Історія на тарілці: Як галушки місто врятували

Галушки – одна з найпопулярніших страв, адже рецепти її різновидів є у кулінарних книгах чи не кожної країни світу 

Марія Зайчик
Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці: Як галушки місто вря…
Фото: Shutterstock

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Об’єктивно визначити походження галушок майже неможливо – як би не намагалися кулінарні історики приписати їх авторство певному народу, вони – спільне надбання людства. У Німеччині або Австрії вам запропонують кнедлі, чехи назвуть цю страву "кнедлики", угорці нагодують гомбовцями, італійці доводитимуть першість своїх ніоккі, а у нас самі галушки назвуть ще й плавунцями.

Втім, про них існує легенда – нібито галушки одного разу врятували якесь місто у середні віки. Місто оточили вороги, взяли під облогу і вирішили чекати, поки у жителів закінчиться їжа. І дійсно, через деякий час виникла проблема з продуктами. Але війна війною, а обід за розкладом. Одна господиня стала думати, що приготувати, пошукала в своїх скромних запасах того-сього, виявила яйця, трохи борошна і почала готувати галушки – єдине, що можна було зробити із такого набору продуктів.

Раптом вона побачила через вікно, що ворожий шпигун нахабно пересувається по місту і вивчає обстановку. Люті господині не було меж, і вона кинула в нього перше, що їй трапилося під руку – а саме галушками. Тож коли шпигун повернувся в свій табір, він доповів командирові, що в цьому місті ще багато продовольства – адже його жителі можуть собі дозволити кидатися у нього їжею. Облога була знята, а місто – врятоване.

Ми пропонуємо спробувати приготувати галушки самостійно, за кількома простими рецептами.

Галушки зі сметаною

рецепт галушок зі сметаною

Фото: Shutterstock

Інгрідієнти для галушок:

3 склянки борошна

100 грамів м'якого вершкового масла

2 яйця

100 мл води

1 столова ложка солі

100 г сиру - за бажанням

сметана

Рецепт приготування галушок

Вершкове масло розтопіть на пательні. Яйця злегка збийте з 1 чайною ложкою солі та спеціями за смаком. Борошно просійте, додайте збиті яйця, воду і 2 столові ложки розтопленого масла.

Тісто добре вимішайте, розкачайте і наріжте невеликими шматочками. Відваріть галушки в підсоленій киплячій воді протягом 5-10 хвилин (коли галушки спливуть на поверхню, це означає, що вони готові).

Тим часом розігрійте на пательні вершкове масло і покладіть у нього галушки, попередньо відкинуті на друшляк. Підсмажте і подавайте на стіл зі сметаною. За бажанням, в готові галушки можна додати трохи сиру. Смачного!
 

Галушки з сиром

Фото: Shutterstock

Інгрідієнти для галушок з сиром:

  • 300 грамів сиру (1,5 склянки)
  • 1 склянка борошна
  • 50 грамів вершкового масла
  • 1 яйце
  • 1,5 столові ложки цукру
  • 0,5 чайної ложки солі
  • Сметана - за бажанням

Спосіб приготування галушок з сиром

Сир перетріть через сито, додайте яйце, сіль, цукор і добре перемішайте. Невеликими порціями, додайте в сир борошно і вимішайте тісто.

Готове тісто потрібно розділити на кілька частин, сформувати смужки і нарізати галушки. Відваріть їх в киплячій, злегка підсоленій воді не більше 4 хвилин.

Готові галушки відкиньте на друшляк. Подавайте готові галушки з вершковим маслом і, за бажанням, зі сметаною. Смачного!

Полтавські галушки з куркою і грибами 

Фото: Shutterstock

Інгрідієнти для галушок:

  • 500 мл кефіру кімнатної температури
  • 4-5 склянок борошна
  • 1 чайна ложка солі
  • 1 чайна ложка соди
  • Рослинна олія для смаження
  • 400 грамів курячого філе
  • 300 грамів свіжих печериць
  • 1 велика цибулина або 2 середні
  • 3-5 столових ложок сметани
  • Часник - за бажанням

Як готувати галушки з куркою та грибами

Кефір вилийте в миску, додайте трохи борошна, сіль і соду, перемішайте. Після цього, невеликими порціями додавайте борошно і вимішуйте, щоб вийшло м'яке тісто. Викладіть тісто на посипану борошном дошку і замісіть тісто для галушок. Готове тісто залиште на 20 хвилин під рушником, після чого ще раз добре вимішайте і наріжте галушки. Приготуйте їх на пару.

Тим часом очистіть і подрібніть цибулю. Куряче філе наріжте кубиками. Гриби наріжте невеликими скибочками. Часник подрібніть. На вершковому маслі підсмажте цибулю до золотистого кольору, потім додайте куряче філе, злегка підсмажте, додайте гриби.

Посоліть і поперчіть. Коли м'ясо буде готове, викладіть суміш зверху на галушки, у кожен горщик додайте сметану і трохи води. За бажання можна посипати тертим сиром та часником. Горщики з галушками поставте в гарячу духовку і запікайте 20-30 хвилин. Смачного!

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme