Історія на тарілці: Султанське походження хюнкара бегенді

"Хюнкара бегенді" буквально перекладається як "султану це сподобалося". Але якому саме та як приготувати вже легендарну страву у себе вдома?

Історія на тарілці: Султанське походженн…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Хюнкара бегенді – це класична турецька страва, що складається із м’яса, тушкованого у томатному соусі та викладеного на пюре із баклажанів. Є кілька версій походження цієї страви. За першою з них, її винайшли при правлінні султана Мурата 4, сина Ахмета і Кесем Султан, який почав керувати країною коли йому було тільки 11 років.

Він увійшов в історію як Завойовник Багдаду і прославився своєю жорстокістю. До того ж, був перебірливий і примхливий в їжі, тож коли жорстокому правителю сподобалася нова страва з особливим чином приготованих баклажанів з м'ясом, то її на радощах назвали "хюнкара бегенді".

Друга версія походження стосується 1867 року, коли інший султан - Абдул-Азіз вирушив на запрошення імператора Франції Наполеона III відвідати Париж – на ті часи подія непересічна, адже до того турецькі султани виїжджали за межі своїх володінь лише для того, аби завоювати нові землі та народи. 

Францією Абдул-Азіз не обмежився, відправившись далі до Великої Британії і далі - в турне країнами Європи, запрошуючи лідерів країн у гості до своєї країни. Першою з вінценосних європейських осіб до Туреччини поїхала дружина Наполеона III Євгенія, поєднавши візит з відкриттям Суецького каналу.

У зв’язку із приїздом поважної гості у палаці був переполох, а особливо сильно дісталося кухарям – вони приготували безліч страв, але жодна з них не припала до смаку султану, який хотів здивувати гостю. Тож щойно знайшлася страва, яка султана все ж влаштувала, її нарекли "хюнкара бегенді".

Як готувати хюнкара бегенді

Інгрідієнти для:

  • 600 грамів ягнятини або телятини,
  • 2 цибулини середнього розміру,
  • 4 зубчики часнику,
  • 3 столові ложки оливкової олії,
  • 3 середніх помідора,
  • 1 столова ложка томатної пасти,
  • 2 склянки гарячої води,
  • 1 чайна ложка солі;
  • Для приготування пюре з баклажанів:
  • 4 середніх баклажана,
  • 1,5 чашки молока,
  • 1,5 столові ложки борошна,
  • 1 столова ложка вершкового масла,
  • 1/2 чашки тертого сиру,
  • 1 чайна ложка солі,
  • 1 чайна ложка чорного перцю.

Як приготувати м'ясо з баклажанним пюре хюнкара бегенді (Hünkar beğendi)

Надріжте 4 баклажана середнього розміру ножем і викладіть їх на деко.

Випікайте близько 20 хвилин при температурі 200 градусів.

Дайте баклажанам трохи охолонути і очистіть їх від шкірки.

У розігріту оливкову олію викладіть дрібно нарізану цибулю і смажте до золотистого кольору.

Всипте порубаний часник і порізане невеликими шматочками м'ясо та тушкуйте, доки виділений м'ясом сік не випарується.

Додайте томатну пасту, очищені і нарізані помідори, дві склянки гарячої води, сіль і перець. Готуйте м'ясо до повної готовності, коли воно стане м'яким.

Розтопіть на пательні вершкове масло, додайте борошно і перемішайте, після цього додайте попередньо розім'яті баклажани.

Влийте у пюре молоко, постійно помішуючи.

Посоліть, поперчіть,  додайте тертий сир і, перемішавши, зніміть з вогню.

Викладіть на тарілку готове пюре з баклажанів, а зверху покрийте його приготованим м’ясом. Подавайте у гарячому вигляді.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme