Бастурма в домашніх умовах

Ніжні та гострі шматочки телятини, свинини чи курятини, приготовані без вогню – бастурма віками займає чільне місце серед м'ясних делікатесів. Але хто її вигадав?

Бастурма в домашніх умовах…

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Історія бастурми сягає своїм корінням історії тюркських народів, які постійно кочували та місяцями проводили час у сідлі. Такий спосіб життя не міг не вплинути на специфічний  раціон харчування: він був простим і максимально пристосованим до умов існування у дорозі. 

Перед походами солдати вирізали товсті шматки баранини або конини і розкладали м'ясо на спині коня, а зверху ставили сідло. Вони сідали на коней і йшли в дорогу. За місяці шляху м'ясо просолювалося потом коня та водночас втрачало вологу. Такі підсушені шматки довго не псувалися і завжди були готові до вживання. 

Подейкують, що вперше бастурми відвідали воїни Чингісхана. А сталося все випадково: шматок сирої конини, поміщеної під сідло, почав виглядати нетипово. Скуштувавши нової страви, яка "сама себе приготувала", воїни зрозуміли, що це чудовий спосіб зберігати м’ясо у довгих подорожах. Назва "бастурма" походить від тюркського "басдірма" або "пресоване м'ясо".

А от за покращення страви варто подякувати вірменам – саме вони замість природної "кінської солі" почали використовувати звичайну кухонну і приправляти сире м'ясо різними спеціями та травами. 

Як приготувати бастурму вдома

На щастя, для приготування звичайної бастурми у домашніх умовах не потрібні ані спеціальне приладдя, ані коні. Ми пропонуємо вашій увазі кілька простих рецептів, які дозволять приготувати смачний та безпечний для вживання делікатес прямісінько на своїй кухні.

Вірменська бастурма

Інгрідієнти:

1 кг телячої або свинячої вирізки 

Для маринаду:

  • 1 літр червоного сухого вина (краще домашнього);
  • 3-4 ст. л. солі;
  • 2,5 ч. л. меленого червоного перцю;
  • 2 ч. л. меленого чаману;
  • 2 ч. л. мелених сухих зерен граната (сумах);
  • 5-7 зубчиків часнику, пропущених через прес або терку.

Для обвалювання:

  • 100-150 г червоного сухого вина;
  • 2 пакетика спецій "хмелі-сунелі";
  • 5-7 тертих зубчиків часнику;
  • 2 ч. л. мелених сухих зерен граната;
  • 3-4 ч. л. солі.

Як приготувати бастурму

М'ясо нарізаємо на пластини товщиною 5-6 см, шириною 10 см і довжиною 30-40 см, занурюємо його в маринад.

Придавлюємо гнітом, ставимо в холодильник і залишаємо там на тиждень. Дістаємо, даємо стекти рідині приблизно годину, а потім поміщаємо між двома дощечками (можна взяти звичайні дерев’яні, для нарізання овочів. Зверху ставимо вантаж вагою 5-7 кг (зручно використовувати 5-літрові баклажки з водою). Залиште годин на 12-14.

Коли м'ясо стане сухим на дотик, обваляйте його спеціями товщиною приблизно 0,5 см. Для обвалювання спеції, сіль і часник розбавляємо вином до консистенції густої сметани. Даємо підсохнути день. Знову обвалюємо у спеціях. Ще сушимо добу. 

Повторюємо втретє. За допомогою міцної нитки підвішуємо продукт в'ялитися в сухе, спекотне, добре провітрюване місце днів на 10. Всередині м'ясо повинно бути щільним, але не пересушеним. Готово!

Рецепт бастурми з курячої грудки

Інгрідієнти для бастурми:

  • куряче філе - 600 г;
  • морська сіль крупного помелу - 100 г;
  • цукор - столова ложка з гіркою;
  • паприка - 1,5 столової ложки;
  • сушений чебрець - столова ложка;
  • суміш перців - столова ложка.
  • Перетертий часник - 5 зубчиків

Спосіб приготування бастурми з курятини

Курячі грудки ретельно очищуємо від плівок, жиру і дрібних кісток.

Ретельно натираємо сіллю і цукром, поміщаємо в миску, а краще - глибоку керамічну тарілку у холодильник на 2 доби.

Дістаємо, вимочуємо протягом 3-х годин, періодично змінюючи воду.

Обсушуємо паперовими рушниками і ретельно покриваємо з усіх боків сумішшю усіх спецій.

Загортаємо філе в марлю, обв'язуємо ниткою і підвішуємо на протязі так, щоб домашні улюбленці не з’їли бастурму раніше за вас. Смачного!

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"