Історія на тарілці: Як майонез допоміг французам перемогти англійців
Майонез вельми популярний соус у всьому світі, проте українці полюбляють його особливою любов'ю. Найкраще цей соус смакує, якщо зробити його власноруч. У статті розповімо про історію майонезу та дамо кілька порад, які допоможуть приготувати справжній французький соус вдома
- Головна
-
20 березня 2021 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про історію їхнього походження.
Історія виникнення майонезу
Тепер ніхто точно не може сказати, де і коли виник майонез - дискусії про це тривають не один десяток років. Хтось дотримується думки, що соус винайшли французи, інші ж намагаються віддати лаври першості іспанцям. Отже, як з'явився майонез? Розглянемо три найпоширеніші версії.
Французька
Соус розробили на початку Семирічної війни, коли французи захопили іспанський острів Менорка у Середземному морі. Там же висадилися і англійці, взявши в облогу столицю острова - Маон. Французи, під проводом герцога де Рішельє майже голодували - з продуктів в них лишалися лише яйця та оливкова олія, з яких солдатам робили омлети та яєчні. Втім, одноманітна їжа швидко набридла французьким офіцерам, тож герцог наказав своєму кухарю розробити щось нове. Той збив олію із яєчними жовтками, додав цукор, сіль і прянощі. Новий соус назвали "маонським".
Іспанська
Друга версія походження майонезу також пов’язана із містом Маон, але датується 1782 роком Тоді герцог Луї де Крільон - француз, який служив іспанцям, відвоював у англійців столицю острова, на честь чого влаштували величезний банкет. На святі представили соус з яєць та оливкової олії, який отримав назву "маонський".
Ще одна іспанська
За третьою версією, ані у 1756, ані в 1782 році кухарі майонез не винаходили, а просто робили соус на основі давно відомого старовинного (про нього писав ще Вергілій) рецепту іспанського соусу алі-олі, в основі якого лежали часник, олія та яйця. Про нього писав ще Вергілій. Сьогодні цей соус відомий під назвою "айолі". Таким чином, французи просто дали старому соусу нову назву і популяризували його по усій території Європи.
Як приготувати домашній майонез
Фото: Flickr
Перед тим, як готувати вдома цей соус, варто запам’ятати кілька секретів, які допоможуть отримати найбільш яскравий смак.
- Подбайте про те, щоб всі інгредієнти були кімнатної температури.
- Готуйте майонез краще на суміші оливкової та соняшникової олії в пропорції 1: 1. Якщо використовувати тільки оливкову олію, особливо Extra virgin, то соус гірчитиме.
- Щоб урізноманітнити смак соусу, можна додати в нього сушений або подрібнений свіжий часник, мелений чорний перець, паприку, рубаний кріп, тертий сир, сушені і подрібнені овочі.
- Домашній майонез варто зберігати у герметично закритій місткості в холодильнику, і не довше 4-5 днів.
Домашній майонез з гірчицею і лимонним соком
Інгредієнти:
2 сирих яйця;
½ чайної ложки солі;
½ чайної ложки цукру;
2 чайні ложки гірчиці;
250 мл олії;
1 столова ложка лимонного соку.
Приготування:
Розбийте яйця, акуратно відокремте жовтки від білків і викладіть їх в широку ємність. Додайте сіль, цукор, гірчицю і збийте суміш міксером на низькій швидкості.
Продовжуючи збивати, поступово, потроху вливайте масло. Коли суміш загусне, збільште швидкість міксера і тонкою цівкою влийте залишки масла. Потім додайте лимонний сік і ретельно перемішайте.
Пряний майонез з часником, імбиром і травами
Інгредієнти:
Готовий домашній майонез (як у 1 рецепті)
Рубана кінза ½ склянки
Петрушка 35 г
Часник - 2 зубчики
Тертий імбир - 1 чайна ложка
Мелена паприка - 1 чайна ложка
Сіль - 1 чайна ложка
Мелений коріандр ½ чайної ложки
Каєнський перець ¼ чайної ложки
Приготування:
Додайте усі інгредієнти до готового домашнього майонезу та добре перемішайте міксером або ж блендером.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 08:10Втрати окупантів: За добу стало менше на 870 загарбників
- 08:02Принц Гаррі офіційно підтвердив, що тепер є резидентом США
- 07:04Росіяни вдарили ракетами по Дніпру, є поранені
- 00:06Названо дату виходу стрічки про хвору Селін Діон
- 23:35На Вінниччині започаткували модульну навчальну ферму
- 23:10Удар по Вовчанську, що на Харківщині: Горіли кафе, церква та багатоквартирний будинок ФОТО
- 22:56По ЗАЕС 18 квітня вдарив дрон, – МАГАТЕ
- 22:44Підлітки намагалися переправити чотирьох ухилянтів через Тису на гумових човнах
- 22:22Зрадив Батьківщину і отримав гроші: На Полтавщині засудили "громадського активіста"
- 21:53ВАКС конфіскував активи експрезидента "Мотор Січі" та його спільника: Що відібрали
- 21:26Група зловмисників обікрала Запоріжську залізницю більш як на мільйон гривень
- 20:34 Зведення Генштабу: за добу більше 70 боєзіткнень та понад 60 ударів авіації рф
- 20:13Фермер Василь Костюк: Аграрії не можуть розпочати обробіток землі, а в пайовиків немає коштів на розмінування
- 19:50 Стало відомо, коли у Києві повернуть оплату за паркування
- 18:49 В Польщі затримали чоловіка, який готував замах на Зеленського за змовою з РФ
- 18:05 Аграрії Харківщини отримають 30% знижку на залізничні перевезення – ОВА
- 17:34Футбольний чемпіонат Європи-2024: де легально дивитися в Україні
- 17:23Армія Путіна ракетами обстріляла Харківську області: Прокуратура показала наслідки ФОТО
- 16:40На Прикарпатті затримали наркоторговця, який хотів стати "смотрящим" за Івано-Франківською областю ФОТО