Історія на тарілці: Рецепт лінивих голубців

Голубці – одна з відомих усім українцям страв ще з дитинства. Та звідки вони взялися у нашій кухні

Історія на тарілці: Рецепт лінивих голуб…
Фото: Shutterstock

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Як це часто буває, першість у винаході голубців або схожих страв приписують собі багато народів. Особливо цікаві історичні зв’язки з цією стравою можна побачити у Китаї та Греції.

"Подайте мені капустяне листя з м'ясом!" - саме так сказав один з персонажів комедії Арістофана (425 р до н.е.). Чим вам не опис цієї страви? А, можливо, навіть таких улюблених хазяями й хазяйками лінивих голубців. 

Тож одна з версій походження голубців каже нам, що їх могли готувати ще у Греції, більше двох з половиною тисяч років тому. 

Втім, є й інші версії – щоправда, не набагато молодші. У Китаї ходить легенда, що близько 2 тис. років тому китайський вчений впав у річку. У тій річці водилися кровожерливі риби, тож, аби врятувати свого вчителя, його послідовники почали кидати у воду їжу – аби відволікти хижаків. І перше, що трапилося під руку - це рис і капуста. Учні почали загортати рис у капусту і кидати ці "бомбочки" у воду. Врешті, один із них вирішив і сам спробувати, чим це вони годують хижу рибу, і смак страви йому дуже сподобався. Так китайська кухня отримала нову страву.

Ще одна версія походження голубців пов’язує їх з долмою – стравою, родом з Туреччини, яку готують, завертаючи фарш баранини у листя винограду. Європа познайомилася із цією стравою у 15 сторіччі, та видозмінила приготування, використовуючи замість листя винограду пелюстки капусти.

Щодо приготування лінивих голубців, то, ймовірно, цей економний у плані часу шлях приготування голубців винайшли, поспішаючи на роботу – а от коли саме і де, достеменно невідомо. І сьогодні ми пропонуємо вам саме рецепт лінивих голубців. приготувати саме цей варіант страви.

Ліниві голубці: покроковий рецепт

Інгредієнти:

  • 500 г м'ясного фаршу,
  • 100 г рису,
  • 700 г капусти,
  • 1 морква,
  • 2 цибулини,
  • 3 зубки часнику,
  • зелень,
  • 1 ст. ложка томатної пасти (або 1 стакан томатного соку),
  • 3 ст. ложки олії,
  • 2 лаврових листки,
  • 3 горошини духмяного перцю,
  • паприка мелена за смаком,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком,
  • 200 мл бульйону або води.

Приготування лінивих голубців:

1. Перед приготуванням голубців потрібно відварити рис в підсоленій воді 10 хвилин і злити воду.

Відварений рис

2. Капусту поріжте на невеликі квадратики. Моркву потріть на крупній тертці. Цибулю порізати на невеликі кубики. Часник і зелень подрібнити.

Нарізані овочі. Колаж

3. Налийте на розігріту пательню трохи олії та пасируйте цибулю з морквою протягом 5 хвилин.

Морква та цибуля обсмажуються на сковороді

4. Після цього обсмажте на пательні м’ясний фарш, приправляючи його за смаком протягом 10 хвилин. Додайте у нього рис і смажте ще 3-5 хвилин. Наприкінці додайте часник.

Фарш з рисом на сковороді

5. На дно форми налийте трохи олії і викладіть половину капусти, потім шар фаршу, лавровий лист, духмяний перець, паприку і знову шар капусти. Залийте ліниві голубці бульйоном (або водою) і тушкуйте тушкуй під кришкою на повільному вогні 20 хвилин.

На дні форми листя капусти, зверху фарш

6. Томатну пасту розбавте склянкою води, посоліть і залийте  ліниві голубці (або додайте томатний сік).

Додайте до томатної пасти води

7. Після цього варто доготувати ліниві голубці у духовці. Для цього поставте їх туди у розігріту до 180°С духову шафу на 10-15 хвилин. Наприкінці посипте голубці зеленню.

готові ліниві голубці

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"