Історія на тарілці: Як французький пиріг з кісточками захопив весь світ

Пиріг клафуті є оригінальним та досить популярним десертом не тільки у Франції, а й у світі 

Історія на тарілці: Як французький пиріг…
CookJournal.ru

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.

Цей французький десерт родом з провінції Лімузен, Франція, проте дехто каже, що його батьківщина - Лімож. Назва клафуті походить від слова clafir, яке означає "наповнювати". Цей десерт поєднує в собі риси запіканки і пирога. Основа клафуті - млинцеве тісто з яєць, борошна, молока і цукру. Іноді в тісто додають вершкове масло, ваніль, корицю, фруктові лікери та ром.

Що таке клафуті: Походження пирога

Клафуті (фр. Clafoutis) – це французький фруктовий десерт, традіційно приготований з плодів черешні або вишні. Його викладають на змащенну маслом форму та покривають густим тістом (схожим на крем флан).

Готовий десерт притрушують цукровою пудрою та прикрашають збитими вершками або заварним кремом.

До традиційного лімузенського клафуті входять кісточки. Вони містять амигдалін, активну хімічну речовину екстракту мигдалю, тому під час випікання невелика кількість амигдаліну вивільняється у клафуті, доповнюючи його смак.

Клафуті походить з регіону Лімузен (Франція), і хоча традиційними є вишнеподібні плоди черемхи, існує багато варіацій з іншими фруктами, в тому числі вишнями, сливами, чорносливом, яблуками, грушами, журавлиною чи ожиною. Коли замість вишень використовують інші фрукти, то десерт правильно називати флоньярд, проте у світі прижилася саме назва клафуті.

Назва страви - від окситанського clafotís, від дієслова clafir, що означає "наповнювати" (мається на увазі: "тісто вишнями"). Вочевидь, клафуті поширилось по всій Франції в XIX столітті.

Клафуті вважається стравою для ледарів, тому що готується воно швидко і просто. До того ж спочатку, в XIX столітті його подавали на стіл безпосередньо в сковороді, в якій він і готувався. В даний час клафуті став виглядати значно благороднішим, кулінарний прогрес дозволяє запікати і подавати його відразу в порційних формах.

Цікаві факти про клафуті

У слова "клафуті" є три варіанти походження. 1. Від французького "вишневий пиріг" 2. Від старофранцузского "прибитий цвяхами". Ймовірно, ця асоціація виникла через трохи круглі острівці вишень, які стирчать з торту. 3. Від провансальського (окситанського) дієслова "clafir" – "наповнювати".

У Нормандії використовують лише яблука та груші у вигляді начинки для клафуті, тому вважають цей десерт суто осіннім.

У деяких регіонах Франції клафуті роблять з соленою начинкою - капустою, грибами, картоплею і навіть м'ясом.

Клафуті з вишнею: Рецепт

ФОТО: smak.ua

Складові:

Ром - 1 ст.л.
Цукор - 100 г
Борошно - 120 г
Вишня - 400 г
Молоко - 400 мл
Яйце - 6 шт.
Цукрова пудра - для посипання
Масло вершкове - для змащення

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 180 С.

2. Вишню помийте і обсушіть. Видаліть кісточки.

3. Змастіть вершковим маслом форму і викладіть ягоди в форму.

4. Підігрійте молоко в каструльці на середньому вогні.

5. У великій мисці змішайте злегка збиті яйця, цукор, борошно і ром.

6. Додайте гаряче молоко. Добре розмішайте.

7. Вилийте тісто на ягоди в формі. Запікайте 45 хвилин при температурі 180 градусів.

Смакуйте з кавою або чаєм. Смачного!

Нагадаємо, як сироп без цукру, що варять тижнями, рятує від високого тиску та фіаско у ліжку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme