Історія на тарілці: Як з'явилися начос

Начос – це популярна і відносно "молода" закуска мексиканської кухні, яку придумав в 1943 році один спритний метрдотель ресторану

Історія на тарілці: Як з'явилися начос…
Фото: Shutterstock

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Начос вперше приготували в місті П'єдрас-Неграс, мексиканського штату Коауїла, що межує з техаським містом Ігл-Пас в ресторані Вікторі Клаб, господарем якого був Родольфо де лос Сантос.

Одного дня 1943 року до нього у заклад зайшли десять дружин американських солдатів, розквартированих в Форте Дункан неподалік від Ігл Пас. Метрдотель Ігнасіо "Начо" Анайя запропонував їм страву, яку щойно вигадав із того, що залишалося на кухні: тортильї і сиру. Він порізав тортилью у формі трикутників, додав сир Чеддер, швидко підсмажив все це і приправив перцем халапеньо. А винахід свій він представив під назвою Nachos especiales.

Згодом Анайя продовжив роботу в ресторані "Модерн" у тому ж місті, і цей заклад досі готує начос за оригінальним рецептом. Потім винахідливий метродотель відкрив і власний заклад – "Ресторан Начос". Зрештою популярна страва швидко поширилася по території Техасу. 

Оригінальні начос складалися всього з трьох інгредієнтів: солоні і смажені чіпси з тортильї, розтоплений сир чеддер і перець. У Мексиці цю закуску подають з різними соусами, плавленими сирами, салатами і т.д. Начос також може бути окремою стравою, яку азвичай подають у таці з двома відділеннями для чіпсів і соусу або на тарілці, де чіпси вже политі соусом.

Хочете більше Мексики у себе вдома? Начос зовсім не складно приготувати самостійно.

Рецепт

Фото: Shutterstock

Інгрідієнти

Для начос:

Борошно кукурудзяне 2 ст.

Вода 250 мл

Масло рослинне 400 мл

Сіль 5 г

Кориця 5 г

Перець чорний 5 г

Паприка мелена 5 г

Для соусу:

Сир Чеддер 100 г

Сметана (20%) 100 г

Перець болгарський 1 шт.

Як готувати

Для класичних чіпсів начос використовується тільки кукурудзяна мука, але можна взяти і пшеничну, і рисову. 

Борошно просіяти через сито, змішати з сіллю, перцем, паприкою і корицею. Воду підігріти (вона повинна бути теплою), залити борошно і залишити на 20 хвилин. Замісити тісто, додаючи олію. Мексиканці використовують кукурудзяну, можна взяти соняшникову або оливкову.

Тісто має вийти еластичним. Зробіть з нього кульки розміром з тенісний м'ячик. Кожну кульку розкачати між листами вощеного паперу, щоб тісто не прилипало. Обсмажити кожен коржик протягом 30 секунд на пательні, злегка змащеній олією.

Потім кожну розділити на 8 частин - це наші начос. У фритюрниці або великій каструлі з товстим дном розігріти рослинне масло до температури 180º. Опускати начос в киплячу олію на 35-45 секунд по одному або кілька штук, в залежності від місткості посуду. Начос повинні вільно плавати в маслі.

Щоб вони не склеювалися, їх потрібно постійно помішувати дерев'яною лопаткою. Смажити, доки вони не стануть золотистого кольору і хрусткими. Витягнути готові начос і викласти їх на паперові рушники, щоб зайвий жир вбрався в рушники. 

Тим часом сир натерти на дрібній терці. Перець почистити і порізати тонкими смужками. Обсушені начос викласти на деко, покрите папером для випікання. На кожен начос викладати чайну ложу густої сметани і шматочки перцю, присипати тертим сиром. Поставити в заздалегідь розігріту до 180º духовку на 3 хвилини.

Фото: Shutterstock

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme