Історія на тарілці: Як готувати кускус

Кус-кус – крупа, яка є чи не в кожному супермаркеті, втім, вона поки що не стала так само звичним елементом раціону українців, як, наприклад, гречка

Історія на тарілці: Як готувати кускус…
Фото: Shutterstock

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Кускус або кус-кус – це збірна назва для крупи, яку зазвичай готують із манки (рідше  – з ячменю і кукурудзи) та страв власне з її додаванням. 

Вім, що цікаво, хоча кускус є крупою, за технологією виготовлення його найближчі родичі – макаронні вироби. Так само, як і макарони, кус-кус роблять з двох складників – пшениці твердих сортів та води. Різниця у тому, що для пасти викристовують борошно, а для кускусу - крупно змелену пшеницю. 

Кускус часто називають марроканською крупою – і тут немає нічого дивного, адже у Північній Африці кус-кус популярний так само, як рис у країнах Азії. Втім, до рівня національної страви ця крупа зведена не лише у Марокко, а й в в Алжирі, Тунісі та Лівії. І люди у кожній з цих країн вважають, що саме їх предки винайшли спосіб виготовлення кускусу.

Кус кус
Фото: Shutterstock

Походження цієї крупи пов’язане з історією берберів – корінних північноафриканських жителів. Вперше письмово про кус-кус згадували ще у XIII столітті, а одна з варіацій алжирських назв кускуса у перекладі означає "їжа", що може свідчити про величезну роль саме цієї крупи в житті місцевих народів. 

Традиційно берберські жінки готували кускус вручну: для цього манку оприскували водою і катали кульки потрібного розміру, які згодом просівалися крізь сито і просушувалися. Звісно, цей процес був вкрай довгим та трудомістким, втім, сьогодні такої проблеми немає – виготовлення кускусу повністю автоматизоване. При промисловому виробництві манну крупу твердих сортів пшениці змішують з водою: 70% манної крупи і 30% води. Зволожену манку обертають в барабані, де і виходять крупинки кускуса. Вологі крупинки кускуса 15 хвилин "готують" на пару при температурі 100 ° С. Після цього його подрібнюють, просушують та калібрують за розмірами. Завдяки такій підготовці крупа готується дуже швидко: достатньо 5 хвилин.

Користь кускусу

Кус-кус – це майже повністю складні вуглеводи, тобто основне джерело енергії нашого організму. Калорійність крупи не маленька – 376 ккал / 100 г.

Втім, свою недієтичність крупа сповна компенсує набором потрібних нашому тілу поживних речовин, вітамінів та мінералів. Зокрема, мова йде про вітаміни B1, В2, В5, В6, В9 а також мінеральні речовини – кальцій, магній, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець, селен.

Як приготувати кускус

При приготуванні крупи варто пам’ятати основне правило: води додаємо стільки ж, скільки і крупи. Якщо більше – каша розповзеться. Менше – до кінця не приготується. 

Кускус з овочами та курячим філе 

Страва з кускусом
Фото: Shutterstock

Інгрідієнти:

  • Овочева суміш (заморожена) - 350 г
  • Куряче філе - 500 г
  • Порошок каррі - 2 ч. л.
  • Часникова сіль - 3/4 ч. л.
  • Мелений червоний перець - 1/8 ч. л. 
  • Оливкова олія (або інше рослинне) - 4 1/2 ч. л. 
  • Курячий бульйон - 350 г
  • Кус-кус відварений - 1 склянка

1. Розморозити овочеву суміш, залишивши пакет з овочами при кімнатній температурі хвилин на 10-15.

2. Поки овочі розморожуються, в невелику миску покласти куряче філе, посипати 1 ч. л. каррі, часниковою сіллю і перцем. Добре перемішати.

3. У великій пательні на середньому вогні розігріти оливкову олію. Викласти на розпечену сковороду одним шаром куряче філе. Смажити до легкого рожевого кольору, близько 3-4 хвилин з кожної сторони.

4. Перекласти куряче філе на тарілку, відставити убік. На пательню налити курячий бульйон і додати залишки каррі. На великому вогні довести до кипіння, варити близько 1 хвилини.

5. Викласти розморожені овочі на пательню, довести до кипіння, додати кус-кус і зверху викласти куряче філе. Накрити кус-кус з куркою і прибрати з вогню. Дати постояти близько 5 хвилин при кімнатній температурі. Подавати кус-кус з овочами і курячим філе теплим.

Салат з кускусом

Салат з кускусом
Фото: Shutterstock

Інгрідієнти для салату з кускусом: 

  • 150 г кускусу
  • 1 шт. авокадо
  • 150 г томатів черрі 
  • 3 гілочки м'яти
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • Сіль та перець

Як готувати:

Зваріть кускус на воді у пропорціях 1: 1.  Додайте сіль, перець та олію і перемішайте.

Авокадо наріжте на невеликі ламтики, попередньо очистивши від шкірки та кісточки. 

Томати чері помийте і розріжте на половинки. Змішайте все у салатнику та подавайте, прикрасивши м'ятою.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"