Історія на тарілці: Рецепт чихіртми

Чихіртма – це традиційний грузинський суп, а радше, загущений борошном концентрований бульйон

Історія на тарілці: Рецепт чихіртми…

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них. 

Загалом історія самої чахиртми достеменно невідома. Втім, рецептура цього незвичайного (за нашими мірками) супу повністю відповідає грузинській традиції. 

Там супи готуються майже без овочевої гущавини, але консистенці бульону набагато щільніша за звичні нам варіанти супів, на кшталт, навіть, борщу. 

Густота зазвичай досягається додаванням яєчних жовтків або цілих яєць, а також борошна. Щоб яйця при нагріванні не згорнулися, їх змішують з кислим середовищем. Для цього застосовують оцет, кислі фруктові соки або мацоні. Але найчастіше в ролі кислого середовища використовується загущенное і висушене пюре сливи ткемалі. До того ж, грузини стверджують, що кислинка значно підвищує засвоюваність страв.

Цікавою є і сама технологія введення яйця в гарячий бульйон – вона досить складна, і виникла першопочатково на Сході (Персія). По ходу приготування в супи спочатку вводиться борошняна заправка, страва доводиться до кипіння, вариться на слабкому вогні 5 хвилин. Після цього суп знімають з вогню і обережно тонким струменем при постійному змішуванні вливають збиті з сіллю і оцтом жовтки. В борошняну заправку додають цибулю, в яєчну - шафран, перець, кінзу. Готова чихіртма, поряд з звичайно застосовуваними приправами і спеціями, заправляється коріандром, корицею і м'ятою.

Втім, сучасні рецепти пропонують чихіртму у дещо простішому вигляді. Ми пропонуємо вам розглянути кілька рецептів, аби приготувати чихіртму вдома.

Чихіртма з яйцями

фото супа
Фото: depositphotos.com

Інгрідієнти: 

  • курка ;
  • 2 яйця;
  • пучок кінзи;
  • 1-2 головки цибулі;
  • лавровий лист;
  • гострий червоний перець;
  • оцет (2-3 чайні ложки);
  • 2-4 столові ложки борошна;

 

Як готувати чихіртму з яйцями:

  1. Спочатку варимо курку, додавши до води  цибулю і лавровий лист.
  2. Зварену курку дістаємо, а бульйон проціджуємо. Якщо він надто жирний, має сенс зняти жир.
  3. Далі бульйон  потрібно знову закип'ятити, але перед тим, як поставити його на вогонь, налийте невелику кількість в чашку або миску - в цьому охолодженому бульйоні ми розведемо борошно у заданих пропорціях.
  4. Цю розведену муку виливаємо в киплячий бульйон та добре розмішуємо.
  5. Варимо хвилин десять. Поки вариться бульйон, збиваємо в склянці яйця, додаємо до них оцет ( 2-3 чайні ложки). Ця суміш теж виливається в бульйон і ретельно перемішується.
  6. Варіть ще кілька хвилин та зніміть з вогню.
  7. Після цього додайте сіль за смаком та висипте дрібно нарізану кінзу. Смачного!

Чихіртма з жовтками

фото чихиртми
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • куряче філе або баранина - 400 г,
  • вода - 2 л,
  • цибуля ріпчаста - 100 г,
  • борошно пшеничне - 20 г,
  • масло вершкове - 20 г,
  • жовток курячий - 2 шт.,
  • настій шафрану - 2 мл,
  • оцет винний - 40 мл,
  • зелень петрушки і кінзи - 50 г,
  • перець,
  • сіль.

Як готувати чихіртму з жовтками: 

  1. Баранину або куряче філе промийте, наріжте невеликими шматочками, залийте 2 літрами холодної води і варіть до готовності.
  2. Потім, м'ясо потрібно вийняти, а бульйон процідити.
  3. Після цього варто зайнятися цибулею: очистити, дрібно нарізати і обсмажити на пательні в маслі, додати борошно і ще раз обсмажити.
  4. Бульйон довести до кипіння, покласти в нього обсмажену з борошном цибулю і м'ясо, додати настій шафрану, сіль і перець.
  5. Винний оцет закип'ятити окремо і додати в суп, довести до кипіння і зняти з вогню.
  6. Яєчні жовтки збити, змішати з невеликою кількістю бульйону, влити в суп, розмішати і підігріти, не доводячи до кипіння.
  7. Перед подачею суп посипати подрібненою зеленню петрушки і кінзи.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme