Історія на тарілці: Звідки взявся смаколик, яким вугільники частували Софі Лорен

Ця класика італійської кухні подобається не тільки простому люду, а й зіркам 

Історія на тарілці: Звідки взявся смакол…
Фото: Pixabay

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й цікаві факти про них.

"Карбонара" і кіношники: найпопулярніша страва у зірок 

карбонара рецепт

Отже, більшість істориків кулінарії вважає, що страва з'явилася в Італії. Мовляв, ідея спала на думку вугільникам (carbonaio), які працювали в Апеннінах. Вони вирушали в гори за кілька місяців, набираючи з собою продукти, які не псуються - твердий сир, оливкову олію, сиров'ялену свинину і макарони. Яйця ж діставали на фермах неподалік. А далі розводили багаття і у горщику готували смачну вечерю.

У своїй книзі "Рецепти і спогади" італійська акторка Софі Лорен згадує, як на зйомках у горах їхня знімальна група познайомилася з групою вугільників. Робітники запросили кіношників приправити розмову їхньою улюбленою стравою - "Карбонарою". Частування припало акторці до душі, тож наступного дня вона повернулася до вугільників за рецептом.

За іншою версією, страва з'явилася після звільнення Риму від фашистів у 1944-му. Мешканцям понівеченої боями європейської столиці було нічого їсти, тож війська союзників розповсюджували сухі пайки з яєчним порошком і беконом. Додавши останні порції запасених макаронів, італійці готували страву, яка пізніше стала культовою.

Втім, багато хто версію заперечує. Адже ще у неаполітанській кулінарній книзі за 1839 рік був рецепт пасти з яйцями та сиром. Тож можливо, Карбонара - назва таємного товариства, яке сформувалося на початку XIX століття і боролося за свободу та об'єднання Італії.

ВІДОМІ ШАНУВАЛЬНИКИ

Наразі страва популярна в усьому світі. Зокрема, серед її зіркових шанувальників - голлівудська акторка Дженніфер Еністон і її колишній чоловік Джастін Теру.

Так, Дженніфер не раз розповідала, що саме Джастін повернув "Карбонару" в її життя. От тільки готує пара цю страву у своєму, дієтичному варіанті. Паста селебритіс включає лише одне яйце, трохи сиру і бекон з м'яса індички. Макарони ж у Еністон - без глютену. У смаколик пара додає трохи цибулі.

Між тим, колишній чоловік Еністон Бред Пітт теж полюбляє італійську страву і навіть ділиться рецептами в ефірах американських телешоу.

Карбонара: як приготувати

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Макарони - 400 грамів;
  • Бекон - 100 грамів;
  • Пармезан - 100 грамів;
  • Курячі яйця - 3-4 штуки;
  • Часник - 2 зубчики;
  • Оливкова олія, сіль, перець.


ЯК ГОТУВАТИ

- Розчавіть часник і обсмажте його в оливковій олії.

- Нашинкуйте цибулю, наріжте кубиками бекон. Злегка обсмажте.

- Відваріть макарони до напівготовності.

- Покладіть усі інгредієнти на сковорідку, залийте яйцями і вершками. Перемішайте і 3 хвилини тушкуйте на повільному вогні.

- Присипте страву тертим пармезаном.

Також читайте: Три соуси для пасти від Ектора-Хіменеса Браво

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme