Історія на тарілці: Рецепт панакоти
Панакота – ніжний вершковий десерт, який нагадує "полегшений" варіант желе. На відміну від останнього, у цього смаколика ніжніша консистенція, м’якша структура та яскравий ванільний смак
- Головна
-
10 жовтня 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Основний інгрідієнт панакоти– жирні кондитерські вершки (можна брати як рослинного, так і тваринного походження). Можна і молоко – страва вийде менш калорійною, але більш схожою на "молочне желе" ніж на класичну панакоту. До готової панакоти подають свіжі фрукти, або ж зверху на ній готують додатковий шар із фруктового пюре, джему чи желе – це вже справа особистого смаку.
Батьківщина десерту – Італія. У перекладі з італійського panna cotta означає "варені вершки", "варений крем", і перші її версії, а радше пращури, були не дуже схожі на холодний десерт, який ми знаємо сьогодні.
У своїй первинній формі десерт панакота радше нагадував крем-брюле: суміш жирних вершків, яєчних білків і меду випікали на маленькому вогні. Оригінальний рецепт пана-коти готують дуже рідко: за смаком страва радше нагадує запечені вершки, а при її приготуванні потрібно постійно слідкувати за температурою та часом приготування, аби не прогавити потрібну консистенцію. Загалом, справа ця не з легких.
Класичним рецептом панакоти вважається сучасніший варіант. Він походить із півночі Італії – П'ємонту. Історично десерт готували із суміші вершків і відвару риб’ячих кісток (риб’ячий колаген). Аби покращити аромат, щедро додавали ванілі. Усе це в класичному рецепті також запікали, а вже потім – охолоджували. Подавали десерт разом з фруктами і келихом вина.
І лише із широким розповсюдженням пакетованого желатину італійці почали готувати панакоту із його додаванням, вже не випікаючи десерт.
Чудова новина – цю смакоту кожен може легко приготувати у себе вдома. У наступному рецепті ми пропонуємо вам приготувати панакоту з молока та вершків, з додаванням полуниці.
Панакота із полуницею
покроковий рецепт
Фото: depositphotos
Інгрідієнти для панакоти:
- 400 мл молока
- 400 мл вершків 35%
- 5 стол. лож. цукру
- 0,5 чайн. лож. екстракту ванілі
- 12 гр. желатину
- 60 мл. води для желатину
- Для полуничного конфітюру
- 200 гр. полуниці (можна брати заморожену)
- 75 гр. цукру
- 5 гр. пектину
Як готувати
- Для початку замочіть желатин у холодній воді. Паралельно у каструлю насипте цукор, додайте молоко, екстракт ванілі і вершки.
- Каструлю поставте на вогонь, помішуйте до розчинення цукру. Доведіть до кипіння і варіть 6-7 хвилин. Після цього зніміть із вогню.
- Додайте до маси набряклий желатин та розмішайте до однорідної консистенції. Після цього поставте ємність у холодну водяну баню.
- Розлийте панакоту у силіконові форми та поставте у морозильну камеру на 2 години або ж просто у холодильник, на 3-4 години чи й усю ніч.
- Полуничний конфітюр: від полуниці відділіть хвостики і половину усієї порції перебийте на пюре. Додайте 50 гр цукру і добряче перемішайте. Варіть на вогні (повільному) 5 хвилин. Поставте готовий конфітюр у холодильник до вистигання.
- Для подачі перекладіть готову панакоту на тарілки (або у креманки), і полийте зверху готовим конфітюром. Прикрасьте цілими ягодами.
Панакота з ряжанки
Фото: depositphotos
Крім того, пропонуємо вам приготувати найбільш простий варіант цього десерту, втім, вельми популярний – панакота з ряжанки. Спосіб приготування залишається класичним, втім, за основу ми братимемо не молоко, а ряжанку (беріть з якомога більшим відсотком вмісту жирів).
Інгрідієнти:
- 500 мл ряжанки
- 3,5 ч.л какао
- цукор або цукрозамінник – за смаком
- 10 гр желатину
- 100 мл води
Як готувати:
- Для початку залийте желатин теплою водою і поставте набухати.
- У той же час змішайте ряжанку, какао, цукор та збийте до пишної маси.
- Ретельно розмішайте ряжанку з желатином і розлийте по формам або креманкам і після ночі у холодильнику подавайте до столу.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 19:50 Стало відомо, коли у Києві повернуть оплату за паркування
- 18:49 В Польщі затримали чоловіка, який готував замах на Зеленського за змовою з РФ
- 18:05 Аграрії Харківщини отримають 30% знижку на залізничні перевезення – ОВА
- 17:34Футбольний чемпіонат Європи-2024: де легально дивитися в Україні
- 17:23Армія Путіна ракетами обстріляла Харківську області: Прокуратура показала наслідки ФОТО
- 16:40На Прикарпатті затримали наркоторговця, який хотів стати "смотрящим" за Івано-Франківською областю ФОТО
- 15:32На Рівненщині двоє чоловіків напали на прикордонників
- 15:25Королева шоу й ікона стилю на сцені Osocor Residence — VERKA SERDUCHKA зіграє концерт просто неба
- 14:56Поранені українські захисники вирушили до Берліна – Кличко домовився про безкоштовне інноваційне протезування
- 14:24Тарантіно передумав знімати свій останній фільм "Кінокритик", - ЗМІ
- 13:42У держави немає грошей для порятунку Гостиного двору, Київ запропонував передати пам’ятку у власність громади
- 12:51 Україна отримує аварійну допомогу з Румунії, Польщі та Словаччини через дефіцит в енергосистемі
- 12:41Російські війська вдарили ракетами по Дніпровському району, - ОВА
- 12:29Справу про загибель помічника Залужного передано до суду
- 12:01На Харківщині водій на шкільному автобусі возив окупантів і снаряди: СБУ затримала колаборанта ФОТО
- 11:45З окупації повернули ще 6 українських дітей з родинами
- 11:29Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів на Запоріжжі
- 11:20СБУ затримала дніпрянина, який шукав позиції ППО та наводив ракети
- 10:47Окупанти вночі вдарили по Селидовому на Донеччині. Є жертва