Історія на тарілці: Рецепт панакоти

Панакота – ніжний вершковий десерт, який нагадує "полегшений" варіант желе. На відміну від останнього, у цього смаколика ніжніша консистенція, м’якша структура та яскравий ванільний смак

Історія на тарілці: Рецепт панакоти…
Фото: depositphotos

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Основний інгрідієнт панакоти– жирні кондитерські вершки (можна брати як рослинного, так і тваринного походження). Можна і молоко – страва вийде менш калорійною, але більш схожою на "молочне желе" ніж на класичну панакоту. До готової панакоти подають свіжі фрукти, або ж зверху на ній готують додатковий шар із фруктового пюре, джему чи желе – це вже справа особистого смаку. 

Батьківщина десерту – Італія. У перекладі з італійського panna cotta означає "варені вершки", "варений крем", і перші її версії, а радше пращури, були не дуже схожі на холодний десерт, який ми знаємо сьогодні.

У своїй первинній формі десерт панакота радше нагадував крем-брюле: суміш жирних вершків, яєчних білків і меду випікали на маленькому вогні. Оригінальний рецепт пана-коти готують дуже рідко: за смаком страва радше нагадує запечені вершки, а при її приготуванні потрібно постійно слідкувати за температурою та часом приготування, аби не прогавити потрібну консистенцію. Загалом, справа ця не з легких.

Класичним рецептом панакоти вважається сучасніший варіант. Він походить із півночі Італії – П'ємонту. Історично десерт готували із суміші вершків і відвару риб’ячих кісток (риб’ячий колаген). Аби покращити аромат, щедро додавали ванілі. Усе це в класичному рецепті також запікали, а вже потім – охолоджували. Подавали десерт разом з фруктами і келихом вина.

І лише із широким розповсюдженням пакетованого желатину італійці почали готувати панакоту із його додаванням, вже не випікаючи десерт. 

Чудова новина – цю смакоту кожен може легко приготувати у себе вдома. У наступному рецепті ми пропонуємо вам приготувати панакоту з молока та вершків, з додаванням полуниці.

Панакота із полуницею 

покроковий рецепт

Панакота із полуницею 
Фото: depositphotos

Інгрідієнти для панакоти:

  • 400 мл молока
  • 400 мл вершків 35%
  • 5 стол. лож. цукру
  • 0,5 чайн. лож. екстракту ванілі
  • 12 гр. желатину
  • 60 мл. води для желатину
  • Для полуничного конфітюру
  • 200 гр. полуниці (можна брати заморожену)
  • 75 гр. цукру
  • 5 гр. пектину

Як готувати

  1. Для початку замочіть желатин у холодній воді. Паралельно у каструлю насипте цукор, додайте молоко, екстракт ванілі і вершки. 
  2. Каструлю поставте на вогонь, помішуйте до розчинення цукру. Доведіть до кипіння і варіть 6-7 хвилин. Після цього зніміть із вогню. 
  3. Додайте до маси набряклий желатин та розмішайте до однорідної консистенції. Після цього поставте ємність у холодну водяну баню.
  4. Розлийте панакоту у силіконові форми та поставте у морозильну камеру на 2 години або ж просто у холодильник, на 3-4 години чи й усю ніч.
  5. Полуничний конфітюр: від полуниці відділіть хвостики і половину усієї порції перебийте на пюре. Додайте 50 гр цукру і добряче перемішайте. Варіть на вогні (повільному) 5 хвилин. Поставте готовий конфітюр у холодильник до вистигання. 
  6.  Для подачі перекладіть готову панакоту на тарілки (або у креманки), і полийте зверху готовим конфітюром. Прикрасьте цілими ягодами.

Панакота з ряжанки

Панакота з ряженки
Фото: depositphotos

Крім того, пропонуємо вам приготувати найбільш простий варіант цього десерту, втім, вельми популярний – панакота з ряжанки. Спосіб приготування залишається класичним, втім, за основу ми братимемо не молоко, а ряжанку (беріть з якомога більшим відсотком вмісту жирів).

Інгрідієнти:

  • 500 мл ряжанки
  • 3,5 ч.л какао
  • цукор або цукрозамінник – за смаком
  • 10 гр желатину
  • 100 мл води

Як готувати:

  1. Для початку залийте желатин теплою водою і поставте набухати.
  2. У той же час змішайте ряжанку, какао, цукор та збийте до пишної маси.
  3. Ретельно розмішайте ряжанку з желатином і розлийте по формам або креманкам і після ночі у холодильнику подавайте до столу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"