Рекордний врожай і рекордні ціни: Чому черешня цього літа така дорога

Жовта і червона, солодка і соковита - ринки України вже з місяць як заполонила черешня. Але чому вона така дорога, адже за прогнозами цьогорічний врожай мав би бути рекордним за останні роки

За даними платформи EastFruit, середні ціни на черешню по Україні на кінець червня - початок липня 2019 року коливаються у межах 35 - 40 грн за кілограм, тоді як у 2018 вони були майже вдвічі нижчими. Тоді було зібрано один з найкращих врожаїв, понад 3,5 тис. тонн черешні відправилися на експорт. Минулого сезону ця ягода завоювала першість серед експортованих Україною у свіжому вигляді. 

Цього літа в Києві складно знайти хорошу черешню дешевше, ніж за 60 грн за кілограм, у центрі столиці ціни підіймаються і інколи перевалюють за 100 грн. І це на фоні прогнозів про рекордний цьогорічний урожай черешні, якому мав сприяти вступ у повне плодоношення нових садів, які висадили у 2012-2018 роках.

То де ж тут логіка?

Справа в тому, що у порівнянні із 2018 роком значно постраждала якість ягід і кількість якісної продукції, що виходить на ринок. Різкі зміни погодних умов з дощового і прохолодного початку травня на рекордно спекотний червень сприяли погіршенню якості врожаїв. 

"Дощова та прохолодна погода в головних виробничих регіонах завадила нормальному запиленню та визріванню черешні. Дощі також не дозволяли вчасно обробляти сади від шкідників і затримували збирання ягоди. Тому пропозиція черешні,  по-перше, є значно меншою, ніж рік тому, по-друге, вона нерівномірна. В наслідок цього ціни на черешню не просто високі, вони сильно коливаються", -  розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту "Аналітика" оптового ринку сільськогосподарської продукції. 

Погода зіпсувала і плани України на експорт черешні в країни ЄС, для яких у 2019 році складалися як ніколи гарні умови: в Іспанії та Італії ягода втратила якість через холоднечу і надмірні опади і більшість врожаю пішла на переробку, а не на ринки. Андрій Ярмак, керівник проекту розвитку експорту українського продовольства, проведеного ФАО і ЄБРР в Україні прогнозував, що експорт черешні з України в 2019 році вперше перевищить 5 тис. тон і стане рекордним за всю історію України.

На жаль, ці прогнози не виправдалися. 

Але справа не лише в погоді. В питанні ціноутворення багато що залежить і від оптовиків, бо поки та сама черешня доїде від саду до столиці, вона може подорожчати вшестеро. Так, у садоводів купували по 25 грн, а у Київ привезли вже по 100 - 150 грн.

Які ціни на черешню будуть наступного року

Нещодавно на ринку відбулася не надто важлива, на перший погляд, подія: Туреччина - гігант у плані експорту черешні (понад 75 тонн щороку) отримала зелене світло для повноправного експорту своїх ягід у Китай. До чого тут Україна? До того, що наша країна теж домагається доступу до ринку черешні Китаю. 

Якщо до наступного сезону зелене світло дадуть і Україні, це ще більше підвищить ціни на черешню на внутрішньому ринку України.  Чому? Бо українська черешня дозріває досить пізно і майже не конкурує на ринку з турецькою, а китайські імпортери, напевне, можуть запропонувати більш високі ціни, ніж імпортери з Білорусі та Молдови. Так що сподіватися лишається хіба на хороші погодні умови наступного сезону і високі врожаї, що забезпечать коригування цін.

До речі, шлях української черешні до Білорусі та Молдови часто не зупиняється на цих країнах: у 2018 75-80% усієї української черешні продавалося на Росію, якій вище вказані країни реекспортували ягоди. 

Що ж, хоча прогнози на ціни залишаються невтішними, це не привід не ласувати улюбленими черешнями. Depo.ua підготував для вас кілька порад: як обрати хороші ягоди і як вивести із них хробачків, якщо з якістю все ж не пощастило.

Якісні і свіжі черешні - блискучі, із зеленою плодоніжкою. Якщо на ринку ви бачите ягоди із матовою шкіркою, швидше за все, при їх вирощуванні переборщили із хімікатами. а ягоди із потьмянілою, всохлою плодоніжкою не можна вважати свіжими - їх вже давно зняли з дерева. Такі черешні не варто купувати.

Щоб упевнитися, що черешня чиста від великої кількості домішок, проведіть простий екперимент: візьміть кілька ягід, невеликий контейнер із герметичною кришкою, залийте черешні окропом і залиште на кілька хвилин. Запах, який ви відчуєте після відкривання ємності, покаже вам, чи не оброблялася черешня купою зайвих речовин.

Щоб нейтралізувати хробаків, промийте черешню під гарячою водою, покладіть у ємність, залийте водою і додайте кілька столових ложок солі, в залежності від кількості ягід. Залиште черешню на 30-40 хв. Не хвилюйтеся, ягоди не стануть солоними, але хробаки (якщо такі є) спливуть на поверхню.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна