Історія на тарілці: Рецепт лагмана

Лагман – це традиційна страва східної кухні із додаванням локшини. Ароматна і поживна, вона відома у казахській, афганській, таджицькій кухнях, а останнім часом набирає популярність і в європейських країнах

Марія Зайчик
Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці: Рецепт лагмана…

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Про походження лагмана існує одна цікава легенда, яка переносить нас у древній Китай. Згідно з нею, на перехресті зустрілися три подорожні. Кожен йшов своєю дорогою, кожен мав свою мрію. Та у них всіх було дещо спільне: усі троє були дуже голодні. У кожного було із собою кілька продуктів, та ніхто не знав, що він може приготувати зі своїх наїдків. І тому трійця вирішила з'єднати свою провізію і приготувати одну страву на всіх.

У першого подорожнього було трохи м'яса і борошна, в іншого - глибока пательня і вода, у третього - трохи овочів і приправ. Вони розвели багаття і, об’єднавши усі інгредієнти, приготували перший у світі лагман. 

І саме тоді повз подорожніх проїжджав екіпаж китайського імператора. Його привабив приємний запах, і імператор приєднався до подорожніх. Страва настільки припала йому до смаку, що наказав готувати цю страву в кожному китайському домі.

Сама назва "лагман" перекладається як "розтягнуте тісто", адже для приготування справжнього лагмана використовують виключно локшину домашнього приготування.  І хоча варіацій страви тисячі, а кожна родина, що полюбляє лагман, має власний рецепт його приготування, одне залишається незмінним: готують лагман традиційно у казані.

А якщо вас цікавлять історії та рецепти інших рідких страв, погляньте на спосіб приготування сирного супу та історію його винайдення.

Лагман

Рецепт класичного лагмана

Інгрідієнти для приготування лагмана:

  • Яловичина - 600 г
  • Картопля - 200 г
  • Перець болгарський - 50 г
  • Морква - 80 г
  • Редька (за бажанням) - 50 г
  • Цибуля ріпчаста - 50 г
  • Часник - 10 г (2-3 зубчики)
  • Томатна паста - 40 г
  • або свіжі помідори - 3-4 шт.
  • Перець мелений (чорний і червоний) - 0,25 ч. ложки (за смаком)
  • Сіль за смаком
  • Бульйон м'ясний або вода - 1 л (за смаком)
  • Масло рослинне (або жир) - 30 г
  • Зелень (для подачі) - 2 ст. ложки (за смаком)

Для тіста:

  • Борошно пшеничне - 300 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Вода - 100 г

Як приготувати лагман

  1. Спочатку приготуємо локшину. Змішайте борошно, яйця та воду і замісіть прісне тісто.

  2. Тісто розкатайте до стану тонкої пластини (десь зо 2 мм завтовшки), згорніть рулетиком і наріжте тонкою довгою локшиною.

  3. Закип'ятіть 2 л води, додайте чайну ложку солі, опустіть  в окрім локшину і варіть до готовності 3-4 хвилини. 

  4. Готову локшину відкиньте на дуршляк.

  5. Для приготування соусу наріжте м’ясо дрібними шматочками та посоліть.

  6. Очистіть моркву та цибулю. Наріжте соломкою та кубиками відповідною Те ж саме зробіть із редькою та солодким перцем. 

  7. Очистіть та поріжте кубиками картоплю.

  8. Дрібно порубайте очищені зубчики часнику

  9. Розігрійте пательню або казанок, додайте туди рослинне масло. Викладіть м'ясо.

  10. Обсмажуйте на середньому вогні, помішуючи, до утворення рум'яної скоринки (10-15 хвилин).

  11. Потім до м'яса додайте моркву, цибулю, солодкий перець. Смажте ще 8-10 хвилин, періодично помішуючи.

  12. Викладіть все у казанок. Потім додайте картоплю, нарізану брусочками, дрібно рубаний часник, томатну пасту або нарізані свіжі помідори. Заправте чорним і червоним меленим перцем, сіллю.

  13. Залийте водою або бульйоном і тушкуйте ваджу (м'ясний соус з овочами) на слабкому вогні до готовності, 30-50 хв.

  14. Для подачі лагмана локшину підігрівають, опустивши в гарячу воду, і викладають в глибоку тарілку. Заливають локшину приготованим м'ясним соусом (як бульйоном) і посипають лагман рубаною зеленню.

Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme