Історія на тарілці: Рецепт піци


Піца – улюблениця мільйонів та одна з найбільш розповсюджених страв світу – пройшла довгий шлях еволюцій. Але хто і як її придумав?

Історія на тарілці: Рецепт піци…

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

До свого сучасного вигляду і смаку піца йшла довго. Найдавніший пращур – плоский хліб, існує на Землі близько 6000 років. З часом у нього почали додавати різноманітні інгредієнти – насіння і трави. Та на італійську хлібну традицію особливо вплинуло завезення помідорів з Південної Америки в 1522 році. Спочатку у країні вважали, що томати отруйні. Але у XVII столітті бідні селяни подолали свої сумніви щодо овоча і почали додавати його в хлібне тісто. Вважається, що так і були створені перші піци.

Попит на помідори збільшувався, а на продуктову арену вийшов сир моцарела. На той момент моцарелу у країні робили вже давно –приблизно з VII століття, коли завезли з Індії водяного буйвола. Але популярність продукту була невеликою і зростала помірно.  Але ось, у 1889 році сир і помідори зустрілися на тарілці.  

Цього року власник італійської таверни Дон Рафаель Еспозіто розробив піцу з помідорами, сиром моцарелла і базиліком - інгредієнтами, що представляють кольори італійського прапора. Він назвав піцу Маргаритою на честь королеви Італії Маргарити Терези Джованні. Так і народилася сучасна томатно-сирна піца.

У другій половині XIX століття піца емігрувала в Америку разом з італійцями. До кінця століття італійські емігранти почали відкривати власні пекарні і продавали як продукти, так і готову піцу. Дженнаро Ломбарді відкрив першу справжню американську піцерію в 1905 році на 53 1/3 Спрінг-стріт в Нью-Йорку, у частині міста відомій як Маленька Італія. А вже звідти піца активно почала ширитися світом. Та так активно, що нині у розвинених країнах навряд чи знайдеться містечко без своєї піцерії.

А ми пропонуємо вам приготувати цей кулінарний витвір вдома

Рецепт піци

Як приготувати тісто для піци

Багато хто готує вдома тісто для піци, як заманеться. В результаті воно виходить пухким, "пиріжковим" і зовсім не схожим на те, що ми звикли бачити у піцеріях. Втім, приготувати вдома тонке тісто для піцт зовсім не складно.

Інгрідієнти: 

  • тепла кип'ячена вода - 300 мл
  • сухі дріжджі - 10 гр
  • цукор - 2 ч.л.
  • сіль - 1 ч. Л.
  • борошно - 500 гр
  • рослинна олія (оливкова або соняшникова) - 2-3 ст. л.

Якщо ви хочете зробити оригінальне тісто для піци, ви також можете додати у нього сушені трави та спеції. Для цього чудово підійдуть щіпка базиліку, сушені томати та цибуля або будь-які ваші улюблені трави.

Як готувати тісто для піци

Спершу приготуйте опару. У глибоку ємність вилийте теплу воду, всипте цукор, сіль, дріжджі та 1 столову ложку борошна. Перемішайте і залиште на 20 хвилин. За цей час дріжджі забродять і покриються піною. 

Після цього в окремій ємності змішайте залишки борошна, сіль, олію та влийте приготовану опару. 

Отримане у результаті замісу тісто має бути не дуже щільним, але  пластичним і податливим, добре відставати від рук і не рватися.

Після цього тісто потрібно розкачати так тонко, як лише можливо, викласти на деко та почати начиняти інгредієнтами у наступній послідовності: томатний соус, сир та інші продукти. А варіацій тут безліч: все обмежується лише вашим смаком. Втім, ми наведемо кілька прикладів начинок класичної італійської піци (та не дуже).

Піца "Маргарита": 

  • томатний соус

  • помідори — 2 шт

  • 200 гр. сиру Моцарела

  • базилік

Піца "4 сири"

  • 100 мл. томатного соусу

  • 100 гр. сиру Моцарела

  • 30 гр. сиру Рокфор

  • 50 гр. сиру Гауда

  • 50 гр. козячого сиру

  • орегано

Піца "Пепероні"

  • 100-150 гр. сиру Моцарела

  • 100 гр. ковбаси пепероні

  • 80-100 гр. соусу томатного

  • 10 мл. оливкової олії

  • оливки

Після того, як ви обрали та виклали начинку, поставте піцу у духовку на 10-12 хвилин при температурі 250 градусів. Все, ваша піца готова!

Окрім класичного варіанту, є можливість приготувати піцу на пательні. Втім, для цього описане вище тісто не згодиться – воно просто не пропечеться достатньо добре. Тож для швидких перекусів вигадливі господарі та господарки вигадали швидку піцу на сковороді – така готується за 10 хвилин. Але, звісно ж, на класику вона не дуже схожа.

Для тіста: 

  • сметана — 4 ст. л.

  • майонез — 4 ст. л.

  • яйця — 2 штуки

  • борошно — 9 ст. л. (без гірки)

Начинка, як і завжди, може варіюватися. Ми пропонуємо взяти томатний соус, твердий сир, якесь м’ясо або ковбасу, помідор, цибулю, зелень.

Як приготувати піцу

Змішайте усі інгрідієнти для тіста. Воно має бути рідким, як сметана. 

Пательню поставте на вогонь та розігрійте. Змастіть її маслом. 

Після цього вилийте на неї тісто, і щойно воно трохи схопиться, викладайте начинку: томатний соус, усі інші інгредієнти, а зверху – тертий сир. Накрийте кришкою та чекайте. Піца буде готовою, коли сир згори добре розплавиться та покриє усю начинку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme