Історія на тарілці: Франсезінья – сендвіч з пристрастю до француженок
Коронна страва Порту франсезінья – одна з туристичних принад міста. Гості з апетитом ласують соковитим сендвічем, покритим сиром та залитим томатно-пивним соусом із легкою гостринкою
- Головна
-
19 вересня 2020 11:00

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, а й цікаві страви про них.
Франсезінья – це зменшено-пестливий варіант слова "француженка" португальською. Кухар Даніель да Сільва, що вперше приготував сендвіч у 1953-му не цурався амурних пригод: любив жінок, а ті відповідали взаємністю. І от саме француженка залишила особливий слід у його серці. "Це була найпікантніша жінка", – наразі цитують де Сільву любителі кулінарних легенд. Цікаво, що да Сільва ніколи не був одружений, а у 60 років втік від попереднього життя з 20-річною панянкою. При цьому залишивши Порту свій кулінарний шедевр.
Кухар народився у містечку Террас де Бору на півночі Португалії. У молодому віці він переїхав до Лісабона, де працював в ресторані "As Berlengas", а згодом працював у ресторанах Бельгії та Франції, які і надихнули його на створення нової страви.
У 1953 році власник ресторану "Reboleira" Джордж Абрантеш запросив Даніеля до Порту, де він і створив нову страву. За її основу він узяв рецепти класичних французьких гарячих сендвічів крок-мадам і крок-месьє, а також пивний соус з гірчицею для грінок по-валійски. Згодом кухар адаптував класичний соус до смаку португальців і довгий час тримав його у таємниці.
Вже після смерті Даніеля, один із співробітників ресторану "Reboleira" звільнився, забравши з собою рецепт, і приніс його в ресторан "Mucaba" у Віла-Нова-ді-Гайя. Саме так із 1963 року рецепт незвичайного сендвіча почав поширюватися по всій Португалії, популяризуючи гастрономію Порту.
Стандартного рецепта франсезіньї наразі не існує, і різні ресторани та родини мають власні варіанти. Наприклад, кафе Barcarola у Порту пропонує незвичайний варіант сендвіча із креветками; кафе Абака - зі смаженою свининою, у Каскаті є Francesinha з грибами і вершками, тощо. Розповсюдженим додатком є смажене яйце. Хоча більш-менш незмінною залишається подача сендвіча: у тарілці його зазвичай оточують картоплею фрі.
Те ж саме стосується і соусу: єдиним сталим інгрідієнтом соусу для франсезіньї є пиво, хоча і його подекуди замінюють на суміш сухого білого вина та бренді. Майже в усіх варіаціях є томати та гострий соус табаско. Часто додають молоко, бульон, вершки та часник. Для густоти додають крохмаль або борошно. Загалом, франсезінья - це страва, вільна для експериментів.
Рецепт франсезіньї
Що потрібно на 1 порцію:
- 2 шматочки телятини
- 2 шт ковбасок зі свинини
- 4 слайса бекону
- 4 скибочки хлібу для тосту
- 6 слайсів Сиру чеддер
Для соусу:
- 500 мл перетертих томатів
- 1 свіжий томат
- 500 мл світлого пива
- 1 ріпчаста цибуля
- 1-2 морквини
- 7-10 крапель соусу табаско
- Лавровий лист - 1 шт
- 50 мл оливкової олії
- 40 гр вершкового масла
- Сіль, перець за смаком
Зверніть увагу: приготованого соусу вистачить на десяток сендвічів
Як готувати:
Попередньо поріжте моркву на довільні невеликі шматочки, нашаткуйте півкільцями цибулю.
Ковбаски зі свинини розріжте навпіл. Томат очистіть від шкірки, наріжте кубиками і додайте до маси із перетертих томатів.
Соус:
У каструлю додайте вершкове та оливкове масло. Обсмажте цибулю до золотистої скоринки. Додайте лавровий лист і моркву. Готуйте 5-7 хв. на середньому вогні.
Після цього влийте у масу перетерті томати та пиво, додайте соус табаско, сіль та перець за смаком. Доведіть до кипіння і вимкніть вогонь. По готовності усю масу перемеліть у блендері, видаливши лавровий лист.
Сендвіч:
Підсмажте / підсушіть скибочки хліба.
Обсмажте на пательні розрізані ковбаски, бекон і шматочки телятини. Зберіть сендвіч на тост викладіть телятину, поверх слайс шинки, ковбаски та сир.
Накрийте ще одним шматком хліба. Повторіть процес, сформувавши невелику "башту" та зверху повністю покрийте сендвіч слайсами сиру. Залийте соусом і відправте у духову шафу на 5-7 хв. при t 200 °.
Смачного !!!
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 17:17Колишній футболіст "Динамо" назвав трьох найсильніших футболістів київського клубу ФОТО
- 17:16Пожежа у чернівецькій ковід-лікарні: Замість самопідпалу – несправний кип'ятильник
- 17:13На Волині жінка народила четверту дитину на трасі (ВІДЕО)
- 17:09У яких містах і селах Львівської області зафіксували коронавірус 27 лютого
- 17:05Смертельна ДТП на Дніпропетровщині: Автівка збила чоловіка, вагітну жінку і дитину на зебрі ФОТО
- 17:04 COVID-19 не відступає: Як Закарпаття переживає черговий етап карантину (ХРОНІКА)
- 16:53Експосадовця Фонду гарантування судитимуть за розтрату активів ліквідованого банку
- 16:53Президент Вірменії відмовився звільнити главу Генштабу
- 16:53Ключовий футболіст захисту "Динамо" не зіграє проти "Львова" в УПЛ ФОТО
- 16:47У Дніпрі показали "мотовіз Кучми" ФОТО
- 16:31У Львові киянин пошкодив Меморіал Небесної Сотні (ФОТО, ВІДЕО)
- 16:31Окупанти свідомо ускладнюють ситуацію на лінії розмежування, – Україна в ТКГ
- 16:28 Українська тенісистка феєрично декласувала бразилійку на престижному турнірі в Досі ФОТО
- 16:17Пожежа у чернівецькій ковід-лікарні: Підозрюють самопідпал
- 16:17 Україна на карантині до 30 квітня: Що відбувається (ХРОНІКА)
- 16:05 "Буде хороша битва": Тренер "Вільярреала" оцінив майбутні матчі з "Динамо" в Лізі Європи ФОТО
- 16:04 Протест на підтримку Стерненка: У МВС подякували мітингарям за дотримання законодавства
- 15:54 Маркарова розповіла про завдання на посаді посла в США
- 15:52 "Дніпро-1" поділив очки з "Маріуполем" в матчі УПЛ