Історія на тарілці: Яке відношення має тютюн до курча "табака"
За право називатися батьківщиною страви "курча тапака" сперечаються вірмени, турки і грузини
- Головна
-
4 травня 2021 15:00
У рубриці "Історія на тарілці" Depo.ua розповідає історію страв та ділиться рецептами.
Історики розводять руками: точно встановити, де саме вигадали готувати курча під пресом, вони і досі не змогли. За однією з версій назва "тапака" пішла від грузинського слова "тапа" – це найменування специфічної грузинської пательні із важкою гвинтовою кришкою та можливістю регулювати її висоту.
Слово ж tapha - "пательня", походить від турецького tabak - "тарілка; блюдце", яке своєю чергою запозичено від арабського слова طبق tabaq -" страва; тарілка, плаский ". З вірменської ж аналогічне слово "тапак" також означає "плаский".
На пострадянському просторі рецепт поширився під зросійщеною назвою "цыпленок табака", хоча і не має нічого спільного з тютюном.
Втім, національні "війни" за "курча тапака" ніяк не погіршують його смакових властивостей. Тож як приготувати цю відому страву, розкажемо далі.
Рецепт "курча тапака"
Фото: Flickr
Інгредієнти:
- 1 курча вагою близько 700-800 грам
- 1 столова ложка хмелі-сунелі
- 4-5 великих зубків часнику (почистити і продавити через часниковий прес)
- 0,5 столової ложки рослинної олії для маринаду, плюс ще 2 столових ложки для смаження
- 50 грамів вершкового масла
- Чайна ложка солі
- 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю
Інгредієнти для соусу:
- 30 грамів зеленого часнику (добре подрібнити ножем)
- 150 мл курячого бульйону
- чайна ложка солі
Приготування:
- Спочатку необхідно приготувати маринад. Для цього у великій мисці змішуємо хмелі-сунелі, сіль, перець, часник і рослинну олію. Відсуваємо у сторону.
- Потім обробляємо курча: розрізаємо тушку по лінії грудини і розгортаємо у вигляді книжки. Ретельно промиваємо і витираємо.
- Викладаємо курча на обробну дошку грудкою вниз, накриваємо плівкою і відбиваємо пласкою частиною кулінарного молотка. Робити це необхідно досить акуратно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд курчати. Особливу увагу при відбиванні слід приділити тим місцям на тушці, де знаходяться суглоби.
- Потім перекладаємо відбите курча у миску з маринадом і добре обмазуємо з усіх боків. Накриваємо кришкою і відправляємо у холодильник на всю ніч.
- Для соусу візьміть подрібнений часник, перетріть його із сіллю та додайте бульйон.
- Для приготування курчати нам знадобиться велика чавунна пательня – вона не обов’язково має містити важку кришку, як на зображенні. У якості пресу ви можете використати перевернуту тарілку, згори на яку поставте щось важке, наприклад - наповнену водою 3-літрову банку.
- Розігріваємо пательню на середньому вогні і додаємо в неї суміш вершкового масла і рослинної олії.
- Розміщуємо в неї курча, накриваємо кришкою (або тарілкою відповідного розміру) і причавлюємо банкою або ж іншим пресом. Це необхідно для того, щоб тушка курчати під час готування максимально контактувала з гарячим дном пательні. Готуємо 12-15 хвилин.
- Перевертаємо, знову накриваємо кришкою з вантажем і продовжуємо готувати ще 12-15 хвилин. У будь-якому випадку за час готування м'ясо курчати має стати зовсім м'яким і покритися хрусткою золотистою скоринкою.
- Після приготування курча щедро полити соусом та подавати до столу.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:13росіяни завдали ракетного удару по Сумах
- 22:47Вижив лише 6-річний хлопчик: удар росіян по Синельниковому вбила цілу родину
- 21:26 Тиждень вичікували: Буданов розповів, як вдалося "вполювати" ворожий Ту-22М3
- 20:15Бізнес-партнерка з рф нардепа-слуги Безгіна виявилася "причетною до СВО", а в нього досі є доступ до держтаємниці, - екснардеп
- 19:30Українських поранених бійців, які прибули до Берліну на протезування, зустрічав мер міста Кай Вегнер, - Кличко ФОТО
- 18:00У Києві відкривається другий кінофестиваль Sunny Bunny: організатори обіцяють низку цікавих картин ФОТО
- 17:45 російський терор на Дніпропетровщині: кількість загиблих зросла до 7, ще 35 людей постраждали ФОТО
- 16:44Окупанти атакували Миколаївщину: загинула жінка
- 16:42Танцювальні суботи, вар’єте, рок, ска-панк і вистави: Caribbean Club анонсує події квітня-травня
- 16:08У Тейлор Свіфт вийшов новий альбом: фактично подвійний
- 15:23Лавров: росія продовжить вбивати навіть під час можливих переговорів про мир
- 14:54Офшори і завищені ціни: Попередні дані аудиту в Українській асоціації футболу шокують
- 14:03У Польщі заявили, що не дадуть Україні "Патріоти", бо "немає необхідної кількості"
- 13:30ЗМІ: Україні вдалося створити дрон, який долітає до Сибіру
- 12:51Захист критичної інфраструктури обговорили на РНБО
- 12:46 Хлопчика вдалося врятувати: Лисак спростував інформацію генпрокуратури про третю загиблу дитину
- 12:17Внаслідок удару по Дніпру загинула працівниця "Укрзалізниці". Ще 7 залізничників поранені
- 11:58Через обстріли Донеччини минулої доби загинуло 4 людини
- 11:34В Криму скасували парад до 9 травня