Історія на тарілці: Як в Україну прийшла мода на хумус

Ця страва близькосхідної кухні несподівано стала популярною і у нас 

Журналіст відділу "Життя"
Історія на тарілці: Як в Україну прийшла…
Рixabay

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці" і пропонує дізнатися чимало цікавого про хумус.

Наразі хумус можна скуштувати не тільки в ресторанах та кафе, а навіть у перекусних на вулиці. При цьому купити хумус можна ледь не в кожному магазині, так само легко придбати складові цієї страви і приготувати її власноруч. Не забувайте, що до хумусу пасує піта або лаваш, неодмінно додайте до нього смачну олію, чимало зелені – вашої улюбленої – та якісь овочі: це можуть бути огірки та помідори або болгарська паприка. Також хумус відмінно пасує до білків, особливо, до морепродуктів.

Історія походження хумусу 

хумус

Вважається, що нут вирощували ще в Стародавньому Єгипті. Зокрема, на фресках, які зображують імператора Ехнатона знайшли гілку рослини, схожої на нут. У Вавилоні і у Римській імперії, за деякими даними, теж ласували хумусом. Щоправда, мешканці останньої країні готували його солодким. Зазначимо, що з арабської "хумус" перекладається як "нут".

Багато істориків вважає, що у Північній Африці і на Близькому сході страва поширилася з XIII століття. Вже тоді її пропонували готувати у куховарських книгах багатьох країн.

А от у Європі прознали про закуску сімома століттями пізніше - у 1955-му році слово потрапило на сторінки оксфордського словника.

До США ж моду привезли хвилею міграції з Лівану. У 1975 - 1990 роках у країні точилася громадянська війна, і люди від'їжджали в інші країни. На чужині хутко згадали про улюблений смаколик - у лічені місяці хумус з'явився на полицях американських супермаркетів.

Сучасність і хумус

хумус фото

Через те, що багато людей стають вегетаріанцями, нут лише набирає популярності у світі.

В Ізраїлі це хумус залишається однією з найбільш традиційних страв - як у буденному, так і у святковому меню. Попри те, що в інших країнах доволі легко купити цю закуску, іноземці продовжують привозити саме ізраїльський хумус в якості сувеніру.

В Україні страва набуває популярності з 2007- 2008-го року. Щоправда, в цей період нутові ласощі були дивинкою і на полицях супермаркетів їх годі було шукати.

Найбільшу порцію хумусу у 10 450 кіло приготували у 2010 році. 300 кухарів з Лівану працювали кілька днів у селі поблизу Бейрута.

Як приготувати хумус власноруч 

рецепт хумусу

Інгредієнти:

  • 200 г сухого нута;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • сік невеликого лимона;
  • 3 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. кунжутної пасти тахіні;
  • 1 / 2 ч. л. солі

Приготування хумусу:

  1. Нут промити і замочити на ніч. Потім варити 1,5 годин, доки горох не стане м'яким.
  2. Зняти з вогню і злити воду в окрему ємність, залишивши трохи рідини.
  3. До гороху додати олію, сік лимона, зубчики часнику, тахіні і приправи.
  4. Перемішати і збити блендером до утворення густої маси. Якщо вона виходить сухуватою, додати води.
  5. Поставити на дві години в холодильник.
  6. Приправити спеціями до свого смаку, подавати до столу.

Смачного! 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"