Історія на тарілці: Як готувати кускус
Кус-кус – крупа, яка є чи не в кожному супермаркеті, втім, вона поки що не стала так само звичним елементом раціону українців, як, наприклад, гречка
- Головна
-
12 вересня 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Кускус або кус-кус – це збірна назва для крупи, яку зазвичай готують із манки (рідше – з ячменю і кукурудзи) та страв власне з її додаванням.
Вім, що цікаво, хоча кускус є крупою, за технологією виготовлення його найближчі родичі – макаронні вироби. Так само, як і макарони, кус-кус роблять з двох складників – пшениці твердих сортів та води. Різниця у тому, що для пасти викристовують борошно, а для кускусу - крупно змелену пшеницю.
Кускус часто називають марроканською крупою – і тут немає нічого дивного, адже у Північній Африці кус-кус популярний так само, як рис у країнах Азії. Втім, до рівня національної страви ця крупа зведена не лише у Марокко, а й в в Алжирі, Тунісі та Лівії. І люди у кожній з цих країн вважають, що саме їх предки винайшли спосіб виготовлення кускусу.
Фото: Shutterstock
Походження цієї крупи пов’язане з історією берберів – корінних північноафриканських жителів. Вперше письмово про кус-кус згадували ще у XIII столітті, а одна з варіацій алжирських назв кускуса у перекладі означає "їжа", що може свідчити про величезну роль саме цієї крупи в житті місцевих народів.
Традиційно берберські жінки готували кускус вручну: для цього манку оприскували водою і катали кульки потрібного розміру, які згодом просівалися крізь сито і просушувалися. Звісно, цей процес був вкрай довгим та трудомістким, втім, сьогодні такої проблеми немає – виготовлення кускусу повністю автоматизоване. При промисловому виробництві манну крупу твердих сортів пшениці змішують з водою: 70% манної крупи і 30% води. Зволожену манку обертають в барабані, де і виходять крупинки кускуса. Вологі крупинки кускуса 15 хвилин "готують" на пару при температурі 100 ° С. Після цього його подрібнюють, просушують та калібрують за розмірами. Завдяки такій підготовці крупа готується дуже швидко: достатньо 5 хвилин.
Користь кускусу
Кус-кус – це майже повністю складні вуглеводи, тобто основне джерело енергії нашого організму. Калорійність крупи не маленька – 376 ккал / 100 г.
Втім, свою недієтичність крупа сповна компенсує набором потрібних нашому тілу поживних речовин, вітамінів та мінералів. Зокрема, мова йде про вітаміни B1, В2, В5, В6, В9 а також мінеральні речовини – кальцій, магній, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець, селен.
Як приготувати кускус
При приготуванні крупи варто пам’ятати основне правило: води додаємо стільки ж, скільки і крупи. Якщо більше – каша розповзеться. Менше – до кінця не приготується.
Кускус з овочами та курячим філе
Фото: Shutterstock
Інгрідієнти:
- Овочева суміш (заморожена) - 350 г
- Куряче філе - 500 г
- Порошок каррі - 2 ч. л.
- Часникова сіль - 3/4 ч. л.
- Мелений червоний перець - 1/8 ч. л.
- Оливкова олія (або інше рослинне) - 4 1/2 ч. л.
- Курячий бульйон - 350 г
- Кус-кус відварений - 1 склянка
1. Розморозити овочеву суміш, залишивши пакет з овочами при кімнатній температурі хвилин на 10-15.
2. Поки овочі розморожуються, в невелику миску покласти куряче філе, посипати 1 ч. л. каррі, часниковою сіллю і перцем. Добре перемішати.
3. У великій пательні на середньому вогні розігріти оливкову олію. Викласти на розпечену сковороду одним шаром куряче філе. Смажити до легкого рожевого кольору, близько 3-4 хвилин з кожної сторони.
4. Перекласти куряче філе на тарілку, відставити убік. На пательню налити курячий бульйон і додати залишки каррі. На великому вогні довести до кипіння, варити близько 1 хвилини.
5. Викласти розморожені овочі на пательню, довести до кипіння, додати кус-кус і зверху викласти куряче філе. Накрити кус-кус з куркою і прибрати з вогню. Дати постояти близько 5 хвилин при кімнатній температурі. Подавати кус-кус з овочами і курячим філе теплим.
Салат з кускусом
Фото: Shutterstock
Інгрідієнти для салату з кускусом:
- 150 г кускусу
- 1 шт. авокадо
- 150 г томатів черрі
- 3 гілочки м'яти
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль та перець
Як готувати:
Зваріть кускус на воді у пропорціях 1: 1. Додайте сіль, перець та олію і перемішайте.
Авокадо наріжте на невеликі ламтики, попередньо очистивши від шкірки та кісточки.
Томати чері помийте і розріжте на половинки. Змішайте все у салатнику та подавайте, прикрасивши м'ятою.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 11:28Подробиці удару по Черкащині: Ворог вдарив ракетами по Смілі ФОТО
- 10:53Папа Римський Франциск закликав усі країни, що воюють, шукати перемовин і миру
- 10:42 На Хмельниччині чоловік відкрив вогонь з рушниці по правоохоронцях ФОТО
- 10:16Правоохоронці затримали киянина, який за гроші обіцяв військовозобов'язаному довідку про інвалідність
- 10:01СБУ заявила про успішне затримання російського "крота" у Силах оборони на Харківщині ФОТО
- 09:36Столичні патрульні врятували паралізованого чоловіка, що пролежав у власному гаражі кілька днів
- 09:10Бійці ССО знищили ворожий "Бук-М1", що готувався до пуску ракет (ВІДЕО) Відео
- 09:03Черкащина зазнала повітряної атаки, пошкоджена критична інфраструктура
- 08:43Втрати окупантів: За добу знищено 1040 російських вояків
- 08:41На Харківщині ворог масовано застосував КАБи: Дані Синєгубова
- 08:18На Дніпропетровщині від обстрілу загорівся газогін, пошкоджений пам'ятник
- 23:53На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав дерев на 450 тисяч гривень
- 23:44На аукціон виставили гітару Джона Леннона, яка 50 років лежала на горищі
- 23:15У МЗС роз'яснили рішення уряду щодо паспортів чоловікам за кордоном
- 22:33У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: є постраждалі серед рятувальників ФОТО
- 22:09Протягом доби на фронті було 84 бойові зіткнення, — Генштаб
- 21:57В окупованому Криму росіяни зачищають бібліотеки від книжок зі згадками про Голодомор та визвольну боротьбу українців
- 21:05Вищий антикорупційний суд визнав Валерія Пацкана невинуватим і закрив справу проти нього
- 20:45Чоловікам мобілізаційного віку видаватимуть паспорти лише в Україні: постанова уряду