Історія на тарілці: Що робить соус ткемалі по-справжньому смачним та автентичним
Цей соус обожнюють не тільки на його батьківщині – Грузії, а й далеко за її межами
- Головна
-
25 серпня 2019 17:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Зараз, коли сезон консервування на зиму в активній фазі – соус ткемалі, а точніше його історія та рецепт знадобиться тим господиням, які люблять радувати свою родину чимось незвичайним.
Що таке ткемалі
Ткемалі – це грузинська назва місцевого різновиду аличі, а також соусу, що виготовляється із неї. Слива-ткемалі є одним з підвидів аличі. Наукова назва її — Слива розчепірена (Prunus cerasifera або Prunus divaricata). Саме з неї готують однойменний соус — перлину грузинської кухні.
Використовують аличу різних кольорів, отримуючи соус різного кольору — червоний, жовтий, зелений. Смак соусу ткемалі варіює, однак він не повинен бути надмірно гострим і пекучим, а скоріше пікантно-кислим.
Ткемалі подають до яловичини, свинини, баранини, м'яса птиці, страв з картоплі. Ткемалі у грузинській кухні займає таке ж місце, як кетчуп у американській.
Секретна складова ткемалі
Необхідний елемент ткемалі — омбало (Menta pulegium), або м'ята болотна, що додає йому індивідуальність і закінченість. Окрім омбало, класичний ткемалі повинен містити зелений коріандр. Можна додавати каєнський перець (у помірній кількості), а також часник, кріп, петрушку, інколи цукор. Обов'язковий інгредієнт — сіль.
Види ткемалі
Залежно від виду слив (аличі), які використовуються в приготуванні, соус Ткемалі варіюється за смаковими якостями між кисло-солодким і кислим, а по колірних відтінках – від жовтувато-помаранчевих до бордових тонів. У сучасній кулінарії зустрічається зелений Ткемалі, в складі якого – зелені недоспелий сливи, агрус або ківі.
Червоний соус готують з червоної смородини, насичений бордо – з плодів терну. Зелений Ткемалі, так само як і червоний варіант – це непогана альтернатива класиці.
З чим грузини їдять ткемалі
Прості виноградарі і пастухи часто балували себе, своїх близьких і численні кампанії друзів прекрасним шашличком з баранини, запеченою річковою рибою або овочами. До них традиційно подавався соус Ткемалі. З давніх часів і по сьогоднішній день Ткемалі – найпопулярніший соус у всіх державних, а також приватних ресторанах і закусочних Грузії. Слава про нього розійшлася по багатьох куточків світу. Навіть примхливі французи включають цей соус в меню престижних закладів, передає sousec.ru.
Ткемалі: Найпростіший рецепт
Складові на 4-5 баняків
- Алича (ткемалі) 1 кг
- Часник 1 головка
- Сіль2 ч. л.
- Цукор 3 ч. л.
- Коріандр (горошини) 1 ч. л.
- Перець гострий стручковий0.5-1 шт
- Кріп 0.5 пучка
- Кінза 0.5 пучка
- М’ята 0.5 пучка
- Імеретинський шафран 1 ч. л.
Приготування:
- М’ята: Взагалі-то використовують "омбало" (Mentha pulegium), м’ята болотна. Але де її взяти у нас — я слабо уявляю. Але в магазинах продається м’ята свіжа звичайна. Я використовую її. В принципі можна використовувати і суху м’яту.
- 1 кг аличі (ткемалі) насипаємо в підходящу каструлю, заливаємо водою, щоб покрило сливи і ставимо на вогонь. Попереджаю, в момент закипання буде багато піни, треба стежити і помішувати. Варимо аличу. Якщо соус буде вживатися відразу, варити недовго — пару хвилин, а то й тільки дати закипіти. Якщо будете запаси на зиму робити — варити 15-20 хв.
- За цей час алича звариться, кісточка легко відокремитися. Пюре протерти крізь сито, відокремити кісточки. Я не викидаю шкірку. Вона добре зварилася, дає потрібну кислинку і непомітна в соусі.
