Історія на тарілці: Хто вигадав суші і як рис був японцям замість холодильника
Суші вже давно покинули терени Японії та завоювали своїм смаком серця людей з усього світу, і українці – не виключення. Суші не є термічно обробленою стравою і їх зараз дещо небезпечно купувати готовими, але ви легко зможете приготувати собі вдома цю страву, ще й цікаво провести час
- Головна
-
4 квітня 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Історія цієї страви налічує щонайменше 1300 років. Назва суші японською - 寿司. Існує безліч тлумачень цих двох ієрогліфів, їх можна трактувати як "маринована риба", і як "приготування до довголіття", і як побажання щастя.
А саму страву, як це часто трапляється із давніми рецептами, винайшли як спосіб зберігання продукту, у даному випадку – риби. Вважається, що саме заради зберігання японці вперше поєднали рибу та рис, і сталося це у 6 столітті нашої ери.
Втім, за іншими даними, рецепт зберігання риби у рисі винайшли ще на тисячу років раніше жителі Південно-Східної Азії. Звідти рецепт потрапив до Китаю, а вже від китайців потрапив до Японії. Прототип суші за цією версією був наступним: патрані тушки сріблястого карася "Фуна" щільно обкладали рисом, поміщали у барильця, перекладаючи все це сіллю, і протягом декількох тижнів йшло природне бродіння. Після цього рибу їли, а от рис у їжу не йшов. Марнотратно, але краще, ніж отруїтися в епоху ще не винайдених холодильників.
Наприкінці 17 століття рецепт видозмінився. Виробництво рису зростало і з нього стали робити рисовий оцет, який почали додавати і у сам рис для кислуватого смаку. Рибу і морепродукти з таким рисом почали подавати у сирому вигляді, виключивши з процесу приготування бродіння. Тоді існували спеціальні дерев’яні форми для того, щоб пресувати рис, а суші у сучасному вигляді з’явилися нещодавно – у 19 столітті у місті Едо (стара назва Токіо).
Простий суші-майстер на ім'я Джоха вперше зліпив з рису колобок, додав трохи васабі і накрив все це шматочком риби. Страва отримала назву нігірі-суші. "Нігірі" з японської означає "жменя" – саме стільки беруть рису, щоб з'їсти за один прийом. З цього і почалася ера сучасних суші з їх розмаїттям інгрідієнтів та смаків.
Як приготувати суші вдома
У порівнянні із ролами, для класичних суші вам знадобиться набагато менше зусиль та інгрідієнтів. От кілька варіантів рецептів, які ви без зайвих зусиль можете випробувати вдома.
Суші "Сякі" із лососем
Фото: Shutterstock
Інгредієнти:
сирий лосось
рис для суші
імбир
васабі
чверть лимона
соєвий соус
Як готувати:
Зварити рис для суші, заправити його соусом і остудити. З охолодженого рису виліпити невеликі грудочки. Сирий лосось нарізати тонкими шматочками (за смаком, ви можете їх попередньо просолити) і викласти їх на рис, злегка закріпивши рибу з боків. Подавати суші "сякі" з імбирем, васабі і часточками лимона та соєвим соусом.
Суші "Ебі" з креветкою
Фото: Shutterstock
Інгредієнти:
200 г рису для суші
100 г солодких креветок
лист норі
імбир
васабі
соєвий соус
Як готувати:
Приготувати рис для суші. З охолодженого рису виліпити невеликі брусочки. Солодку креветку викласти на кожен брусок. Взяти лист норі і розрізати його на тоненькі смужки. Кожен отриманий суші обв’язати тонкою смужкою норі, яку на кінці можна закріпити крапелькою води. Подавати суші з імбирем, васабі і соєвим соусом.
Гункан-суші "Спайс Ебі"
Фото: Shutterstock
Гункан-суші - це своєрідні "човники", сформовані з рису і водоростей норі. Начинкою таких човників можуть служити найрізноманітніші інгредієнти: риба, морепродукти, ікра, водорості Чука, вершковий сир.
Інгрідієнти:
Тигрові креветки
Ікра тобіко
Японський майонез
Соус Кімчі
Водорості норі
Рис для суші
Імбир
Васабі
Як готувати:
1. Приготуйте рис для суші. Дайте йому злегка охолонути, потім сформуйте з рису невеликий довгастий брусок.
2. Лист водоростей норі наріжте на смужки товщиною 3-4 см.
3. Загорніть рисовий брусочок в смужку норі так, щоб вийшов своєрідний "човник" з відкритим верхом. З'єднайте кінці норі разом за допомогою зернятка рису або краплі води.
4. Зробіть начинку для гункан: відваріть тигрові креветки, остудіть їх і наріжте дрібними шматочками.
5. Змішайте японський майонез з соусом кімчі в пропорціях один до одного для отримання пікантного соусу.
6. Додайте в соус креветки, ікру тобіко і добре перемішайте начинку.
7. Покладіть начинку в "човник".
8. Подавайте страву з соєвим соусом, васабі та імбирем.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:26 Тиждень вичікували: Буданов розповів, як вдалося "вполювати" ворожий Ту-22М3
- 20:15Бізнес-партнерка з рф нардепа-слуги Безгіна виявилася "причетною до СВО", а в нього досі є доступ до держтаємниці, - екснардеп
- 19:30Українських поранених бійців, які прибули до Берліну на протезування, зустрічав мер міста Кай Вегнер, - Кличко ФОТО
- 18:00У Києві відкривається другий кінофестиваль Sunny Bunny: організатори обіцяють низку цікавих картин ФОТО
- 17:45 російський терор на Дніпропетровщині: кількість загиблих зросла до 7, ще 35 людей постраждали ФОТО
- 16:44Окупанти атакували Миколаївщину: загинула жінка
- 16:42Танцювальні суботи, вар’єте, рок, ска-панк і вистави: Caribbean Club анонсує події квітня-травня
- 16:08У Тейлор Свіфт вийшов новий альбом: фактично подвійний
- 15:23Лавров: росія продовжить вбивати навіть під час можливих переговорів про мир
- 14:54Офшори і завищені ціни: Попередні дані аудиту в Українській асоціації футболу шокують
- 14:03У Польщі заявили, що не дадуть Україні "Патріоти", бо "немає необхідної кількості"
- 13:30ЗМІ: Україні вдалося створити дрон, який долітає до Сибіру
- 12:51Захист критичної інфраструктури обговорили на РНБО
- 12:46 Хлопчика вдалося врятувати: Лисак спростував інформацію генпрокуратури про третю загиблу дитину
- 12:17Внаслідок удару по Дніпру загинула працівниця "Укрзалізниці". Ще 7 залізничників поранені
- 11:58Через обстріли Донеччини минулої доби загинуло 4 людини
- 11:34В Криму скасували парад до 9 травня
- 10:47Ракетна атака на Дніпропетровщину: В лікарні померла третя дитина
- 10:40Ракетно-дроновий удар по Одещині: Є влучання в критичну інфраструктуру