Історія на тарілці: Як з'явилися начос
Начос – це популярна і відносно "молода" закуска мексиканської кухні, яку придумав в 1943 році один спритний метрдотель ресторану
- Головна
-
2 травня 2020 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Начос вперше приготували в місті П'єдрас-Неграс, мексиканського штату Коауїла, що межує з техаським містом Ігл-Пас в ресторані Вікторі Клаб, господарем якого був Родольфо де лос Сантос.
Одного дня 1943 року до нього у заклад зайшли десять дружин американських солдатів, розквартированих в Форте Дункан неподалік від Ігл Пас. Метрдотель Ігнасіо "Начо" Анайя запропонував їм страву, яку щойно вигадав із того, що залишалося на кухні: тортильї і сиру. Він порізав тортилью у формі трикутників, додав сир Чеддер, швидко підсмажив все це і приправив перцем халапеньо. А винахід свій він представив під назвою Nachos especiales.
Згодом Анайя продовжив роботу в ресторані "Модерн" у тому ж місті, і цей заклад досі готує начос за оригінальним рецептом. Потім винахідливий метродотель відкрив і власний заклад – "Ресторан Начос". Зрештою популярна страва швидко поширилася по території Техасу.
Оригінальні начос складалися всього з трьох інгредієнтів: солоні і смажені чіпси з тортильї, розтоплений сир чеддер і перець. У Мексиці цю закуску подають з різними соусами, плавленими сирами, салатами і т.д. Начос також може бути окремою стравою, яку азвичай подають у таці з двома відділеннями для чіпсів і соусу або на тарілці, де чіпси вже политі соусом.
Хочете більше Мексики у себе вдома? Начос зовсім не складно приготувати самостійно.
Рецепт
Фото: Shutterstock
Інгрідієнти
Для начос:
Борошно кукурудзяне 2 ст.
Вода 250 мл
Масло рослинне 400 мл
Сіль 5 г
Кориця 5 г
Перець чорний 5 г
Паприка мелена 5 г
Для соусу:
Сир Чеддер 100 г
Сметана (20%) 100 г
Перець болгарський 1 шт.
Як готувати
Для класичних чіпсів начос використовується тільки кукурудзяна мука, але можна взяти і пшеничну, і рисову.
Борошно просіяти через сито, змішати з сіллю, перцем, паприкою і корицею. Воду підігріти (вона повинна бути теплою), залити борошно і залишити на 20 хвилин. Замісити тісто, додаючи олію. Мексиканці використовують кукурудзяну, можна взяти соняшникову або оливкову.
Тісто має вийти еластичним. Зробіть з нього кульки розміром з тенісний м'ячик. Кожну кульку розкачати між листами вощеного паперу, щоб тісто не прилипало. Обсмажити кожен коржик протягом 30 секунд на пательні, злегка змащеній олією.
Потім кожну розділити на 8 частин - це наші начос. У фритюрниці або великій каструлі з товстим дном розігріти рослинне масло до температури 180º. Опускати начос в киплячу олію на 35-45 секунд по одному або кілька штук, в залежності від місткості посуду. Начос повинні вільно плавати в маслі.
Щоб вони не склеювалися, їх потрібно постійно помішувати дерев'яною лопаткою. Смажити, доки вони не стануть золотистого кольору і хрусткими. Витягнути готові начос і викласти їх на паперові рушники, щоб зайвий жир вбрався в рушники.
Тим часом сир натерти на дрібній терці. Перець почистити і порізати тонкими смужками. Обсушені начос викласти на деко, покрите папером для випікання. На кожен начос викладати чайну ложу густої сметани і шматочки перцю, присипати тертим сиром. Поставити в заздалегідь розігріту до 180º духовку на 3 хвилини.
Фото: Shutterstock
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 16:44Окупанти атакували Миколаївщину: загинула жінка
- 16:42Танцювальні суботи, вар’єте, рок, ска-панк і вистави: Caribbean Club анонсує події квітня-травня
- 16:08У Тейлор Свіфт вийшов новий альбом: фактично подвійний
- 15:23Лавров: росія продовжить вбивати навіть під час можливих переговорів про мир
- 14:54Офшори і завищені ціни: Попередні дані аудиту в Українській асоціації футболу шокують
- 14:03У Польщі заявили, що не дадуть Україні "Патріоти", бо "немає необхідної кількості"
- 13:30ЗМІ: Україні вдалося створити дрон, який долітає до Сибіру
- 12:51Захист критичної інфраструктури обговорили на РНБО
- 12:46 Хлопчика вдалося врятувати: Лисак спростував інформацію генпрокуратури про третю загиблу дитину
- 12:17Внаслідок удару по Дніпру загинула працівниця "Укрзалізниці". Ще 7 залізничників поранені
- 11:58Через обстріли Донеччини минулої доби загинуло 4 людини
- 11:34В Криму скасували парад до 9 травня
- 10:47Ракетна атака на Дніпропетровщину: В лікарні померла третя дитина
- 10:40Ракетно-дроновий удар по Одещині: Є влучання в критичну інфраструктуру
- 10:17 В Польщі затримали російського агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на президента України
- 09:56Укрзалізниця повідомляє про відновлення роботи вокзалу в Дніпрі
- 09:32Внаслідок масованої атаки на Дніпропетровщину загинуло 8 людей, з них двоє дітей, - Клименко
- 09:22ППО знищила російський літак Ту-22М3, понад 20 ракет і 14 "шахедів"
- 09:08Наталію Гуменюк звільнено з посади речника Сил оборони Півдня