Історія на тарілці: Як "суп бідняків" став секретом довголіття Леонардо Да Вінчі

Цю страву можна їсти за будь-якої погоди, адже вона добре тамує відчуття голоду

Історія на тарілці: Як "суп бідняків" ст…
Фото: Pixabay

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.

Що таке мінестроне і хто його вигадав

Історики кулінарії вважають, що аналог мінестроне в тарілках італійців з'явився ще до часів Римської імперії. Основу страви складали пшениця, горох, боби, цибуля, часник і зелень. В той час італійці жили бідно, і доводилося обходитися без м'яса.

У стародавній книзі "Про кулінарне мистецтво" письменник і багатій Маркус Апіцій описує схожу за інгредієнтами страву. У більш пізніх версіях видання її пропонували збагатити, наприклад, бичачими мізками і вином.

У XVI столітті стародавне яство вдосконалили: на ринки завезли картоплю і помідори, і їх почали активно включати у рецепт.

А в один з посушливих років, коли овочів у продажу стало замало, а ціни на них підскочили, додали ще й макарони.

Традиційно мінестроне вважався стравою бідняків - його готували із залишків продуктів для інших яств. В деяких регіонах їли переважно вегетаріанський суп, а в деяких не гребували додати м'ясо в овочеву суміш. Часто господарі слідували кулінарній традиції, використовуючи для мінестроне сім видів овочів і сім приправ.

З італійської слово "мінестроне" перекладається як "великий суп", тож готували його неодмінно у великій кастрюлі. Вважалося, що перед вживанням суп має настоятися хоча б один день.

В деяких джерелах суп називають улюбленою стравою Леонардо Да Вінчі. Мовляв, художник сприймав страву як диво кулінарної гармонії.

Зокрема, рецепт мінестроне Дейв Д'юітт включив у книжку "Кухня Да Вінчі: секретна історія італійського столу".

"Да Вінчі прожив до 67-ми - вдвічі більше, ніж середня тривалість життя у той час. І довголіттям митець завдячує своїй дієті, яка відтворена тут разом з його нотатками щодо інгредієнтів, порцій, приготування, напоїв і кухонних винаходів", - йдеться в анотації до твору.

Рецепт мінестроне

ІНГРЕДІЄНТИ

- 2 літри овочевого бульйону або води;
- 6 скибочок бекону;
- пучок зеленої спаржі;
- пучок петрушки;
- 1 стакан зеленого горошку;
- 4 моркви;
- 1 цукіні;
- 1 цибулина;
- 1 помідор;
- 3 зубчики часнику;
- пучок шпинату;
- пучок зеленого базиліку;
- 100 г натертого пармезану;
- 150 г дрібної пасти;
- оливкова олія;
- сіль, мелений чорний перець.

ЯК ПРИГОТУВАТИ

- Очистіть цибулю, часник і моркву. Їх, цукіні і бекон наріжте кубиками. Підігрійте бульйон. Обсмажте у каструлі бекон, цибулю, моркву, часник і цукіні на оливковій олії.

- Наріжте петрушку і листя шпинату. Додайте в каструлю зелень, порізані помідори, спаржу та горошок, влийте гарячий бульйон і доведіть до кипіння, посоліть і поперчіть.

- Покладіть в суп пасту і варіть 8 хв. Зніміть суп з вогню. Дрібно наріжте листя базиліку і додайте в суп, накрийте кришкою на 2 хв. Розлийте суп по тарілках і посипте пармезаном.

- Можна прикрасити зеленню та лимоном

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme