Небезпечні страви в новорічну ніч

Щорічно в святкову ніч і наступні вихідні дні лікарі отримують безліч дзвінків, пов'язаних з тяжкими наслідками переїдання і харчовими отруєннями

Небезпечні страви в новорічну ніч…

Втім, для Нового року це закономірно, так як столи ломляться від достатку. Причому вибір страв і напоїв не завжди виявляється правильним, що і призводить до розладу травлення і отруєнь. Медики склали перелік найбільш шкідливих новорічних страв і напоїв і розповіли, які продукти поєднувати не варто.

Коктейлі «з продовженням»

Печія, важкість у шлунку, розлад кишечника і нудота, звичайно, можуть зіпсувати будь-яке свято. Однак «чемпіоном» за кількістю зіпсованих свят було і залишається алкогольне отруєння, а також його більш слабка стадія - що називається, «перебрав». Про що ж необхідно пам'ятати під час свята, щоб потім не згадувати про нього із здриганням?

Найпоширенішою помилкою, яку здійснюють люди в новорічну ніч, є змішування міцного алкоголю з газованими напоями. І роблять подвійний промах, оскільки, по-перше, такі коктейлі маскують смак алкоголю, і випити в результаті можна набагато більше. По-друге, газовані напої допомагають алкоголю швидше всмоктуватися в кров, в результаті чого сп'яніння настає швидше, а похмілля на наступний ранок буде сильнішим.

Жирні соуси

Якби не «Олів'є», Нового року, напевно, не було б. Але обмежуватися тільки одним салатом не в російському характері. В додачу до французької вишуканості на стіл виставляються крабові, овочеві, курячі та інші страви, як правило, заправлені майонезом. Лікарі рекомендують або з'їдати такі салати на початку застілля, або замінити їх на салати з рослинною олією. А справа в тому, що майонез швидко кисне, особливо в задушливому і жаркому приміщенні, і ним легко отруїтися. У такому випадку, при «сприятливому» кінці справа скінчиться звичайним розладом шлунку і, як наслідок, свята, а в гіршому - важким харчовим отруєнням.

Підступне шампанське

Важко уявити собі свято без алкоголю, тому різноманітність новорічного столу і тут вирізняється достатком: комусь горілки, комусь вина. Але традиційно всі починають з шампанського. Цей напій сам по собі - справжнє свято. Він іскриться, пузириться і весело стріляє пробкою. І все б нічого, якби не печія, відрижка і здуття живота, яка є дуже частим супутником шампанського. Тому медики радять обмежити вживання шампанського в новорічну ніч одним, максимум двома келихами, випитими під бій курантів.

Жирне м'ясо

Свинина запечена, качка фарширована, гусак в яблуках - від таких страв розігрується звірячий апетит. Все соковите, хрустке, жирне, і в цьому криється головна небезпека: не кожен шлунок здатний витримати такий достаток жирів. А якщо врахувати, що в Новий рік вся їжа поглинається у більших обсягах, ніж зазвичай, має сенс задуматися про заміну жирного м'яса на страви з кролика або курки. У цьому випадку у шлунка з'явиться шанс протриматися до ранку.

На замітку: з м'ясними стравами найкраще вживати овочі, так як, на відміну від картоплі і злаків, вони прекрасно засвоюються і не викликають печії і тяжкості.

«Шкідливі» мандарини

Без цих солодких цитрусових Новий рік - не свято. Вони корисні, смачні, а ще ними можна закушувати. Однак медики застерігають: люди, які страждають виразками, колітом, гастритом або холециститом повинні вживати мандарини вкрай обережно, оскільки вони негативно впливають на слизову шлунка і кишечника. Така здатність мандаринів псує їх репутацію «самого святкового фрукта», а заодно і всю ніч тому, хто їх скуштував.

До речі, лікарі нагадують, що мандарини, як і будь-які інші фрукти, можна їсти після основних страв. Адже «впавши» зверху на м'ясо, вони будуть «чекати», доки воно перетравиться. Самі ж в цей час будуть потихеньку бродити, а потім псувати вечір болісним почуттям здуття живота, відрижкою і печією. Тому, якщо ви не уявляєте новорічну ніч без мандаринів, краще почніть з них вечір, радить depo.ua з посиланням на kp.ru.

Як не погладшати за новорічні свята?

Але якщо все-таки ви не втрималися за новорічним столом і з'їли занадто багато або щось невідповідне, то, виявляється, що наслідки таких помилок можна нейтралізувати за допомогою сучасних ліків. Ферментативні препарати сьогодні широко рекламуються як засоби від важкості у шлунку та інших описаних нами розладів.

Але не всі знають, що, приймаючи ферменти, ви ризикуєте погладшати, адже вони допомагають розщепленню і засвоєнню їжі, в тому числі її надмірної кількості під час свят. А навіщо вам зайві кіло?

Раніше зірки розповіли про свої улюблені страви на Новий рік.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme