Як харчуватися при захворюваннях печінки: Дозволені і заборонені продукти

Захворювання печінки потребує комплексного лікування. Запорукою здорової печінки є правильне і здорове харчування

Журналіст відділу «Життя»
Як харчуватися при захворюваннях печінки…
Фото: Рixabay

Для того, аби бути здоровим, слід виключити деякі продукти з раціону та переглянути меню, передає Depo.ua.

Особливості дієти при захворюваннях печінки

Людям, які мають проблеми з печінкою та жовчовивідними протоками, рекомендують дієтичний стіл №5. Головними показаннями для його призначення є цироз печінки, гострий і хронічний гепатит, хронічний холецистит, інтоксикація та жовчнокам'яна хвороба.

Харчування при захворюваннях печінки повинне відновлювати здатність організму переробляти токсини і нормалізувати процеси утворення жовчі. Лікувальна дієта №5 передбачає:

  • часті прийоми їжі невеликими порціями — 4-5 разів на день;

  • виключення голодування, холодних страв і напоїв з раціону — дозволяється лише тепла їжа;

  • вживання клітковини, пектинів і великої кількості рідини;

  • виключення з раціону жирних сортів м'яса і риби, а також вершкового масла;

  • заборона вживання продуктів, що подразнюють слизову оболонку шлунку та кишківника— приправи, алкоголь, гострі страви, кислі продукти;

  • виключення з раціону смажених страв — продукти можна тільки варити, запікати або тушкувати;

  • обмеження на вживання солі — до 10 г на день.

Продукти, які заборонено їсти при захворюваннях печінки

При заболеваниях печени не рекомендуется пить алкоголь

При цирозі печінки, хронічному холециститі або інтоксикації не можна вживати продукти, багаті пуринами, щавелевою кислотою, жирами і холестерином, оскільки вони подразнюють пошкоджені тканини. Щоб не підвищувати навантаження на печінку, рекомендується виключити:

  • жирні сорти м'яса, риби;

  • смажені і гострі страви;

  • копчені продукти;

  • газовані напої, какао;

  • морозиво, шоколад, випічку;

  • алкогольні напої;

  • печінку і мізки;

  • бобові, гриби, шпинат, щавель, цибулю;

  • прянощі, оцет, консерви.

Які продукти можна їсти при захворюваннях печінки

При заболеваниях печени можно есть каши и некислые фрукты

Попри жорсткі обмеження в раціоні при захворюваннях печінки, є низка продуктів, які можна і навіть потрібно вживати для якнайшвидшого одужання. До них відносяться:

  • пшеничний і житній хліб, печиво з нездібного тіста;

  • фруктові та ягідні некислі соки, компоти, кисіль, неміцний чай і каву з молоком, відвар шипшини;

  • м'ясні страви з курятини, індички чи нежирної яловичини — їх потрібно запікати або варити, але в жодному разі не смажити;

  • нежирні сорти риби — щука, судак, сріблястий хек, які потрібно варити або готувати на пару;

  • розсипчасті та в'язкі каші (за винятком пшоняної) — чудово підходять для щоденного раціону гречка та вівсянка, можна вживати рис без солі;

  • макаронні вироби з борошна вищого ґатунку і страви з них — запіканки, супи, гарніри;

  • молочні продукти дозволені в невеликій кількості — це може бути молоко з чаєм, молоко згущене й сухе, знежирений сир, нежирна сметана і сир;

  • яйця — не більше одного на день у відвареному вигляді або у стравах.

  • різні види овочів і зелені, краще — термічно оброблені, в невеликій кількості можна некислу квашену капусту, але не частіше, ніж раз на тиждень.

  • некислі фрукти та ягоди;

  • цукор, варення, мед.

Приблизне меню на день при захворюваннях печінки

Меню при соблюдении диеты №5 составить несложно

Меню при дотриманні дієти №5 скласти досить просто, головне — в жодному разі не вживати заборонені продукти.

Сніданок (на вибір):

  • вівсянка на воді та чай з молоком;

  • білковий омлет і некислий компот;

  • нежирний сир і ягідний сік.

Перекус (на вибір):

  • салат з відварних овочів;

  • скибочка підсушеного хліба;

  • банан.

Обід (на вибір):

  • макарони або гречка з відвареною яловичиною або курячим філе;

  • овочевий суп, відварна нежирна риба, пюре з броколі;

  • картопляна запіканка з індичкою або рис з овочами та курячими грудками.

Полудень: чай і рисовий пудинг

Вечеря (на вибір):

  • біла риба на пару;

  • сирна запіканка;

  • перлова каша з овочами;

  • молочна каша.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як перелаштувати організм на холодну погоду.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme