Користь м'якого сиру: Оригінальні рецепти сирників, запіканки та лінивих вареників

М'який сир – це джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Користь м'якого сиру: Оригінальні рецепт…
Фото: Pixabay

Depo.ua пропонує дізнатися більше про корисні властивості цього продукту і приготувати смачні страви з нього. 

Важко уявити наше життя без сиру – жирного, розсипчастого, м'якого чи з крупинками. Його можна їсти сирим, додаючи фрукти та інші молочні продукти, так і готувати з нього інші страви – сирники, запіканки, ліниві вареники, пиріжки... Головне – обирати якісний продукт. Якщо маєте сумніви щодо якості сиру – зробіть його власноруч. Це не такий вже складний процес, а результат точно перевершить магазинні аналоги. 

Користь сиру: калорійність та вітаміни

сир

Сир – це кисломолочний продукт, який буває знежиреним, тобто, містить 0% жиру, і супержирним, його жирність може доходити до 25%. Саме від наявності жиру у сирі і залежить його калорійність.

Знежирений сир (0.5% жиру) – 85 ккал на 100 грамів, з яких 18 грамів білків і 3.5 грамів вуглеводів.

Нежирний сир (ві 1 до 5% жиру) – від 120 до 150 ккал на 100 грамів, з яких 17 грамів жирів і 1.5 грами вуглеводів.

Жирний сир (від 9 до 25% жиру) – калорійність може сягати 300 ккал на 100 грамів, з яких 14-15 грамів білків та 1.5-1.75 грамів вуглеводів. 

Якщо слідкуєте за фігурою і рахуєте калорії, можна обрати нежирний тип сиру, щоправда, зважайте, що для його приготування молоко знежирюють за допомогою хімікатів. Також потрібно пам'ятати, що чим менше жиру у сирі, тим більше вуглеводів. Тому, краще обирати сир середньої жирності. 

Сир – джерело білку, який є дуже важливим елементом для метаболізму. Також сир багатий на кальцій, незамінний для кісток. У сирі містяться: вітаміни С, РР, В1, В2, А, залізо, калій, магній, фосфор, натрій і кальцій. 

Завдяки кисломолочним бактеріям зміцнює імунітет, сприяє правильній роботі ШКТ. Сир гарно засвоюється, але його денна норма – 150 – 200 грамів. 

Сир входить до дієтичного харчування і його можна вживати тим, у кого проблеми із серцем і тим, хто страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура. Він сприяє росту і здоров'ю волосся та нігтів, зміцнює серцевий м'яз, покращує роботу нервової системи та процес відновлення кісток.

Що приготувати з сиру: цікаві ідеї 

сир

Класичні страви із сиру – сирники, запіканки, ліниві вареники. Сир може бути як начинкою до запечених яблук, вареників та пиріжків. Гарно смакують пончики, чізкейки, торти, львівський сирник, печиво, ватрушка і навіть смузі.

Найпопулярнішою стравою, все ж таки, є сирники. Існує чимало рецептів – дієтичних, без цукру, без борошна. Ще одний сирний хіт – запіканка. Страва готується швидко, може смажитися або запікатися. Останній варіант – для тих, хто хоче знизити калорійність харчування. 

Страви з сиру: ТОП-4 рецепти

сир м"який

Найпопулярнішим запитом у Google є рецепти сирників. Користувачів мережі цікавлять класичні рецепти та більш корисні версії, зі зменшеною кількістю калорій. 

Сирники ідеальні

сирники

Звісно, у кожного свій фірмовий рецепт сирників, проте є універсальний рецепт, що гарантує смачний результат. 

Складові: 

  • Сир жирний – 0.5 кг
  • Яйце – 2 штуки
  • Цукор – 4 столові ложки
  • Борошно пшеничне – 6 столових ложок
  • Олія – 3 столових ложки

Приготування:

  1. Сир має бути жирним і вологим. Сухий сир не підійде для цього рецепту.
  2. Сир розминаємо виделкою ретельно, додаючи цукор та яйця. Змішувати до отримання однорідної суміші.
  3. Додаємо 4 столових ложки борошна. Якщо тісто не хоче формуватися у кульки, додайте ще трохи.
  4. Формуємо сирники і обкатуємо їх у борошні. 
  5. Смажимо на олії з двох боків до золотистого кольору.

ПП-сирники у духовці 

пп сирники

Такий рецепт підійде для тих, хто слідкує за фігурою і рахує калорій. Потрібно змінити спосіб приготування: не смажити, а запікати. Також варто відмовитися від цукру і замінити пшеничне борошно на більш корисний вид борошна.

Інгредієнти:

  • Сир від 2 до 5% жирності – 400 грамів
  • Борошно рисове чи цільнозернове – 60 грамів
  • Замінник цукру (стевія, еритрол) до смаку чи 1 банан
  • Яйце – 2 штуки (якщо використовуєте банан, можна і без яєць)

Приготування:

  1. Змішуємо сир з замінником цукру чи бананом, додаємо яйця. Ретельно змішуємо.
  2. Додаємо борошно і формуємо сирники.
  3. Викладаємо виріб на деко, застелене пергаментом, і запікаємо при температурі 180 градусів протягом 25 хвилин.

Ліниві вареники

ліниві вареники

Ліниві вареники – класика української кухні. Смачна і поживна страва, яку слід подавати зі сметаною та цукром.

Складові:

  • Сир (від 5-10% жирності) – 400 грамів
  • Цукор – 2 столові ложки
  • Яйце – 1 штука
  • Борошно пшеничне – 4 столові ложки
  • дрібка солі

Приготування:

  1. Беремо домашній сир, перетираємо на ситі. Додаємо яйце, цукор, сіль та яйце.
  2. Добре змішуємо і додаємо борошно.
  3. Формуємо довгу ковбаску, нарізаємо шматочками. Надаємо їм форму пальцем.
  4. Кладемо у киплячу воду і чекаємо, доки спливуть. Потім вармо 3-5 хвилин.
  5. Подаємо зі сметаною та цукром.

Запіканка з сиру

запіканка

Смачна і невибаглива страва чудово смакує і дарує відчуття ситості, не перенавантажуючи калоріями.

Інгредієнти:

  • сир (від 5-9% жирності) – 500 грамів
  • яйця – 3 штуки
  • цукор – 100 грамів
  • сметана жирна – 200 мл
  • ванільний цукор – 10 грамів
  • кориця – до смаку
  • родзинки – 100 грамів
  • вершкове масло – 40 грамів

Приготування:

  1. Додаємо до сиру яйця та цукор (звичайний та ванільний).
  2. Додаємо борошно, сметану та корицю.
  3. Родзинки слід залити окропом і висушити.
  4. Масло розтопити і додати до тіста.
  5. Форму змащуємо вершковим маслом і виливаємо запіканку.
  6. Готувати при 180 градусах протягом 40 хвилин.

Смачного!

Фото: Pixabay, Flickr

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme