Історія на тарілці: Рецепт фунчози

Фунчозу, або, як її ще називають, "скляну локшину" здебільшого готують із крохмалю золотистих бобів мунг. Вона позбавлена яскравого смаку, але має неймовірну властивість всотувати у себе приправи та соуси, і яскраво підкреслювати смак продуктів, з якими її готують

Історія на тарілці: Рецепт фунчози…

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них. 

Походження фунчози – це справжня таємниця, загублена у нетрях історії. Відомо лише, що поширюватися світом вона почала з Китаю, і більшість вважає її саме китайською національною стравою. Втім, на звання батьківщини фунчози також претендують Японія та Корея, а боби мунг культивували ще й у Індії.  Є й легенда, що фунчоза була ледь не основною стравою для японських ніндзя. Мовляв, страва допомагала швидко відновити сили перед наступним походом чи боєм. 

І легенді можна повірити, адже фунчоза – доволі корисний продукт. В її складі містяться вітаміни групи В, які добре впливають на роботу нервової системи, вітамін Е, який є сильним антиоксидантом та амінокислоти – необхідний матеріал для будівництва нових клітин. Окрім того, китайську локшину можна вживати людям з непереносимістю глютену. ⠀

Фунчоза

Фунчоза з овочами

Інгрідієнтидля фунчози:

  • Фунчоза 100 г
  • Морква 1,5 шт
  • Солодкий перець 1 шт
  • Огірки 1 шт
  • Часник 3 зубчики
  • Оцет 3 чайні ложки
  • Соєвий соус за смаком
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія 2 столові ложки

Як готувати фунчозу:

1. Локшину фунчозу залити окропом на 5 хвилин, додати солі. Потім промити її близько хвилини в холодній воді.

2. Моркву, перець, огірок нарізати тонкою соломкою, часник подрібнити.

3. У пательні розігріти олію і недовго пасерувати на ньому моркву з перцем, так, щоб овочі стали злегка м’якими. В кінці обсмажування додати часник.

4. Змішати фунчозу з пасерованими овочами і огірком. Додати 3 чайні ложки оцту і соєвий соус за смаком.

футчоза з куркою

Фунчоза з куркою

Інгрідієнти:

  • Куряче філе - 500 г
  • Фунчоза - 200 г
  • Стручкова квасоля - 400 г
  • Цибуля - 2 головки
  • Морква - 1 шт
  • Перець болгарський - 1 шт
  • Рисовий оцет - 50 мл
  • Соус соєвий - 50 мл
  • Сіль, перець чорний мелений - за смаком
  • Часник - 1 зубчик

Як готувати фунчозу з куркою: 

1. Наріжте філе довгими скибочками. Обсмажте на сильному вогні з додаванням спецій. До курки додайте цибулю, нарізану півкільцями, обсмажте усе разом.

2. Фунчозу на 5-7 хвилин залийте гарячою водою, потім промийте прохолодною.

3. Болгарський перець наріжте соломкою. Моркву натріть на крупній тертці. Стручкову квасолю відваріть. Потім обсмажте стручкову квасолю, моркву, перець до готовності, додавши спеції і дрібно нарізаний часник.

4. Змішайте у великій тарі приготовані курку з цибулею, фунчозу і овочі. Заправте рисовим оцтом і соєвим соусом.

фунчоза з креветками

Фунчоза з креветками

Інгрідієнти (1 порція):

  • Фунчоза 35 г
  • Креветки 150 г
  • Цукіні 150 г
  • Солодкий перець 50 г
  • Печериці 2 штуки
  • Часник 1 зубчик
  • Соєвий соус 2 столові ложки
  • Оливкова олія ½ чайної ложки

Як приготувати фунчозу з креветками

1. Цукіні і перець нарізати соломкою, гриби нарізати на пластини.

2. Обсмажити овочі на оливковій олії.

3. Креветки відварити, додати до овочів.

4. Влити соєвий соус і видавити часник через Часничниці. Загасити 6-7 хвилин.

5. Суху фунчозу замочити в окропі 4 хвилини, потім промити холодною водою і додати до овочів і креветок. Перемішати.

6. Потушкувати все 2 хвилини. При подачі посипати кунжутом і свіжою зеленню.

фунчоза вегетаріанська

Фунчоза з грибами

Інгрідієнти:

  • Скляна локшина - 150 г
  • Гриби шиітаке сухі - 40 г
  • Морква - 0,5 шт.
  • Перець болгарський - 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Цибуля зелена - 6 шт.
  • Перець гіркий - 1 шт. (Маленький)
  • Часник - 1 часточка
  • Імбир сухий - 1 ч.л.
  • Соєвий соус - 30 мл
  • Цукор - щіпка

Для подачі:

  • Кінза - 1 пучок
  • Кунжут - за смаком

Як готувати фунчозу з грибами:

  1. Гриби попередньо необхідно залити окропом і залишити на 30-40 хвилин. Потім воду злити.

  2. Всі овочі нарізати тонкою соломкою, обсмажити на олії. Смажимо на сильному вогні, постійно помішуючи, щоб не згоріли. Готувати до стану аль-денте.

  3. Додаємо нарізані соломкою гриби, соєвий соус, мелений імбир, цукор. Прогріваємо на великому вогні при постійному помішуванні 1 хвилину.
  4. Локшину відварюємо протягом 3 хвилин, вкинувши її в киплячу воду. Потім воду зливаємо, промиваємо фунчозу холодною водою ...
  5. Викладаємо фунчозу до овочів Добре перемішуємо. Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"