Бургери-обманки: Що то за їжа, в яку вкладають $2 млрд

Компанія Impossible Foods підняла $300 тис.  у черговому раунді інвестицій. Сумарне фінансування склало $2 млрд. І все це - на виробництво бургерів, які не містять м'яса, але при цьому смакують так, ніби воно там є

Про сенсаційну суму стало відомо Reuters із власних джерел, передає Depo.ua.

Втім, така популярність не має надто дивувати, адже альтернативи звичайному м'ясу - потужний тренд останніх років. 

Фішка Impossible Foods - бургер без м'яса, який за ароматом і смаком нагадує традиційний. Досягнути результату вдалося завдяки білку гему, що зазвичай і надає м'ясу характерний смак. Отримали ж його із коріння сої. 

Як повідомляють у компанії, більшість клієнтів не здатні відрізнити бургер з м'ясом від їхнього смаколика на рослинній основі. Скуштувати "неможливий" бутерброд вже можна у сотнях ресторанів. 

Розпочати кампанію Impossible Foods надихнув вихід на IPO її конкурента - фірми Beyond Meat, яка виклала свої акції за $25, а згодом вони підскочили аж до $70. 

"Думаю, кампанія показує, що інвестори у рітейли паралельно із рітейл-споживачами готові до чогось кращого, ніж вони їли десятиліттями", -  стверджує фіндиректор Impossible Foods Девід Лі.

Наразі серед інвесторів компанії "Khosla Ventures", Білл Гейтс," Google Ventures", "UBS", "Horizons Ventures", "Viking Global Investors", "Temasek", "Sailing Capital", "Open Philanthropy Project".

Чи відбудеться революція у м'ясній індустрії

Наразі питання вживання м'яса у їжі все частіше мусується ЗМІ та активістами. 

У противників такого харчування є принаймні два аргументи. Перший - їсти м'ясо жорстоко. Адже тварин не лише позбавляють життя, а й утримують у жахливих умовах, далеких від гуманізму. Другий - їсти м'ясо небезпечно. Адже насправді "натуральне" тваринництво - один з чемпіонів за шкідливим впливом на довкілля, крім того, медикаменти, якими годують тварин, здатні істотно пошкодити імунну систему людини. 

Люди все частіше звертають увагу на альтернативи. При цьому виробники штучного м'яса у боротьбі за клієнта намагаються бути якомога толерантнішими. Наприклад, у Beyond Meat визнають, що 93% їхніх клієнтів вживають, як штучне, так і звичайне м'ясо. 

Про це ж Vox розповів СЕО Impossible Foods Пет Браун, назвавши ринок вегатаріанства та веганства "абсолютним програшем в умовах цієї місії". Мета компанії - зменшити споживання м'яса,  а продаж товарів вегетаріанцям ані на крок до неї не наближає. Себто аудиторія таких проектів - саме любителі м'ясного. 

Штучне м'ясо - смаколик від генетиків

Рослинне м'ясо із пахучим білком - не єдиний варіант нагодувати м'ясоїда, не вбиваючи тварин. Так, все більше країн проводить експерименти із вирощування м'яса у лабораторних умовах. Не так давно їхні лави поповнили британські науковці з Університету Бейза, заявивши, що шукають "альтернативне джерело білку, аби нагодувати світ". Під керівництвом біохіміка Маріан Елліс культивують клітки свині. І скоро  навчаться виробляти тонни м'яса майже без  участі живих тварин, пише BBC

У майбутньому харчові технологи зможуть взяти клітину свині, виростити з неї кілька клітин, потім помістити їх у біореактор, де крихітні частинки розмножаться до кілограмів і центнерів м'ясних продуктів. Логічно, що сама тварина залишиться неушкодженою. 

"Наразі ми думаємо над дизайном біореакторів і тим, як налагодити біопроцеси навколо біореакторів, щоб вирощувати м'ясні тканини у промислових масштабах так, щоб це було безпечно та економічно вигідно, і ми могли продати стільки м'яса, скільки забажаємо", - запевняє пані Елліс.

Але її команда на ринку штучного м'яса не єдина. Зокрема, вже у 2013-му нідерландські науковці презентували перший гамбургер, створений у лабораторії, а його вартість склала 250 тис. фунтів. 

Минулого року вже в Ізраїлі з клітини виростили стейк - його навіть можна було скуштувати, заплативши $50 за невеличку скибку. Але серед дегустаторів якістю продукту залишилися задоволеними не всі.

А свій початок експерименти беруть аж з 1995 року - з наміру NASA знайти способи приготувати "стійку" і разом з тим поживну їжу для астронавтів. Серія експериментів космічної агенції почалася у 2001-му - вправлялися з клітинами золотої рибки та індички. 

А у 2008 твариннозахисна організація PETA пообіцяла $1млн компанії, яка встигне до 2012-го представити на ринку штучну курятину. Охочі створити м'ясо у пробірці об'єдналися у міжнародну групу дослідників. 

Але над пошуками балансу між "гуманно і безпечно", "смачно" і "корисно" вченим ще доведеться покорпіти. 

Що ж до сфери в цілому, навіть за таких приголомшливих показників як у Impossible Foods, штучне м'ясо - все ще лише екзотика, і тому привертає доволі невелику частку інвестицій, порівнюючи із гігантськими внесками у традиційну м'ясну промисловість. Втім, новаторський тренд вже найближчим часом може перетворитися на повноцінний ринок. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна