Зміна клімату і солодке: Коли людство залишиться без кави і шоколаду

Зміна клімату перестає бути виключно страшилкою екологів. Адже вже за кілька десятків років людство може залишитися без кави, чаю і шоколаду

Depo.Життя
20 жовтня 2017 18:35
ФОТО: depo.ua

У світі свого роду кавовий бум. Якщо раніше фермери балували кавоманів стандартним асортиментом "арабіка-робуста", лише минулого літа на ринок вийшло 46 нових сортів кави.

Здавалося б, статус кво у кавовому світі всіх задовольняв і, обираючи у кав'ярні серед коробок з наклейками "Пуерто-Ріко", "Гватемала" і "Нікарагуа", ми сходилися на думці, що асортимент доволі широкий. І лише кілька років тому почали говорити, що майже всі сорти арабіки вивели з садженців, які росли у гірських районах Ефіопії, а їхні властивості відрізняються дуже мало.

Плантаторів мотивує зовсім не бажання догодити гурманам. Просто "класичні" сорти можуть не витримати випробування глобальним потеплінням. З підвищенням температури кількість земель, придатних до вирощування кавових дерев, скорочується. І річ не тільки у теплі. Зараз збільшується кількість опадів, натомість сухих сонячних днів, необхідних для дозрівання зерен, стає менше. Також значно зростають популяції деяких шкідників і поширюються хвороби.

Зокрема, у 2011-му грянула епідемія "листової іржі", яка прорідила кавові плантації у Центральній Америці. Близько 1.7 млн людей втратили роботу. Лише у Сальвадорі кількість кавових дерев скоротилося вдвічі.

"Майбутнє гарної кави під загрозою", - цитуюють західні ЗМІ агронома Бенуа Бертранда з французької дослідницької групи CIRAD.

І от, саме у гібридах, стійких до спеки і дощу, агрономи вбачають свій порятунок. Найпопулярніший наразі – гібрид під назвою F1, підвид якого Centroamericano намагаються вирощувати у великих обсягах.

Фермери-експериментатори вже отримали перші дивіденди. Зокрема, як елітний напій F1 потрапив у меню Starbucks, а в кавовому чемпіонаті Нікорагуа саме цей новаторський сорт отримав максимальну кількість балів.

Позиціонується новий сорт як майже незнищений: мовляв, і до клімату стійкий, і до хвороб. Одна біда – примхливий. Тож аби досягнути попередніх результатів з новими сортами, вкладати у справу треба більш ніж вдвічі більше грошей. З цього приводу експерти б'ють на сполох. Адже кавовий бізнес наразі в руках переважно дрібних фермерів, які на подібні витрати можуть не піти.

ВРЯТУВАТИ БДЖОЛУ

Ще одна небезпека для кавових зерен - зниження поголів'я бджіл, які опиляють дерева. Тут екологи пропонують кілька варіантів рішення. По-перше, зробити ставку на сорти, які можуть рости у затінку. І відповідно, біля яких зможуть літати бджоли.

По-друге, можна завезти теплостійких бджіл з Африки. Втім, попередні експерименти із завезення комах у Бразилію дали лякаючі результати. Серед чужих пенатів комахи почали поводитися вкрай агресивно і складати загрозу для місцевої фауни.

ЧАЙ: МАЛО І НЕСМАЧНО

І при цьому відсутність ранкової кави чи у кілька разів завищена ціна за напій – не єдина можлива зміна у нашому раціоні. Зокрема, аналітики проекту Чай-2030 прогнозують, що за кількість чайних плантацій у Східній Африці може скоротитися більш ніж на половину.

Занепокоєні і китайські фермери. Сезон мусонів на плантаціях став тривалішим, крім того, зливи стали значно сильнішими. Це пришвидшує ріст рослин, а от хімічним процесам у чайних листах навпаки заважає. Зокрема, вдвічі знижується вміст таких речовин як катехін і метилксантин, які відповідають за смак, аромат і антиоксидантні властивості напою.

Втім, у гірських районах – Непалі та провінції Юньнань – умови все ще залишаються оптимальними. При цьому, аби продовжувати насолоджуватися смаком улюбленого напою, споживач має навчитися орієнтуватися у чайних етикетках і купувати продукт з "підходящих" регіонів.

КАКАО: СХОВАТИСЯ ВІД ПОСУХИ

Проблеми з врожаями какао відчуваються останні кілька років. Наприклад, посуха у Індонезії у 2015-му призвела до масового псування насіння і засихання молодих дерев.

Згідно зі статистикою і прогнозами, за врожаї варто похвилюватися плантаторам у Кот Д'Івуарі і Ганні, які є одними з найпотужніших постачальників какао у світі. Особливо великі загрози для Ганни, де знайти затінок – велике везіння.

А отже, у 2050, коли температура підвищиться на 2 градуси, какао, а значить, і шоколад, можуть виявитися дефіцитними товарами.

Як і з кавою, проблема передусім у тому, що аграрії працюють здебільшого з кількома сортами рослини, виведеними селекціонерами у 40-х роках. І ці сорти до нових екологічних умов нестійкі.

До того ж, серед молодих поколінь аграріїв какао втрачає популярність.

Рішення– ті самі гібриди.

Так, Доктор Філліпс-Мора представив перший гібрид, стійкий до спеки і інфекцій. Після 11-річного випробування експерти стверджують, що сорт справді готовий замінити собою примхливу класику.

Одна з компаній Сан-Франциско вже випустила шоколад із новітнього сорту какао і, в цілому, продукт отримав схвальні відгуки.

Щоправда, скептики нагадують про те, що сорт не протестували як слід у Африці та Азії і його "імунітет" проти інфекцій дещо перебільшений. Заохочують не фокусуватися на одному сорті, а продовжувати селекційні експерименти.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя