торбі

Складові:

Для фаршу беремо:

  • 50 г відвареного яловичого язика;
  • 20 г обсмажених печериць;
  • 20 г обсмаженого подрібненого ріпчастої цибулі;
  • 20 г сметани;
  • 5 г білого вина;
  • 1/2 зубки часнику;
  • сіль; цукор; чорний мелений перець.

Для тіста:

  • 250 г борошна;
  • 500 г молока;
  • 3 яйця;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 1/2 столової ложки цукру;
  • 2 столових ложки розтопленого вершкового масла;
  • 2 столових ложки топленого масла (для змазування сковороди).

Приготування:

Язик, гриби і цибулю пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо цукор, сметану, сіль, часник та спеції. Варимо протягом 10 хвилин, наприкінці додаючи вино.

З інших складових готуємо млинці, додаючи до тіста окрім борошна, молока, яєць та солі ще розтоплене масло. Смажимо на маслі млинці. Викладаємо туди фарш, робимо з них торбу і ставимо на 15 хвилин при 150 градусах на деко запікатися. 

Холодець або Драгалі


Фото: depositphotos.com

Складові:

  • ніжка свиняча – 1 штука
  • ніжка теляча – 1 штука
  • пісна свинина – 600 грамів
  • телятина – 400 грамів
  • крило індика – 1 штука
  • стегно курки – 2 штуки
  • цибулина – 2 штуки
  • часник – 7 зубчиків
  • лавровий лист, чорний перець і сіль.

Приготування:

Усі складові потрібно залити холодною водою і витримати чотири години. Добре промити і покласти у велику каструлю, де варити разом із цибулею, сіллю та перцем протягом чотирьох годин. Важливо знімати піну, що утворюється у першу годину. Згодом чекаємо, коли остигне. Розбираємо м'ясо, виймаючи кістки та шкіру. Викладаємо у глибокі тарілки м'ясо, яке слід поперчити, посолити та додати натертий часник. Заливаємо бульйоном, у якому варилося м'ясо, і залишаємо у холодному місці. Подаємо з хріном. 

Пончики


Фото: depositphotos.com

Складові:

  • борошно пшеничне – 9 склянок
  • молоко – 1 літр
  • жовтки від яєць – 7 штук
  • маргарин – 1 пачка
  • цукор – 2 склянки
  • свіжі дріжджі – 100 грамів
  • олія – 3 столові ложки 
  • сіль

Приготування:

Три склянки борошна слід просіяти через сито, а молоко довести до кипіння. Маргарин має бути у рідкому стані.

Кладемо дріжджі у тепле місце і трохи посипаємо їх цукром. 

У молоко додаємо борошно. Жовтки слід збити із цукром, додати маргарин, олію та сіль. Згодом ввести дріжджі. Тепер залишилося ввести у тісто борошно, яке залишилося. 

Тісто має бути густим. Залишіть його підходити на декілька годин. Тепер можна робити ковбаски з тіста і нарізати на шматочки, з яких формувати пончики. Посипати їх борошном і дати постояти 10 хвилин. Тепер пончики можна смажити на олії в пательні. 

Пряник медовий з родзинками 

пряника

Пряника, пряник або медова коврижка – давній український рецепт смаколика, який був у давні часи і тортом, і тістечком і шоколадом одночасно, адже інших солодощів майже не було.

Складові:

  • цукор – 2 склянки
  • яйця – 5 середніх
  • сметана жирна – 400 грамів
  • борошно пшеничне – 3,5 склянки
  • мед квітковий – 1 склянка
  • олія соняшникова – 1 столова ложка
  • сода – 1 столова ложка
  • кориця - 3 столові ложки 
  • родзинки – 200 грамів

Приготування:

Замочуємо родзинки окропом. Згодом ретельно промиваємо.

Підготуємо деко – потрібне великого розміру із бортами. Прокладаємо деко пергаментом, який змащуємо олією.

Духовку потрібно розігріти при 180 градусах. Саме при такій температурі випікатимемо пряник.

Відокремлюємо білки від жовтків. Білки ставимо у холодильник. До жовтків додаємо сметану, цукор та борошно. Гарно вимішуємо.

Тим часом нагріваємо мед. Перший спосіб – на водяній бані на плиті, а другий – у мікрохвильовці на максимальній потужності не більше 40 секунд.

Наразі існує міф про токсичність нагрітого меду, який не можна нагрівати більше, ніж на 40 градусів. Якщо мед домашній і ви впевнені у його якості, то вам нічого не загрожує. Наші предки пили мед, гріли і додавали до гарячих напоїв. 

Мед має трохи охолонути, проте зберігати рідку консистенцію. Додаємо до тіста. Якщо воно надто рідке – додайте ще склянку борошна, а згодом корицю та олію.

Соду розчиняємо водою (у столовій ложці) і додаємо до тіста.

Беремо родзинки, які мають бути абсолютно сухими після маніпуляцій з окропом. Їх можна трохи обваляти у борошні, аби вони усі не пішли на дно нашого виробу.

Додаємо родзинки до тіста. Тим часом збиваємо білки до пружних білих піків. 

Додаємо білки до тіста і мішаємо лопаткою або ложкою рухами згори вниз. Виливаємо тісто на деко і печемо до готовності. Виріб має блищати і бути приємно коричневого із золотинкою кольору.

Смачного! 

Фото: Shutterstock, з особистого архіву 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"