Історія на тарілці: Як майонез допоміг французам перемогти англійців

Майонез вельми популярний соус у всьому світі, проте українці полюбляють його особливою любов'ю. Найкраще цей соус смакує, якщо зробити його власноруч. У статті розповімо про історію майонезу та дамо кілька порад, які допоможуть приготувати справжній французький соус вдома 

Історія на тарілці: Як майонез допоміг ф…
Фото: Instagram

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про історію їхнього походження. 

Історія виникнення майонезу

Тепер ніхто точно не може сказати, де і коли виник майонез - дискусії про це тривають не один десяток років. Хтось дотримується думки, що соус винайшли французи, інші ж намагаються віддати лаври першості іспанцям. Отже, як з'явився майонез? Розглянемо три найпоширеніші версії.

Французька

Соус розробили на початку Семирічної війни, коли французи захопили іспанський острів Менорка у Середземному морі. Там же висадилися і англійці, взявши в облогу столицю острова - Маон. Французи, під проводом герцога де Рішельє майже голодували - з продуктів в них лишалися лише яйця та оливкова олія, з яких солдатам робили омлети та яєчні. Втім, одноманітна їжа швидко набридла французьким офіцерам, тож герцог наказав своєму кухарю розробити щось нове. Той збив олію із яєчними жовтками, додав цукор, сіль і прянощі. Новий соус назвали "маонським".

Іспанська

Друга версія походження майонезу також пов’язана із містом Маон, але датується 1782 роком Тоді герцог Луї де Крільон - француз, який служив іспанцям, відвоював у англійців столицю острова, на честь чого влаштували величезний банкет. На святі представили соус з яєць та оливкової олії, який отримав назву "маонський". 

Ще одна іспанська

За третьою версією, ані у 1756, ані в 1782 році кухарі майонез не винаходили, а просто робили соус на основі давно відомого старовинного (про нього писав ще Вергілій) рецепту іспанського соусу алі-олі, в основі якого лежали часник, олія та яйця. Про нього писав ще Вергілій. Сьогодні цей соус відомий під назвою "айолі". Таким чином, французи просто дали старому соусу нову назву і популяризували його по усій території Європи. 

Як приготувати домашній майонез

майонез

Фото: Flickr

Перед тим, як готувати вдома цей соус, варто запам’ятати кілька секретів, які допоможуть отримати найбільш яскравий смак.

  • Подбайте про те, щоб всі інгредієнти були кімнатної температури.
  • Готуйте майонез краще на суміші оливкової та соняшникової олії в пропорції 1: 1. Якщо використовувати тільки оливкову олію, особливо Extra virgin, то соус гірчитиме.
  • Щоб урізноманітнити смак соусу, можна додати в нього сушений або подрібнений свіжий часник, мелений чорний перець, паприку,  рубаний кріп, тертий сир, сушені і подрібнені овочі.
  • Домашній майонез варто зберігати у герметично закритій місткості в холодильнику, і не довше 4-5 днів.

Домашній майонез з гірчицею і лимонним соком

Інгредієнти:

2 сирих яйця;

½ чайної ложки солі;

½ чайної ложки цукру;

2 чайні ложки гірчиці;

250 мл олії;

1 столова ложка лимонного соку.

Приготування:

Розбийте яйця, акуратно відокремте жовтки від білків і викладіть їх в широку ємність. Додайте сіль, цукор, гірчицю і збийте суміш міксером на низькій швидкості.

Продовжуючи збивати, поступово, потроху вливайте масло. Коли суміш загусне, збільште швидкість міксера і тонкою цівкою влийте залишки масла. Потім додайте лимонний сік і ретельно перемішайте.

Пряний майонез з часником, імбиром і травами

Інгредієнти:

Готовий домашній майонез (як у 1 рецепті)

Рубана кінза ½ склянки

Петрушка 35 г

Часник - 2 зубчики 

Тертий імбир - 1 чайна ложка

Мелена паприка - 1 чайна ложка

Сіль - 1 чайна ложка

Мелений коріандр ½ чайної ложки

Каєнський перець ¼ чайної ложки

Приготування:

Додайте усі інгредієнти до готового домашнього майонезу та добре перемішайте міксером або ж блендером. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme