Історія на тарілці: Шлях цибулевого супу
Із самої лише цибулі, спецій та води чи з додаванням вина, сиру та вершків? Що б ви не обрали, з кількох простих інгрідієнтів можна приготувати вишукану та легку страву - цибулевий суп
- Головна
-
11 січня 2020 14:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Історія свідчить, що подоба цибулевого супу з’явилася ще у Стародавньому Римі. Саме там вперше зварили юшку з цибулі і годували нею римських легіонерів. Цибуля була ідеальною їжею для солдатів з кількох причин: дешева, проста у приготуванні, при цьому ситна та ще й вбиває мікроби.
Тоді вважалося, що цибуля у сирому вигляді може викликати головний біль, тож доводилося експериментувати із термічною обробкою, що і призвело до виникнення страви.
Далі протягом століть цибулева юшка лишалася їжою простого люду – рецепту такої "бідняцької" юшки не збереглося, але навряд чи він був надто вигадливим.
Та і перш ніж стати французьким делікатесом, цибулевий суп у Парижі готували для всіх охочих у районі "Ле Аль" (Les Halles), знаменитому "Череві Парижа". Там до знесення у 1971 році розміщувався величезний продуктовий ринок, а суп, до складу якого входили цибуля, яловичий бульон та сухий хліб подавали у найближчих харчевнях і вдень, і вночі – нічних гуляк у Парижі ніколи не бракувало.
У Франції є ще одна версія виникнення сирного супу – королівська. Згідно з легендою авторство рецепта приписують королю Людовику XV.
Одного разу він так захопився полюванням, що довелося лишитися на ніч у лісі, зупинившись у мисливському бидиночку. Ночівля була незапланованою, тож харчів із собою не брали, але король був стомлений і голодний. У будиночку знайшлися лише цибуля, трохи олії та пляшка ігристого вина. Людовик XV вирішив, що все це можна змішати і приготувати. Лук обсмажили в олії і залили ігристим - ось так власне і з'явився цибулевий суп по-французьки.
Цікаву історію про цибулевий суп розповів Олександр Дюма у Великому кулінарному словнику. За його словами, колишній король Польщі Станіслав під час однієї з подорожей в Версаль, куди він щорічно їздив провідати свою доньку королеву, зупинився в харчевні в Шалоні, де йому подали такий смачний цибулевий суп, що він не захотів продовжувати шлях, поки не навчиться готувати такий же. Кухар все показав, король все записав і привіз рецепт французькому королю.
Сьогодні існують десятки варіантів цибулевого супу. Навіть у Франції практично у кожного кухаря є власний рецепт. Однак, якими б не були відмінності, основи непохитні: цибуля, масло, бульйон, грінки та сир (часто - біле сухе вино).
Так само залишається незмінним і головний секрет смаку і аромату - тривала пасеровка цибулі в маслі. Взагалі для пасерування досить і півгодини, але кухарі стверджують, що поспішати не слід: чим процес довший, тим цікавішим буде кінцевий результат.
Рецепт цибулевого супу
Інгредієнти на 6 порцій:
1,25 кг ріпчастої цибулі
45 г вершкового масла
1 столова ложка рапсової олії (можна оливкової або звичайної соняшникової)
дрібка цукру
сіль і мелений перець - за смаком
500 мл легкого сухого білого вина
2 л яловичого бульйону
1 лавровий лист
6 товстих (близько 4 см) скибок білого хліба
375 г тертого сиру
Як готувати:
За допомогою овочерізки або просто гострим ножем наріжте цибулини тонкими кільцями або півкільцями. Відкладіть.
У великій каструлі з товстим дном розтопіть на середньому вогні вершкове масло, додайте рослинне. Висипте в каструлю нарізану кільцями цибулю, додавши цукор, сіль і перець, накрийте кришкою і пасеруйте, помішуючи, близько 25-30 хвилин, поки цибуля не стане м'якою, не набуде золотистого відтінку і злегка не карамелізуєтся.
Поради від редакції Depo.ua.
- Цибулевий суп вийде набагато ароматнішим, якщо ви візьмете для приготування кілька сортів цибулі – можна комбінувати солодкі та гіркі види - це значно урізноманітнить смак.
- Аби отримати більш густий та насичений суп, половину пасерованої цибулі можна перемолоти у блендері, додавши трохи бульону. Отриману масу розвести бульоном, додати вино та залишки цибулі та далі слідувати рецепту.
- Для додаткового вершкового смаку, наприкінці пасерування цибулі додайте 0,5 склянки вершків. Окрім цього, частину солі можна замінити соєвим соусом – це зробить смак цибулі яскравішим.
Додайте вино, збільште вогонь до максимуму і варіть 8-10 хвилин, поки рідина не випарується приблизно наполовину. Влийте бульйон, додайте лавровий лист, зменшіть вогонь до середнього і варіть, не накриваючи кришкою, близько 45 хвилин, поки суп не потемніє. Якщо рідина буде випаровуватися занадто швидко, додайте трохи води, накрийте каструлю кришкою і продовжуйте варити на середньому вогні.
Безпосередньо перед подачею на стіл розігрійте духовку до 200 ° С., розкладіть на деку шматочки хліба і обсмажте до появи золотистої скоринки - по 3-5 хвилин з кожного боку. Вийміть деко з духовки і відставте в сторону. Вийміть з супу лавровий лист і викиньте.
Розлийте гарячий суп в жаростійкі горщики, розставлені на деку. Покладіть на кожен з них по тосту і рівномірно посипте тертим сиром. Запікайте 10-15 хвилин, поки сир не розплавиться, а краї тостів не стануть світло-коричневими.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 17:23Армія Путіна ракетами обстріляла Харківську області: Прокуратура показала наслідки ФОТО
- 16:40На Прикарпатті затримали наркоторговця, який хотів стати "смотрящим" за Івано-Франківською областю ФОТО
- 15:32На Рівненщині двоє чоловіків напали на прикордонників
- 15:25Королева шоу й ікона стилю на сцені Osocor Residence — VERKA SERDUCHKA зіграє концерт просто неба
- 14:56Поранені українські захисники вирушили до Берліна – Кличко домовився про безкоштовне інноваційне протезування
- 14:24Тарантіно передумав знімати свій останній фільм "Кінокритик", - ЗМІ
- 13:42У держави немає грошей для порятунку Гостиного двору, Київ запропонував передати пам’ятку у власність громади
- 12:51 Україна отримує аварійну допомогу з Румунії, Польщі та Словаччини через дефіцит в енергосистемі
- 12:41Російські війська вдарили ракетами по Дніпровському району, - ОВА
- 12:29Справу про загибель помічника Залужного передано до суду
- 12:01На Харківщині водій на шкільному автобусі возив окупантів і снаряди: СБУ затримала колаборанта ФОТО
- 11:45З окупації повернули ще 6 українських дітей з родинами
- 11:29Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів на Запоріжжі
- 11:20СБУ затримала дніпрянина, який шукав позиції ППО та наводив ракети
- 10:47Окупанти вночі вдарили по Селидовому на Донеччині. Є жертва
- 10:35Синоптики попередили про зливи в деяких областях України
- 10:33На Хмельниччині вночі збили два БпЛА
- 09:36Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами": скільки вдалося збити
- 09:16У Чернігові завершено рятувальну операцію на місці ракетної атаки