Історія на тарілці: Рецепт окрошки

Окрошка - це холодний суп, який, якщо не заливати квасом або ж кефіром, буде салатом. Дивна страва, чи не так? 

Історія на тарілці: Рецепт окрошки…

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Окрошка – традиційна для українців страва, яку (щоправда, у трохи іншому вигляді) знали ще за часів Київської Русі. Сама назва "окрошка" походить від дієслова "кришити", тобто дрібно нарізати, подрібнювати. 

Зазвичай основу окрошки становлять нейтральні за смаком овочі (наприклад, картопля, ріпа, бруква), до яких додаються пряні трави, варені яйця і, нарешті, заправка. Для м'ясної окрошки на Русі вважали за краще поєднувати кілька видів нежирного м'яса. Пояснюється це досить просто: найчастіше використовувалися не спеціально підготовлені інгредієнти, а залишки м'яса від приготування інших страв. Але якщо м'ясну окрошку готували в основному для панів.

От тільки спочатку заливали її не вже традиційним квасом – його рецепт ви можете прочитати за посиланням, а капустяним або огірковим розсолом. Тож така страва мала зовсім інший смак. 

Втім, із розвитком історії страва ставала все більш довільною. "Все, що знайдеться під рукою" залите заправкою – ось вам і окрошка у незліченній кількості варіацій. 

То що таке окрошка? Найбільш правильним буде сказати, що окрошка – це не стільки назва самої страви, скільки певна технологія приготування, кулінарний термін, який об'єднує під даною назвою цілу групу страв, що готуються за різними рецептами.(окрошка грибна, окрошка рибна, м'ясна, овочева тощо).

Замість квасу часто використовують кефір, сироватку, сметану, майонез, оцет, бульйон, йогурт, кисле молоко, мінеральну воду і навіть пиво. 

Хоча ці холодні супи нагадують радше інші страви: окрошка на кефірі - узбецький чалоп, на буряковому відварі - холодник, на мацоні - дограмач, на йогурті - таратор ... Схожа на окрошку страва є і в Індії. Для неї використовують курячий бульйон, змішаний з натуральним йогуртом. Також туди додають каррі, м'яту і імбир. А в Литві, наприклад, замість м'яса в окрошку кладуть м'ясний фарш, а в тарілку ще додають ложечку майонезу з часником.

Хтось готує окрошку зі смаженою картоплею, хтось із кількою, хтось із розтертим сиром та на шампанському. Тут головне – імпровізація, а обмкжкння – власний смак. 

Ми пропонуємо вам кілька рецептів, за якими ви зможете приготувати смачну окрошку. Втім, не варто обмежуватися лише написаним!

Окрошка на квасі

Інгрідієнти для окрошки на квасі: 

  • Квас хлібний 1,5 л;
  • Картопля варена 500 г;
  • Варена ковбаса або шинка 400 г;
  • Яйце куряче варене 3 штуки;
  • Редиска 200 г;
  • Солодкий перець 1 штука;
  • Сметана 500 г;
  • Огірки 300 г;
  • Спеції:  сіль, перець мелений чорний, цукор за смаком;
  • Зелень: Петрушка; Цибуля зелена; Кріп.

Як приготувати окрошку на квасі

  1. Картоплю та яйця варто завчасно відварити та дати остигнути.
  2. Відварені та охолоджені картоплю та яйця нарізати кубиками.
  3. Дрібно наріжте зелену цибулю. ЇЇ варто добре посолити і розім'яти виделкою, щоб цибуля пустила сік. 
  4. Наріжте варену ковбасу чи шинку, огірки, редиску і солодкий перець. 
  5. Дрібно накришити кріп і петрушку. 
  6. Всі продукти перемішати у каструлі і залити окрошку квасом. Додати розім’яту зелену цибулю. 
  7. За смаком посолити і поперчити, якщо хочеться гостроти.
  8. Добряче охолодіть готовий суп у холодильнику. Смачного!

рецепт окрошки на кефірі

Як зробити окрошку на кефірі

Для окрошки на кефірі зберігається технологія приготування з попереднього рецепту, по 5 пункт включно. Для того, аби зробити смачну окрошку на кефірі, його варто розбавити мінеральною або звичайною водою, залежно від смаку. Співвідношення може бути 50/50 або ж інакшим – це залежить від того, наскільки насичений смак заправки ви бажаєте. Не забудьте посолити та поперчити рідину за смаком.

З якими ще заправками можна зробити окрошку:

  • з айраном, кумисом, сироваткою, йогуртом, сколотинами, мацоні або кисляком;
  • з чайним грибом;
  • з мінеральною водою;
  • з відварами щавлю, порічки, смородини;
  • з перебродженим березовим соком;
  • з буряковим маринадом;
  • з пивом (найкраще — безалкогольним);
  • з шампанським (найкраще — брют).

Які ще інгрідієнти можна додати до окрошки?

"Класичними" інгрідієнтами будь-якої окрошки вважають варені яйця, свіжі огірки, редис, зелена цибуля і кріп. Крім цього, окрошку можна приготувати:

з м'ясом; з морепродуктами, з крабовими паличками, з рибою — смаженою, вареною, копченою; з солоними або маринованими грибами; з соленим огірком; з яблуками (свіжими або моченими); з оливками; з каперсами; шпинатом; персиками або абрикосами; капустою (свіжою або квашеною); ревенем; з зеленим горошком;  з вареним буряком; з хріном; з сиром.

Пам’ятайте, що ваша ідеальна окрошка – це конструктор, який ви маєте зібрати самотужки методом проб. Смачного!

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"