- Протерти крізь сито, в такому варіанті, практично не можливо, тому кісточки вибираються руками після охолодження. Рідину, що залишилася після варіння, не виливайте.
- Часник почистити і кинути в блендер або сильно подрібнити, або навіть розтерти в ступці. Але блендером зручніше. Додати сіль, коріандр, всю зелень, очищений гострий перець, цукор. Якщо алича перезріла і не сильно кисла, можна додати 1. ч. л. винного оцту.
- Багато додають горіхову заправку. Але це опціонально. Стакан ядер волоських горіхів потовкти у ступці сіллю, часником і перцем до відділення масла, масло злити, а горіхи додати в соус. Але я так не роблю.
- Сильно подрібнити все. Повинна вийде каша.
- Додати аличу. Ще раз подрібнити.
- Тепер все вилити в каструлю і трохи розбавити рідиною, що залишилася після варіння аличі. Консистенція повинна бути як у сметани.
- Ставимо на вогонь. Доводимо соус ткемалі до кипіння. На дуже маленькому вогні, безперервно помішуючи, кип’ятимо 10 хвилин. Після цього розкладаємо соус ткемалі в стерилізовані баночки і закриваємо кришками. Даємо охолонути і ховаємо в холодильник. Дуже підходять баночки від фабричних соусів, з закрутками.
- Якщо соус ткемалі заготовляємо на зиму, варимо трошки довше. Розкладаємо в банки по самий верх. Закрити кришками. На Кавказі соус ткемалі роблять трохи більш рідким, розливають у пляшки, доливають зверху кілька крапель олії і закупорюють пробками, які потім смолять
- У нас все набагато простіше. Соус ткемалі неймовірно смачний. До зими він не достоїть, напевне. Його з’їдять набагато раніше. Просто намазавши собі пару шматків хліба і додавши стакан томатного соку.
Рецепт: djurenko.com
Нагадаємо, раніше Depo.ua розповідав неймовірну історію появи надзвичайно смачних тістечок з Португалії.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 14:54Офшори і завищені ціни: Попередні дані аудиту в Українській асоціації футболу шокують
- 12:51Захист критичної інфраструктури обговорили на РНБО
- 12:46 Хлопчика вдалося врятувати: Лисак спростував інформацію генпрокуратури про третю загиблу дитину
- 12:17Внаслідок удару по Дніпру загинула працівниця "Укрзалізниці". Ще 7 залізничників поранені
- 11:58Через обстріли Донеччини минулої доби загинуло 4 людини
- 11:34В Криму скасували парад до 9 травня
- 10:47Ракетна атака на Дніпропетровщину: В лікарні померла третя дитина
- 10:40Ракетно-дроновий удар по Одещині: Є влучання в критичну інфраструктуру
- 10:17 В Польщі затримали російського агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на президента України
- 09:56Укрзалізниця повідомляє про відновлення роботи вокзалу в Дніпрі
- 09:32Внаслідок масованої атаки на Дніпропетровщину загинуло 8 людей, з них двоє дітей, - Клименко
- 09:22ППО знищила російський літак Ту-22М3, понад 20 ракет і 14 "шахедів"
- 09:08Наталію Гуменюк звільнено з посади речника Сил оборони Півдня
- 08:54Під атакою росіян опинилися об'єкти "Укрзалізниці: Вокзал у Дніпрі не працює, є поранені серед залізничників
- 08:43В лікарні померла 8-річна дитина, що отримала важкі поранення під час атаки на Дніпропетровщину
- 08:41 На Харківщині через аварію від світла відключать половину регіону
- 08:36Харківська ОВА заявила про низку масованих обстрілів міста Вовчанськ: Є поранені ФОТО
- 08:34 Ракетний удар по Дніпру забрав щонайменше 2 життя. Ще 9 людей поранено ФОТО
- 08:10Втрати окупантів: За добу стало менше на 870 загарбників