Як перевірити якість продуктів
Як сказав класик: «Свіжість буває тільки одна - перша, вона ж остання». Але як часто ми натикаємося на продукти «другої» свіжості, а то й зовсім фальсифіковані. А якість продуктів все ж можна перевірити
- Головна
-
12 жовтня 2014 20:42
Ковбаса
У ковбас оболонка повинна бути сухою, без слизу і, тим більше, без цвілі. У розрізаної ковбаси зріз соковитий, без сірих плям. Щоб їх замаскувати, ковбасу можуть підфарбувати фуксином. Наріжте ковбасу і облийте горілкою. Від фуксину алкоголь стає червоним.
Консерви
Здуття кришки металевої банки пов'язано з накопиченням газоутворюючих мікроорганізмів, що робить продукт непридатним до споживання.
Масло вершкове
Розтопіть шматочок вершкового масла в теплій горілці, якщо вона помутніє, перед вами фальсифікат.
Олія соняшникова
Наявність осаду в пляшці свідчить про окисленні продукту. Така олія гірчить і при нагріванні піниться.
Мед
У натуральному меді вода відсутня. Опустіть в мед на 8-10 хвилин шматочок хліба. В нерозбавленому меді хліб затвердіє. Якщо розм'якне, то перед вами цукровий сироп.
Розмажте мед по паперу, а на «медової» смужці напишіть що-небудь хімічним олівцем. Якщо виявиться, що напис синього кольору - в меді є волога.
Додайте до невеликої кількості розведеного водою меду краплю йоду. Якщо розчин посинів, перед вами мед з борошном або крохмалем.
Розчиніть мед у воді (1:2). Розчин фальсифікованого меду буде каламутним, через деякий час на дно випаде осад.
Якщо при додаванні оцтової есенції розчин зашипить - в меді є крейда.
Якщо в 5-10-відсотковому водному розчині меду при додаванні невеликої кількості ляпісу випадає білий осад, то в продукт був доданий цукор.
М'ясо
Натисніть на м'ясо пальцем, якщо утворена ямка швидко вирівнюється - м'ясо хороше. Свіже м'ясо на розрізі майже сухе. Якщо м'ясо добре проморожене, нагрійте ніж і проколіть м'ясо, якщо воно зіпсоване, ніж буде мати неприємний запах.
Риба
Занурте рибу в ємність з водою, якщо вона тоне, то свіжа. У хорошої риби гладка, блискуча луска. що щільно прилягає до тіла, очі опуклі, прозорі, не білясті, зябра яскраво-червоного кольору, черево не роздуте.
Якщо підшкірний шар солоної риби іржавого кольору, є в'язка, молочно-біла слиз з гнильним запахом і м'ясо поблизу хребта почервоніле з гіркувато-кислим смаком - така риба непридатна в їжу.
Сметана
Перемерзла і відтала сметана стає грудкуватою, від неї відсікається сироватка. Обов'язково спробуйте сметану. Вона може гірчити або мати затхлий запах.
Сир
Сир також пробуйте. Несвіжий сир має затхлий запах, неприємний на смак.
Для свіжого сиру характерний білий або злегка жовтуватий колір, приємні кислуваті запах і смак. Хороший сир не дуже сухий, не грудкуватий, але і не занадто вологий, не перенасичений сироваткою.
Чай
Заваривши напій, опустіть туди скибочку лимона. Якщо чай посвітлів - все в порядку, якщо ж колір не змінюється - перед вами низькосортна підробка.
Старість чаю можна перевірити за кольором обідка між настоєм чаю і стінками посудини. Він повинен бути жовтого кольору. Зеленуватий відтінок - свідчення не першої молодості чаю.
Шоколад
Справжній шоколад ламається з сухим тріском і ні в якому разі не тягнеться. На зламі якісний шоколад матовий, плитка має гладку блискучу поверхню.
Покладіть невеликий шматочок шоколаду на язик, якщо він не тане у вас в роті, то какао-масло замінено іншими жирами.
Яйця
Якість яйця можна перевірити на світло. Усередині зіпсованих яєць видно темні плями.
Налийте в півлітрову банку воду і розчиніть в ній столову ложку солі, потім опустіть яйце. Якщо воно опуститься на дно - яйце свіже; якщо середньої свіжості - буде плавати посередині; якщо ж спливе - яйце в їжу не придатне.
Молоко
Якщо крапнути хорошим жирним молоком на ніготь, то форма краплі майже не зміниться. Крапля молока, розбавленого водою, розпливеться. Хороше молоко густе, чисто-білого кольору, а розбавлене водою - рідке з блакитним відтінком, повідомляє ДеПо з посиланням на econet.
Раніше ДеПо розповів про 6 продуктів, які не можна зберігати в холодильнику.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 00:01Володарка "Оскару" назвала найгірший спосіб перевірити "хімію" між акторами
- 22:21"Слуги" бояться громади Києва, засідання ТСК проти Києва проходять за закритими дверима, - Білоцерковець показав відео Відео
- 22:08 В МЗС пояснили, яки послуги будуть надавати чоловікам за кордоном
- 22:05 Менше 30 годин: Сенат США вирішив не розтягувати голосування за допомогу Україні
- 20:05 Активні атаки на трьох напрямках: в Генштабі розповіли про ситуацію на фронті
- 19:18 Данія спрямує 420 мільйонів євро на відновлення енергетики в Україні
- 18:25В Украіні почали масово подавати на перереєстрацію авто, - МВС
- 18:24Аналітика NV: бізнеси Ріната Ахметова спрямували найбільше коштів на підтримку ЗСУ
- 16:43На це будуть витрачені мільйони: кияни пропонують дізнатися думку містян щодо знесення Арки у столиці
- 16:28ЗСУ встановили прапор в селі поблизу плацдарму в Кринках Відео
- 16:13 Європарламент схвалив продовження пільгової торгівлі з Україною із запобіжниками
- 15:07Двоє українських арбітрів увійшли до списку суддів футбольного Євро
- 14:39 росіяни вгатили по Дніпровському району: щонайменше четверо постраждалих
- 13:02Припинення надання послуг українськими консульствами для чоловіків призовного віку: Кулеба прокоментував
- 12:33Віталій Кличко передав правоохоронцям результати внутрішнього аудиту ремонту Київського госпіталю ветеранів війни
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 12:05У Києві пройшов ювілейний незалежний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks: хто брав участь
- 11:31Через обстріли на Херсонщині минулої доби загинуло двоє людей, ще 6 поранені
- 11:17"Укренерго" анонсує обмеження для бізнесу через дефіцит електроенергії