Історія на тарілці: Чизкейк, якому тисячі років

Один із найпопулярніших десертів у світі – це чизкейк. Мало хто знає, що рецепт має тисячолітню історію і готується за давньою рецептурою, щоправда, не без нововведень та сучасних віянь 

Марія Гурська
Журналіст відділу «Життя»
Історія на тарілці: Чизкейк, якому тисяч…
Рixabay

Depo.ua розповість у рубриці "Історія на тарілці", яка присвячена не лише рецептам страв, але й історії їхнього виникнення, дивовижні факти про чизкейк. 

Усі ми звикли до того, що чизкейк став популярним тортом, який подають у кав'ярнях, кафе і ресторанах. Існують чизкейки без випічки, які потребують лише охолодження у холодильнику, та такі види цього десерту, які потрібно випікати. Головне, що об'єднує безліч видів чизкейків – це пісочна основа та сирна кремова начинка, якої дуже багато. 

Чизкейк можна смакувати як з гарячими напоями: кава, чай чи какао, так і з прохолодними і навіть зі спиртовмісними. До чизкейка заведено подавати всілякі соуси, зокрема, ягідні та шоколадні, та фрукти. 

Проте найсмачніший чизкейк – це приготований власноруч. Саме тому радимо вам після ознайомлення з історією цього смаколика обов'язково приготувати чизкейк самостійно, обираючи один із рецептів наприкінці статті. 

Історія чизкейка: десерт, якому понад дві тисячі років з невстановленим походженням

чизкейк

Фото: Рixabay

Чизкейк нині можна знайти у будь-якій кав’ярні – цей ніжний десерт зазвичай відрізняється густим, ароматним шаром підсолодженого сиру і масляною бісквітною подушкою або скоринкою. 

Усім відомий, сучасний американський варіант десерту передбачає використання у рецепті вершкового сиру, який був винайдений тільки в 1872 році молочником Вільямом Лоуренсом. А от коли чизкейк ще тільки винайшли древні греки, його готували з суміші меду, борошна і м'якого сиру, щоб створити легкий, ароматний торт, який часто подавався на весіллях та інших святах. Археологічні розкопки 20 століття виявили рештки сирних форм датовані ще 2000 р. до н.е., що робить чизкейк одним з найдавніших рецептів.

Деякі історики вважають, що найперші чизкейки могли готувати на Самосі, грецькому острові, який був постійно населеним протягом понад 5000 років.

Відомо, що цим десертом частували спортсменів, які брали участь в перших Олімпійських іграх 776 року до нашої ери. А найпершу письмову згадку про рецепт чизкейк (звісно, тоді він трошки не так називався) можна знайти у книзі 230 року н.е. давньогрецького автора Ахінея.

Після римського завоювання Греції у 146 році до н.е. рецепт чизкейк перейняли римляни, вони почали додавати яйця та подрібнений сир. Запечену страву під назвою savillum часто ароматизували цедрою лимона або апельсина і ця традиція збереглася і до наших днів.

Історичні записи показують, що найстаріший збережений донині рецепт чизкейка можна знайти на сторінках книги Маркуса Катона "De Agri Cultura". Пізніше він потрапив до Європи і, за чутками, став одним з улюблених десертів Генріха VIII.

Як приготувати чизкейк: простий рецепт

Фото: Shutterstock

Пропонуємо приготувати чизкейк за осучасненим рецептом – із вершковим сиром. Кілька лайфхаків, аби десерт точно вдався.

1. Для приготування класичного чизкейка використовують вершковий сир, наприклад "Філадельфію": саме з ним десерт отримує кремову консистенцію.

2. Краще, аби всі інгредієнти при приготуванні були кімнатної температури. Через різницю температур продуктів можуть з'явитися грудочки.

3. Збивайте інгредієнти вручну або міксером на низькій швидкості – якщо у начинці буде багато повітря, чизкейк при випіканні може потріскатися..

4. Найкраще випікати чизкейк на водяній бані. Пара зробить десерт ніжнішим. 

5. Випікати потрібно на нижніх рівнях духовки при температурі 160 ° C (максимум 180 ° C). Так чизкейк не розтріскається.

6. Готовий чизкейк потрібно обов'язково охолодити. Стояти в холодильнику він повинен хоча б 4 години, а краще - всю ніч. Так начинка десерту не розпадеться при нарізці.

Рецепт класичного чизкейка "Нью-Йорк"

чизкейк Нью Йорк

Фото: Рixabay

Інгредієнти:

  • 150 г пісочного печива;
  • 75 г вершкового масла;
  • 900 г сиру "Філадельфія";
  • 200 г цукрової пудри;
  • 200 г сметани жирністю 20%;
  • 3 столові ложки борошна;
  • 3 яйця;
  • 1 яєчний жовток;
  • дрібка ваніліну.

інгредієнти для чизкейку

Фото: Shutterstock

Як приготувати чізкейк

Подрібніть печиво в блендері, додайте до нього розтоплене масло і добре перемішайте. Рівним тонким шаром розподіліть суміш по дну форми діаметром 23 см і щільно примніть лопаткою. 

Випікайте в розігрітій до 180 ° C духовці 10 хвилин. Потім витягніть і дайте основі охолонути.

Тим часом змішайте сир і цукрову пудру. Додайте сметану і борошно і перемішайте ще раз. По черзі додайте по одному яйцю, жовток і ванілін, перемішуючи після кожного інгредієнта до однорідної консистенції.

Рівномірно розподіліть начинку по основі і випікайте 45 хвилин при температурі 160 ° C.

кусок чизкейку

Фото: Shutterstock

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"