Історія на тарілці: Чізкейк, якому тисячі років

Улюбленець мільйонів – чізкейк, почали готувати ще кілька тисяч років тому. Хоча, звісно, він мав відмінну від сучасної рецептуру

Історія на тарілці: Чізкейк, якому тисяч…
Фото: Shutterstock

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про історію їх виникнення.

Чізкейк нині можна знайти у будь-якій кав’ярні – цей ніжний десерт зазвичай відрізняється густим, ароматним шаром підсолодженого сиру і масляною бісквітною подушкою або скоринкою. 

Усім відомий, сучасний американський варіант десерту передбачає використання у рецепті вершкового сиру, який був винайдений тільки в 1872 році молочником Вільямом Лоуренсом. А от коли чизкейк ще тільки винайшли древні греки, його готували з сумішші меду, борошна і м'якого сиру, щоб створити легкий, ароматний торт, який часто подавався на весіллях та інших святах. Археологічні розкопки 20 століття виявили рештки сирних форм датовані ще 2000 р.до н.е., що робить чізкейк одним з найдавніших рецептів.

Деякі історики вважають, що найперші чізкейки могли готувати на Самосі, грецькому острові, який був постійно населеним протягом понад 5000 років.

Відомо, що цим десертом частували спортсменів, які брали участь в перших Олімпійських іграх 776 року до нашої ери. А найпершу письмову згадку про рецепт чізкейка (звісно, тоді він трошки не так називався) можна знайти у книзі 230 року н.е. давньогрецького автора Афінея.

Після римського завоювання Греції у 146 році до н.е. рецепт чізкейку перейняли римляни, вони почали додавати яйця та подрібнений сир. Запечену страву під назвою savillum часто ароматизували цедрою лимона або апельсина і ця традиція збереглася і до наших днів.

Історичні записи показують, що найстаріший збережений донині рецепт чізкейку можна знайти на сторінках книги Маркуса Катона "De Agri Cultura". Пізніше він потрапив до Європи і, за чутками, став одним з улюблених десертів Генріха VIII.

Фото: Shutterstock

Як приготувати чізкейк

Пропонуємо приготувати чізкейк за осучасненим рецептом - із вершковим сиром. Кілька лайфхаків, аби десерт точно вдався.

1. Для приготування класичного чізкейку використовують вершковий сир, наприклад "Філадельфію": саме з ним десерт отримує кремову консистенцію.

2. Краще, аби всі інгредієнти при приготуванні були кімнатної температури. Через різницю температур продуктів можуть з'явитися грудочки.

3. Збивайте інгредієнти вручну або міксером на низькій швидкості – якщо у начинці буде багато повітря, чізкейк при випіканні може потріскатися..

4. Найкраще випікати чізкейк на водяній бані. Пара зробить десерт ніжнішим. 

5. Випікати потрібно на нижніх рівнях духовки при температурі 160 ° C (максимум 180 ° C). Так чізкейк не розтріскається.

6. Готовий чізкейк потрібно обов'язково охолодити. Стояти в холодильнику він повинен хоча б 4 години, а краще - всю ніч. Так начинка десерту не розпадеться при нарізці.

Класичний чізкейк "Нью-Йорк"

Інгредієнти:

150 г пісочного печива;

75 г вершкового масла;

900 г сиру "Філадельфія";

200 г цукрової пудри;

200 г сметани жирністю 20%;

3 столові ложки борошна;

3 яйця;

1 яєчний жовток;

дрібка ваніліну.

Фото: Shutterstock

Як готувати

Подрібніть печиво в блендері, додайте до нього розтоплене масло і добре перемішайте. Рівним тонким шаром розподіліть суміш по дну форми діаметром 23 см і щільно примніть лопаткою. 

Випікайте в розігрітій до 180 ° C духовці 10 хвилин. Потім витягніть і дайте основі охолонути.

Тим часом змішайте сир і цукрову пудру. Додайте сметану і борошно і перемішайте ще раз. По черзі додайте по одному яйцю, жовток і ванілін, перемішуючи після кожного інгредієнта до однорідної консистенції.

Рівномірно розподіліть начинку по основі і випікайте 45 хвилин при температурі 160 ° C.

Фото: Shutterstock

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"