Історія на тарілці: Рецепт дерунів

Деруни – страва, яка чи не кожному українцю знайома із раннього дитинства.  Хоча, ви можете знати її і під зовсім іншими назвами – тертюхі, терчінікі, беці, гейзебубели, кийзлики і кремзлики, рисилованики і пертушаники… Загалом, такі звичні деруни в Україні мають чи не з десяток імен

Марія Зайчик
Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці: Рецепт дерунів…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Звісно ж, основний інгрідієнт – картопля у тертому вигляді. Власне, звідси назва "деруни" і походить – від тертої (або, як інколи кажуть, "дертої" картоплі).

Але звідки ж вони до нас прийшли? Насправді, нині за право стати батьківщиною дерунів змагається чи не половина світу. І хоча розповсюдженою є думка, що ця страва прийшла до нас із Білорусі, ця теорія має вельми великі шанси виявитись хибною, і ось чому.

В Америці, звідки картопля родом, бульбу запікали, але традиції приготування страв із тертих коренеплодів не було. А першою європейською країною, яка сповна освоїла картоплю, була Німеччина. У 1830 році світ побачила книга польського кухаря Яна Шітлера "Кухар добрі навучани". І ось у цій книзі згадувався рецепт картопляних оладок з німецьких джерел. 

Тому, найбільш вірогідно, що знайомі усім нам деруни спершу з'явилися на німецькій, а не на білоруській кухні. 

Сьогодні ми пропонуємо вам кілька рецептів дерунів, та початок у кожного з них однаковий.

Натріть картоплю на крупній або дрібній (за смаком) терці, злийте з неї зайву рідину. Також додайте до картоплі порізану цибулю та сире яйце (пропорції буде вказано у рецептах). Після цього у масу потрібно буде поступово додавати борошно – до консистенції густої сметани. І, звісно ж, сіль та спеції за смаком.

Деруни з сиром

Інгредієнти для дерунів с сиром:

  • 500-600 грам картоплі, почистити, натерти
  • 1 велика або дві середніх цибулини (почистити, крупно порізати)
  • 1 яйце
  • 2 ст.л. борошна
  • Сіль 
  • Чорний мелений перець
  • Соняшникова або оливкова олія для смаження
  • Для начинки:
  • 200 грам домашнього сиру
  • 1 яйце
  • Сіль
  • Чорний мелений перець

Як приготувати деруни:

1) Виконайте дії із загальної інструкції вище, використовуючи інгредієнти у заданих пропорціях.

2) Для начинки сир змішайте з яйцем, додайте сіллю та перцем за смаком. Перемішайте та протріть через сито.

3) На середньому вогні розігрійте олію у пательні з товстим дном. Далі потрібно викласти ложкою невелику кількість картопляної маси, формуючи оладки, розрівнюючи, щоб вони були якомога тоншими. Згори викласти по ложці сирної маси і обережно розрівняти. За цим – викласти ще трохи картопляної маси, щоб та повністю покривала сирну.

4) Смажити з обох сторін до готовності. Після цього викладіть готові деруни на паперові рушники, аби вони всотали у себе зайвий жир.

Якщо ж ви хочете приготувати пишні деруни з м’ясом, до вашої уваги наступний рецепт:

Деруни з фаршем

Інгредієнти:

  • Фарш (свинина і яловичина) — 250 грам
  • Картопля (бажано велика) — 8 штук
  • Яйце куряче — 2 штуки  
  • Борошно пшеничне —3 столові ложки  
  • Цибуля ріпчаста    2 штуки 
  • Сіль  кухонна — за смаком
  • Масло рослинне для смаження  

Як готувати деруни з фаршем:

1) Виконайте дії із загальної інструкції вище, використовуючи інгредієнти у заданих пропорціях.

2) Для начинки розморозьте фарш, щедро додайте у нього спецій та дрібно порізаної цибулі.

3)Аналогічним із попереднім рецептом способом сформуйте деруни на пательні: спочатку ложка картопляної маси, згори - фаршу, і накрити все це ще однією ложкою картопляної маси.

4) Смажити з обох сторін до готовності.

Подавати деруни до столу варто зі сметаною, сиром, шкварками чи соломахою. До речі, ви сміливо можете поекспериментувати із народними рецептами. Так, іноді при подачі до дерунів замість сметани додавали сметанний соус з наступними складниками: власне, сметаною, підсмаженою цибулею, грибами та підсмаженим борошном (для густоти). І, звісно ж, з сіллю та перцем. 

Крім того, ви можете приготувати деруни у горщиках. Для цього викладіть їх у посудину та залийте сметаною чи сметанним соусом, поклавши все це у піч (духовку) ще хвилин на 15-20. Так страва стане набагато ніжнішою. 

Але якщо ви хочете справді по-новому відкрити для себе страву дитинства, ми можемо порадити вам наступний рецепт:

Деруни по-селянськи

Інгредієнти для дерунів по-селянськи:

  • 10 середніх картоплин
  • 3-4 столові ложки борошна
  • 100 грам молока
  • 1 яйце
  • 200 г м’яса
  • 300 грам грибів 
  • 3-4 цибулини
  • 250 грам сметани
  • Олія, сіль, перець.

Як готувати:

1) Аби приготувати деруни по селянськи, спочатку приготуйте класичні деруни, як зазначено у загальній інструкції вище. Смажте відповідну масу до готовності.

2) Поріжте м’ясо (підійде будь-яке, за смаком), розігрійте пательню та обсмажте його. Додайте сіль, перець та спеції за смаком.

3) Окремо одне від одного  обсмажте гриби та порізану півкільцями цибулю.

4) М’ясо перемішайте з грибами.

5) Заповніть горщики у наступній послідовності:  2-3 маленькі деруни, шар мяса з грибами,шар цибулі. Повторювати аж до заповнення горщика.

6) Розведіть сметану з водою (70/30), додайте у не трохи солі та залийте горщики. Запікайте у доховій шафі протягом 20-30 хвилин, при температурі у 160-180 градусів.  Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme