Історія на тарілці: Путін, засмажений і в підливі

Путін, политий підливою, наколотий на виделку, зникає з цього світу і трансформується у частину харчового ланцюга... 

Журналіст відділу "Життя"
Історія на тарілці: Путін, засмажений і…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ділиться не лише рецептами страв, а й цікавими фактами про них. 

За одіозною для українського вуха назвою "путін" ховається невимушена страва, яка припаде до смаку компанії під хорошу розмову чи перегляд кінофільму. 

Власне, путін популярний у Квебеку і представляє собою смажену картоплю або картоплю фрі з молодим сиром та підливою. На думку філологів, саме слово - викривлення від "пудінг". У свою чергу пудінгами у канадській провінції називають будь-які страви, у яких намішано багато інгредієнтів.  Втім, є й ті, що не погоджуються з попередньою версією і запевняють, що у назві зашифроване прізвище кухаря - Ті-Пу.

Страва з'явилася у 50-х роках минулого століття. За найпоширенішою версією, відвідувач замовив у ресторані класичну картоплю фрі і посипав її принесеним із собою сиром. Кухарі закладу звернули увагу на міні-експеримент і вирішили його повторити. 

Інші історики-аматори запевняють, що страва народилася в одній з місцевих сироварень. Коли неподалік відкрився ресторан, власний однієї з сироварень домовився продавати на касі подрібнений чедер.  Пізніше куплена у ресторані картопля фрі зі шматочками сиру стала однією з фішок закладу. 

З часом страва завоювала популярність у всій країні і дісталася до США, де її почали подавати під іншою назвою - "диско фрі". 

У Канаді ж путін став однією з національних страв. З 2010-го за підтримки канадської мережі фастфуду проходить світовий чемпіонат з поїдання страви. Також у Монреалі організовують тиждень путіна - у 2018-му у заході взяли участь 170 ресторанів. 

ІНГРЕДІЄНТИ

3 ст.л. кукурудзяного крохмалю;
2 ст.л. води;
6 скибочок вершкового масла;
1/4 склянки борошна;
500 мл курячого бульйону;
4 середніх картоплі;
200 грамів чедеру або моцарели;
Олія для смаження;
Спеції за смаком

ЯК ПРИГОТУВАТИ

1. У маленькій мисці розведіть кукурудзяний крохмаль у воді.

2. Розтопіть масло у каструлі. Додайте борошно і варіть, регулярно перемішуючи протягом приблизно 5 хвилин.

3. Додайте бульйон і доведіть до кипіння, помішуючи. Додайте крохмаль, кип'ятіть протягом 3-5 хвилин.  Поперчіть та посоліть за смаком.  

4. Посмажте картоплю або приготуйте картоплю фрі. 

5. Додайте гарячий соус та подрібнений сир. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme