Історія на тарілці: Як попкорн став символом кіно
Чи уявляєте ви собі похід у кінотеатр, де з усіх сторін не манитиме солодкуватим запахом один із найулюбленіших сучасних снеків – попкорн? Навряд чи. Але звідки він узявся та як він врешті став чи не міжнародним символом кінотеатрів?
- Головна
-
14 березня 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Історія попкорну розпочалася за тисячі років до винайдення кінематографу, а міцно пов’язалася із індустрією кіно лише у роки Великої депресії у США – і те, аби врятувати її від краху.
Близько восьми тисяч років тому люди почали одомашнювати теосінте – трав’янисту рослину, яка є прямим предком відомої усім нам кукурудзи, із зернами у дуже жорсткій оболонці. У результаті змін середовища та впливу виникли мутації, і одним з перших сортів кукурудзи став той, який мав зерна з особливо насиченою крохмалем серцевиною і дуже жорсткими стінками. При нагріванні таких зерен тиск усередині них швидко збільшується, поки зерно не розірве зсередини. Такий прадавній "попкорн" спочатку вирощували у Центральній Америці,потім він потрапив на північ і південь, але до Нового часу зберігся тільки в Південній Америці.
Назад до Нової Англії попкорн повернувся лише на початкку 19 сторіччя: північноамериканські китобої знайшли зерна у Чилі та доставили на батьківщину. Там, зі сходу Північної Америки попкорн почав швидко ширитися континентом – не стільки як продукт харчування, як розвага для роззяв.
Процес його приготування став настільки відомим, що слово "попкорн" потрапило у словник американізмів вже у 1848 році. До того ж, популярності сприяла і мобільність закуски: вже у 1885 році на вулицях з'явилася перша парова попкорн-машина, яку винайшов Чарльз Кретор. Тепер аби приготувати повітряну кукурудзу не була потрібна кухня – робити це можна було прямо на місці продажу. Снеки почали продавати на кожному розі: особливо популярним попкорн був у цирках, на ярмарках та спортивних заходах.
А от у театрі його не шанували. Не "пускали" попкорн і у перші кінотеатри: прадавні кінематографісти в усьому намагалися наслідувати театр – тримати марку та залучати "солідних клієнтів". З появою звуку у кіно (1927 рік) кіно стало доступне більш широкій публіці: тепер, щоб його подивитися, не обов’язково було знати грамоту.
Але долю попкорну змінила Велика депресія – шукаючи доступних розваг, люди почали масово йти до кінотеатрів. Тим часом порція попкорну коштувала 5-10 центів – дозволити собі порцію міг майже кожен. А продаж снеку був вигідним бізнесом: купив кукурудзи, зробив попкорн і моментально продав, не озираючись на інфляцію. Власники кінотеатрів якийсь час ще опиралися спокусі, а тим часом вуличні торговці їх випередили, і почали продавати снеки прямо на вході до кінотеатрів.
Фото: Shutterstock
Тож дуже скоро власники кінотеатрів здалися і запустили постачальників попкорну у фойє – звісно ж, не безкоштовно. До того ж, у середині 30-х років багато кінотеатрів закривалися через економічну кризу і продаж попкорну став фактично "рятівним колом" для деяких локацій. Цікавий історичний приклад – у Далласі майже по усій мережі кінотеатрів (у 80 штук) встановили попкорн-машини, але проігнорували п’ять найбільш презентабельних – це здалося власникам непристойним. Уже за 2 роки продажі кінотеатрів із попкорном підскочили, тоді як "шикарні" зали почали працювати собі у збиток і врешті також здалися, та почали продавати у себе повітряну кукурудзу.
Вже до 1945 року половина попкорну, яку їли у США, з’їдали саме у кінотеатрах. Тоді ж почали запускати і першу рекламу, яка нагадувала глядачам, що у вестибюлі продається смачненьке.
Втім, у зв’язку із масовим поширенням у 1950-х телебачення, продажі повітряної кукурудзи сильно впали: люди все більше вечорів проводили вдома, а там попкорн майже не споживали, адже відтворити вдома "кіношний" смак не легко: потрібні спеціальний апарат, рослинне і вершкове масло, сіль, спеції, тощо. У відповідь на запит людей з’явилися напівфабрикати EZ Pop із покорном: контейнер із зернами та спеціями просто потрібно було потримати над джерелом тепла .
У 70-ті почали розповсюджуватися мікрохвильовки, і попкорн зайшов і на цей ринок: почали з’являтися перші напівфабрикати спеціально для такої печі. Таким чином попкорн перейшов не лише до кінотеатрів, але і до "домашніх кіносеансів" людей.
Як приготувати попкорн вдома
Фото: Shutterstock
Для приготування попкорну використовують певний сорт кукурудзи – у супермаркетах "чисті" зерна знайти важко, адже там переважно продають готові напівфабрикати, які достатньо покласти і мікрохвильову піч, тож шукати ліпше на ринках або замовити зерна повітряної кукурудзи доставкою. Приготувати попкорн вдома без спецобладнання можна у мікрохвильовці і на плиті.
Попкорн у мікрохвильовці
У спеціальний посуд для мікрохвильової печі налийте трохи олії, насипте кукурудзяні зерна, сіль, і спеції, перемішайте, щоб зерна вкрилися олією. Кукурудзи беріть стільки, щоб зерна були в один шар. Накрийте ємність кришкою і відправте в мікрохвильовку на 3 хвилини.
Попкорн на плиті
Оберіть для приготування глибоку пательню або каструлю і налийте в неї олії, додайте сіль та спеції і відправляйте на вогонь. Коли олія розігріється, додавайте кукурудзу, все добре перемішайте і накрийте кришкою. Пам'ятайте, що кукурудза повинна лежати в один шар. Щойно почуєте перші "постріли", знімайте попкорн з вогню - в гарячій олії розкриються і інші зерна. В іншому випадку у вашого попкорну є всі шанси згоріти.
Як додати смаку?
У домашніх умовах також можна надати попкорну різних смаків: зробити його гострим, солодким або сирним. Причому можна використати натуральні ароматизатори.
Трави краще додавати у саму олію перед приготуванням попкорну. Ваніль та кокосову стружку – вже після. А для сирного смаку використайте тертий твердий сир – просто висипте його на готовий, але ще гарячий попкорн і добряче перемішайте.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 00:01Володарка "Оскару" назвала найгірший спосіб перевірити "хімію" між акторами
- 22:21"Слуги" бояться громади Києва, засідання ТСК проти Києва проходять за закритими дверима, - Білоцерковець показав відео Відео
- 22:08 В МЗС пояснили, яки послуги будуть надавати чоловікам за кордоном
- 22:05 Менше 30 годин: Сенат США вирішив не розтягувати голосування за допомогу Україні
- 20:05 Активні атаки на трьох напрямках: в Генштабі розповіли про ситуацію на фронті
- 19:18 Данія спрямує 420 мільйонів євро на відновлення енергетики в Україні
- 18:25В Украіні почали масово подавати на перереєстрацію авто, - МВС
- 18:24Аналітика NV: бізнеси Ріната Ахметова спрямували найбільше коштів на підтримку ЗСУ
- 16:43На це будуть витрачені мільйони: кияни пропонують дізнатися думку містян щодо знесення Арки у столиці
- 16:28ЗСУ встановили прапор в селі поблизу плацдарму в Кринках Відео
- 16:13 Європарламент схвалив продовження пільгової торгівлі з Україною із запобіжниками
- 15:07Двоє українських арбітрів увійшли до списку суддів футбольного Євро
- 14:39 росіяни вгатили по Дніпровському району: щонайменше четверо постраждалих
- 13:02Припинення надання послуг українськими консульствами для чоловіків призовного віку: Кулеба прокоментував
- 12:33Віталій Кличко передав правоохоронцям результати внутрішнього аудиту ремонту Київського госпіталю ветеранів війни
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 12:05У Києві пройшов ювілейний незалежний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks: хто брав участь
- 11:31Через обстріли на Херсонщині минулої доби загинуло двоє людей, ще 6 поранені
- 11:17"Укренерго" анонсує обмеження для бізнесу через дефіцит електроенергії