Історія на тарілці: Франсезінья – сендвіч з пристрастю до француженок

Соковитий сендвіч, щедро покритий сиром та залитий томатно-пивним соусом із легкою гостринкою, - саме так можна описати коронну страву міста Порту - франсезінью 

Історія на тарілці: Франсезінья – сендві…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Відомий португальський сендвіч "франсезінья" ( Francesinha з португальської - зменшувально-пестливе від слова "француженка" ) було винайдено у 1953 році кухарем Даніелем Девідом да Сільва, який, за чутками, був дуже ласий до жінок, і француженок зокрема.

Даніель Девід да Сільва народився в невеликому містечку Террас де Бору на півночі Португалії. У молодому віці він переїхав до Лісабона, де працював в ресторані "As Berlengas", а згодом працював у ресторанах Бельгії та Франції, які і надихнули його на створення нової страви.

У 1953 році власник ресторану "Reboleira" Джордж Абрантеш запросив Даніеля до Порту, де він і створив нову страву. За її основу він узяв рецепти класичних французьких гарячих сендвічів крок-мадам і крок-месьє, а також пивний соус з гірчицею для грінок по-валійски. Згодом кухар адаптував класичний соус до смаку португальців і довгий час тримав його у таємниці. 

Вже після смерті Даніеля, один із співробітників ресторану "Reboleira" звільнився, забравши з собою рецепт, і приніс його в ресторан "Mucaba" у Віла-Нова-ді-Гайя. Саме так із 1963 року рецепт незвичайного сендвіча почав поширюватися по всій Португалії, популяризуючи гастрономію Порту. 

Стандартного рецепта франсезіньї наразі не існує, і різні ресторани та родини мають власні варіанти. Наприклад, кафе Barcarola у Порту пропонує незвичайний варіант сендвіча із креветками; кафе Абака - зі смаженою свининою, у Каскаті є Francesinha з грибами і вершками, тощо. Розповсюдженим додатком є смажене яйце.  Хоча більш-менш незмінною залишається подача сендвіча: у тарілці його зазвичай оточують картоплею фрі.

Те ж саме стосується і соусу: єдиним сталим інгрідієнтом соусу для франсезіньї є пиво, хоча і його подекуди замінюють на суміш сухого білого вина та бренді. Майже в усіх варіаціях є томати та гострий соус табаско. Часто додають молоко, бульон, вершки та часник. Для густоти додають крохмаль або борошно.  Загалом, франсезінья - це страва, вільна для експериментів.

Рецепт

(1 порція )

Що потрібно: 

2 шматочки телятини

2 шт ковбасок зі свинини

4 слайса бекону

4 скибочки хлібу для тосту

6 слайсів Сиру чеддер

Для соусу:

500 мл перетертих томатів

1 свіжий томат

500 мл світлого пива

1 ріпчаста цибуля

1-2 морквини

7-10 крапель соусу табаско

Лавровий лист - 1 шт

50 мл оливкової олії

40 гр вершкового масла

Сіль, перець за смаком

Зверніть увагу: приготованого соусу вистачить на десяток сендвічів

Як готувати:

Попередньо поріжте моркву на довільні невеликі шматочки, нашаткуйте півкільцями цибулю.

Ковбаски зі свинини розріжте навпіл. Томат очистіть від шкірки, наріжте кубиками і додайте до маси із перетертих томатів.

Соус:

У каструлю додайте вершкове та оливкове масло. Обсмажте цибулю до золотистої скоринки. Додайте лавровий лист і моркву. Готуйте 5-7 хв. на середньому вогні.

Після цього влийте у масу перетерті томати та пиво, додайте соус табаско, сіль та перець за смаком. Доведіть до кипіння і вимкніть вогонь. По готовності усю масу перемеліть у блендері, видаливши лавровий лист.

Сендвіч:

Підсмажте / підсушіть скибочки хліба.

Обсмажте на пательні розрізані ковбаски, бекон і шматочки телятини. Зберіть сендвіч на тост викладіть телятину, поверх слайс шинки, ковбаски та сир.

Накрийте ще одним шматком хліба. Повторіть процес, сформувавши невелику "башту" та зверху повністю покрийте сендвіч слайсами сиру. Залийте соусом і відправте у духову шафу на 5-7 хв. при t 200 °. 

Смачного !!!

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"