Як харчуватися при цукровому діабеті

14 листопада - Всесвітній день боротьби з діабетом, який дуже часто призводить до інвалідності та смерті. Щоб цього не трапилося, хвороба вимагає постійного контролю та уваги

Як харчуватися при цукровому діабеті…

Стан хворого на діабет великою мірою залежить від самого пацієнта. Дуже важливо скорегувати свій спосіб життя і, в першу чергу, харчування, повідомляє ДеПо.

Принципи харчування при діабеті

1. Кількість енергії в їжі має відповідати енерговитратам хворого.

2. Кількість білків, жирів і вуглеводів має бути збалансованою.

3. Прийом їжі протягом дня - не менше 5-6 разів.

Для хворих на діабет з надмірною вагою треба включати до дієти такі овочі, як квашена і свіжа капуста, салат, зелений горошок, шпинат, помідори і огірки. Таке харчування підвищить відчуття насичення. Для поліпшення роботи печінки, яка при діабеті сильно страждає, слід вводити до раціону продукти, які мають ліпотропні властивості (кисломолочний сир, вівсянка та ін.), звести до мінімуму рибні та м'ясні бульйони, а також смажені страви.

Дозволені продукти:

- Хліб і хлібобулочні вироби - здебільшого чорний хліб (200-300 г на день, за призначенням лікаря).

- Овочеві супи або на слабкому рибному/м'ясному бульйоні з додаванням овочів (останні - не частіше 1-2 разів на тиждень).

- Страви з птиці і м'яса (яловичина, телятина, індичка, нежирна свинина, кролик).

- Страви з нежирної риби (судак, щука, тріска, сазан, навага та ін. у відварному або холодці вигляді).

- Овочі (салат, листяна зелень, бруква, капуста (білокачанна, цвітна), редька, огірки, картопля, кабачки, морква, буряк) у сирому, вареному і печеному вигляді.

- Крупи, бобові і макаронні вироби (зрідка, зменшуючи при цьому кількість хліба).

- Страви з яєць (не більше 2 шт. на день молоді яйця або у вигляді омлету, також можна додавати їх до інших страв).

- Кисло-солодкі фрукти і ягоди (лимони, яблука антонівські, апельсини, журавлина, червона смородина та інші) до 200 г на день у сирому вигляді, у вигляді компотів на сорбіті або ксиліті. За погодженням з лікарем можна вживати солодкі страви і діабетичні вироби.

- Молоко - з дозволу лікаря, простокваша, кефір (всього 1-2 склянки на день), сир (50-200 г на день) у натуральному вигляді або у вигляді запіканок, пудингів і сирників.

- Негострі соуси на овочевому бульйоні з оцтом, корінням і томатним пюре, а також молочні.

- Чай з молоком, неміцна кава, томатний сік, ягідно-фруктові соки (всього рідини разом з першою стравою до 5 склянок на день).

- Рослинна олія, вершкове масло (всього 40 г на день у вільному вигляді і для приготування їжі).

Харчування хворого на діабет має містити багато вітамінів, тому корисно збагачувати раціон пивними і пекарськими дріжджами, а також відваром шипшини.

Повністю виключені:

- шоколад, цукерки, здоба, кондитерські вироби, мед, варення, морозиво та інші солодощі;

- пряні, гострі, копчені і солоні закуски і страви, свинячий та баранячий жир;

- гірчиця, перець;

- алкогольні напої;

- банани, виноград, родзинки;

- цукор допускається лише у мінімальних кількостях і тільки після дозволу лікаря.

Приблизне меню дієти

1-й сніданок: гречана каша, нежирний сир з молоком, чай.

2-й сніданок: відвар пшеничних висівок.

Обід: вегетаріанські щі зі свіжої капусти з рослинним маслом, відварене м'ясо з молочним соусом, фруктове желе.

Полудень: яблука.

Вечеря: капустяний шніцель, відварна риба, запечена у молочному соусі, чай.

На ніч: кефір.

Рецепти дієтичних страв при діабеті

Овочевий суп

- 1 столова ложка оливкової олії,

- 500 г цибулі-порею,

- 1 цибулина,

- 1 морква

- 2 стебла селери

- 2 ст. ложки квасолі

- 1 ч. ложка чебрецю,

- 2 л овочевого бульйону,

- 3 помідори,

- 3 гілочки свіжого шпинату.

Приготування:

1. Нарізати ріпчасту цибулю, селеру і цибулю-порей, відправити у каструлю з бульйоном. Варити 5 хвилин на повільному вогні.

2. Додати інші інгредієнти, крім шпинату і помідорів. Варити під кришкою близько 45 хвилин, періодично помішуючи.

3. Додати помідори, нарізані крупно, і ще варити хвилин 15, доки квасоля не стане м'якою.

4. Покласти у суп подрібнений шпинат і томити приблизно 3 хвилини.

Тушкована телятина з волоським горіхом

Інгредієнти:

- 1 кг нежирної телятини,

- 3 ст. ложки оливкової олії,

- 1 зубчик часнику,

- 1 великий червоний болгарський перець,

- 1 велика цибулина,

- 250 г волоських горіхів,

- 50 г томатної пасти,

- сіль - за смаком.

Приготування:

1. У посуд для тушкування налити масла, додати нарізане великими шматками м'ясо і злегка обсмажити.

2. Додати сюди ж всі подрібнені овочі і волоські горіхи, залити водою так, щоб покрити м'ясо і варити 1 годину.

3. За 15 хвилин до кінця приготування додати томатну пасту і сіль.

Морквяний пиріг

Інгредієнти:

- 2 яєчних білка,

- 0,5 склянки натурального знежиреного йогурту,

- 3 ст. ложки оливкової олії,

- 1 ч. ложка ваніліну,

- 2,5 склянки пшеничного борошна,

- 1 ч. ложка харчової соди,

- Щіпка солі,

- 1 ч. ложка меленої кориці,

- 1 стакан натертої моркви,

- сорбіт (ксиліт) - 2 ст. ложки.

Приготування:

1. Розігріти духовку до 150 °С.

2. У мисці збити яєчні білки, масло, йогурт, сорбіт і ванілін.

3. В окрему миску просіяти борошно, соду, сіль і корицю. Поступово ввести сюди приготовлену раніше суміш, вимішати до однорідної маси. Після цього додати моркву, ще раз перемішати.

4. Викласти тісто у форму, випікати 30-40 хвилин. Готовність пирога перевірити за допомогою зубочистки.

Раніше ДеПо розказав, як харчуватися при захворюваннях печінки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme