Історія на тарілці: Рецепт фунчози
Фунчозу, або, як її ще називають, "скляну локшину" здебільшого готують із крохмалю золотистих бобів мунг. Вона позбавлена яскравого смаку, але має неймовірну властивість всотувати у себе приправи та соуси, і яскраво підкреслювати смак продуктів, з якими її готують
- Головна
-
17 жовтня 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Походження фунчози – це справжня таємниця, загублена у нетрях історії. Відомо лише, що поширюватися світом вона почала з Китаю, і більшість вважає її саме китайською національною стравою. Втім, на звання батьківщини фунчози також претендують Японія та Корея, а боби мунг культивували ще й у Індії. Є й легенда, що фунчоза була ледь не основною стравою для японських ніндзя. Мовляв, страва допомагала швидко відновити сили перед наступним походом чи боєм.
І легенді можна повірити, адже фунчоза – доволі корисний продукт. В її складі містяться вітаміни групи В, які добре впливають на роботу нервової системи, вітамін Е, який є сильним антиоксидантом та амінокислоти – необхідний матеріал для будівництва нових клітин. Окрім того, китайську локшину можна вживати людям з непереносимістю глютену. ⠀
Фунчоза з овочами
Інгрідієнтидля фунчози:
- Фунчоза 100 г
- Морква 1,5 шт
- Солодкий перець 1 шт
- Огірки 1 шт
- Часник 3 зубчики
- Оцет 3 чайні ложки
- Соєвий соус за смаком
- Сіль за смаком
- Рослинна олія 2 столові ложки
Як готувати фунчозу:
1. Локшину фунчозу залити окропом на 5 хвилин, додати солі. Потім промити її близько хвилини в холодній воді.
2. Моркву, перець, огірок нарізати тонкою соломкою, часник подрібнити.
3. У пательні розігріти олію і недовго пасерувати на ньому моркву з перцем, так, щоб овочі стали злегка м’якими. В кінці обсмажування додати часник.
4. Змішати фунчозу з пасерованими овочами і огірком. Додати 3 чайні ложки оцту і соєвий соус за смаком.
Фунчоза з куркою
Інгрідієнти:
- Куряче філе - 500 г
- Фунчоза - 200 г
- Стручкова квасоля - 400 г
- Цибуля - 2 головки
- Морква - 1 шт
- Перець болгарський - 1 шт
- Рисовий оцет - 50 мл
- Соус соєвий - 50 мл
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком
- Часник - 1 зубчик
Як готувати фунчозу з куркою:
1. Наріжте філе довгими скибочками. Обсмажте на сильному вогні з додаванням спецій. До курки додайте цибулю, нарізану півкільцями, обсмажте усе разом.
2. Фунчозу на 5-7 хвилин залийте гарячою водою, потім промийте прохолодною.
3. Болгарський перець наріжте соломкою. Моркву натріть на крупній тертці. Стручкову квасолю відваріть. Потім обсмажте стручкову квасолю, моркву, перець до готовності, додавши спеції і дрібно нарізаний часник.
4. Змішайте у великій тарі приготовані курку з цибулею, фунчозу і овочі. Заправте рисовим оцтом і соєвим соусом.
Фунчоза з креветками
Інгрідієнти (1 порція):
- Фунчоза 35 г
- Креветки 150 г
- Цукіні 150 г
- Солодкий перець 50 г
- Печериці 2 штуки
- Часник 1 зубчик
- Соєвий соус 2 столові ложки
- Оливкова олія ½ чайної ложки
Як приготувати фунчозу з креветками
1. Цукіні і перець нарізати соломкою, гриби нарізати на пластини.
2. Обсмажити овочі на оливковій олії.
3. Креветки відварити, додати до овочів.
4. Влити соєвий соус і видавити часник через Часничниці. Загасити 6-7 хвилин.
5. Суху фунчозу замочити в окропі 4 хвилини, потім промити холодною водою і додати до овочів і креветок. Перемішати.
6. Потушкувати все 2 хвилини. При подачі посипати кунжутом і свіжою зеленню.
Фунчоза з грибами
Інгрідієнти:
- Скляна локшина - 150 г
- Гриби шиітаке сухі - 40 г
- Морква - 0,5 шт.
- Перець болгарський - 0,5 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Цибуля зелена - 6 шт.
- Перець гіркий - 1 шт. (Маленький)
- Часник - 1 часточка
- Імбир сухий - 1 ч.л.
- Соєвий соус - 30 мл
- Цукор - щіпка
Для подачі:
- Кінза - 1 пучок
- Кунжут - за смаком
Як готувати фунчозу з грибами:
-
Гриби попередньо необхідно залити окропом і залишити на 30-40 хвилин. Потім воду злити.
-
Всі овочі нарізати тонкою соломкою, обсмажити на олії. Смажимо на сильному вогні, постійно помішуючи, щоб не згоріли. Готувати до стану аль-денте.
- Додаємо нарізані соломкою гриби, соєвий соус, мелений імбир, цукор. Прогріваємо на великому вогні при постійному помішуванні 1 хвилину.
- Локшину відварюємо протягом 3 хвилин, вкинувши її в киплячу воду. Потім воду зливаємо, промиваємо фунчозу холодною водою ...
- Викладаємо фунчозу до овочів Добре перемішуємо. Смачного!
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:27Дозволяє зберегти життя кулеметника: нацгвардійці отримали бойовий модуль дистанційного керування "Wolly"
- 20:27Віталій Кличко: В Києві провели для поранених захисників "Риболовлю з пікніком"
- 19:35 Міністр агрополітики Сольський подав заяву про відставку: його підозрюють у незаконному заволодінні землею
- 18:25На Дніпропетровщині викрили на хабарі голову райсуду ФОТО
- 17:21 На Харківщині окупанти вдарили по вокзалу: Є поранені
- 17:06Експерт: СБУ розширила перелік цілей по яким б'є в рф – настала черга великих нафтобаз
- 16:31Агент фсб, який "змалював" укріпрайони на Харківщині, сів на 15 років
- 16:19YouTube XSPORT досяг позначки 500 000 підписників
- 16:16росіяни атакували Суми та Дніпропетровщину
- 15:24 На Донеччині через атаки росіян загинули чотири людини, ще шестеро — поранені
- 14:28На Волині двох прикордонників запідозрили у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
- 13:10"Приходьте люди на вечір у Клюб": Олег Скрипка запрошує на грандіозний ювілейний концерт на честь свого 60-річчя
- 12:48Росіяни з дрона атакували вантажівку на Херсонщині
- 12:10Прикордонники натрапили на засідку ворожої ДРГ на Сумщині
- 12:00Подробиці вибуху в Миколаєві: Здетонували боєприпаси, загинуло двоє військових
- 11:40Через обстріл постраждала вітрова електростанція на півдні, — Міненерго
- 11:28Подробиці удару по Черкащині: Ворог вдарив ракетами по Смілі ФОТО
- 10:53Папа Римський Франциск закликав усі країни, що воюють, шукати перемовин і миру
- 10:42 На Хмельниччині чоловік відкрив вогонь з рушниці по правоохоронцях ФОТО