Історія на тарілці: Найвідоміший іспанський десерт – чуррос

Чуррос (або Чуррі) - це традиційний і найбільш популярний іспанський десерт з заварного тіста, яке або обсмажують у фритюрі, або випікають (більш легкий варіант). У Іспанії чуррос можна знайти майже на кожному кроці. Але хто вигадав цю страву?

Історія на тарілці: Найвідоміший іспансь…
Фото: Shutterstock

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

Походження чуррос досі залишається загадкою. Існує безліч історій і легенд, але ніхто точно не знає, яка з них вірна. Схожа на чуррос страва існувала і в Стародавньому Єгипті – є малюнки, що підтверджують цей факт, і в Китаї.

За найбільш розповсюдженою версією, в Іспанії чуррос з'явилися як їжа бідняків. Спочатку через високу вартість масла чуррос смажили на свинячому жирі. Це була дуже проста і дешева їжа: борошно, вода, цукор і сіль. Завдяки високій енергетичній цінності люди швидко тамували голод ".

Це цікаво: Нині в Іспанії у молоді прийнято їсти чуррос після веселої ночі, перед поверненням додому. Ще прийнято снідати чуррос 1 січня, після Нового року. За старих часів деякі іспанці їли чуррос навіть на вечерю - так вони економили гроші на харчування.

За іншою легендою чуррос в Іспанію принесли іспанські євреї-сефарди. Саме у їхній кухні з давніх часів існує традиція смажити тісто. Кажуть, що першими готувати чуррос в Іспанії почали сефардські вівчарі, а сам звичай смажити тісто прийшов в Іспанію ще у Середньовіччі. а от традиція їсти чуррос з шоколадом з'явилася у Мадриді аж наприкінці XIX - початку ХХ століття. Більш того, подейкують, що саме у мадиді можна знайти найсмачніші чуррос. 

На думку іспанських кондитерів, потрібно не один рік витратити на навчання мистецтву приготування чуррос, аби стати маестро-чурреро  – надто багато секретів і тонкощів потрібно враховувати. Втім, чому б не спробувати приготувати цей смаколик вдома? 

Ми пропонуємо осучаснений рецепт чуррос на заварному тісті з шоколадом.

Що потрібно:

Для чуррос:

борошно 1 ст. (250 мл.)

вода 1,5 ст.

масло вершкове 80-100 гр.

яйця 2 шт.

цукор (за смаком)

сіль 0,5 ч.л.

кондитерський рукав з насадкою 

кориця

Для шоколадного соусу:

Плитка шоколаду (чорного, білого або молочного)

50 мл молока

Як готувати:

Для початку потрібно розтопити на середньому вогні масло з водою до однорідності. Як тільки отримано однорідну масу, додаємо сіль, засипаємо борошно і добряче перемішуємо.

Стежте, щоб борошно повністю змішалося з маслом, без грудочок. Через хвилину-дві тісто почне скочуватися у кулю, продовжуйте помішувати масу, поки вона не стане зовсім гладкою, а на стінках каструлі почне утворюватися плівка.

Приберіть тісто з вогню (дайте 10 хвилин остигнути) і по одному, але швидко введіть у тісто яйця, аби вони не почали згортатися у теплій масі. Коли тісто добре вимішане, додайте у нього цукор і перемішайте ще раз.

Чуррос, десерт из заварного теста, пошаговый рецепт с фото, кулинарный блог andychef.ru

Готове тісто перекладіть у кондитерський мішок. На пергаменті сформуйте довгі смужки з тіста. Можна робити у вигляді підкови – це теж характерна форма чуррос.  Випікайте при 200 градусах хвилин 12-15 до моменту, коли смужки стануть золотистими. 

Чуррос, десерт из заварного теста, пошаговый рецепт с фото, кулинарный блог andychef.ru

Поки випікається перша партія, приготуйте широку тарілку з бортиками, змішайте в ній 50 грам цукру і ложку-дві кориці.

Чуррос, десерт из заварного теста, пошаговый рецепт с фото, кулинарный блог andychef.ru

Тут можна використовувати будь-які спеції, як солодкі, так і гострі. Як тільки витягнете чуррос, відразу обвалюйте кожен в цукровій суміші і дайте остаточно охолонути.

Чуррос, десерт из заварного теста, пошаговый рецепт с фото, кулинарный блог andychef.ru

Коли чуррос злегка охолонуть - їх можна подавати. Часто їх їдять з якимись соусами - шоколадним, фруктовими джемами, ягідними варенням і так далі. Для шоколадного соусу на водяній бані розтопіть плитку шоколаду разом із кількома столовими ложками молока.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"